Ploegenachtervolging in Ammerstol

Laat onderaan je reactie achter!

Ammerstol – 20 juni 2014 – Voor vrijdagavond 20 juni stond er in eerste instantie een ploegenachtervolging op de agenda in Honselersdijk. Door een miscommunicatie bleek de baan van de Wollebrand niet beschikbaar en werd er uitgeweken naar Ammerstol. Voor veel ouders een probleem maar desalniettemin stonden er 14 DKIJV-ers aan de start onder leiding van coach Sebastiaan van Leeuwen. Dkijv nam uiteindelijk deel met 6 teams en was goed vertegenwoordigd.

De baan van Ammerstol, lag er prachtig bij. Een mooie betonbaan die kort voor de start droog werd gedweild door de Zamboni van Ammerstol. In combinatie met prachtige Hollandse luchten, lag er een sportieve avond voor de boeg.

De ploegenachtervolging is een lastige discipline. Het vergt enige ervaring om deze wedstrijden te rijden. De DKIJV jeugd had afgelopen maandag dan ook getraind op aflossen in de bocht en dat was te zien. Het vormen van teams blijft lastig. Dat betekent dat er combi’s gemaakt moeten worden met andere verenigingen. Dat is niet erg maar daardoor liggen de niveaus van de rijders soms ver uit elkaar. Het is trouwens leuk om te zien dat de sporters van de diverse verenigingen elkaar steeds beter binnen te kennen.

Bij de jongste deelnemers hadden we een compleet dames team dat zichzelf tot Turbo women had gebombardeerd. Amanda, Iris en Mare hadden vooraf goed doorgesproken hoe de aflossingen zouden verlopen. Tijdens de race probeerden de meiden bij elkaar te blijven en coachte zij elkaar prima. Zij wonnen uiteindelijk de B-finale en eindigden als derde.

Rafael zat in een gemixt team waarin de verschillen groot waren. Rafael klampte zich vast aan zijn ploeggenoot van Woubrugge en liet niet los. Op de kleine 200m baan kon hij zijn mooie bochtentechniek laten zien. Rafael verloor met zijn team in de A finale en werd 2e.

Lieke en Jennifer hadden pech dat er geen heel team gevormd kon worden. Hun derde teamgenoot was weliswaar erg enthousiast op zijn skates maar kon het tempo van de dames (nog) niet bijhouden. Hulde aan de jury dat zij een invaller toestonden. Amanda, Iris en Rafael mochten om beurten het team aanvullen en versterken. De krachtsverschillen waren groot en dit team werd uiteindelijk 4e.

Bij de pupillen 1 reden Jelle en Fiorella in een mix team. Zij hadden uiteraard nog nooit met elkaar gereden maar er werd goed afgelost en rekening gehouden met elkaar. Fiorella moest zich een beetje inhouden, terwijl Jelle alles gaf om goed bij te blijven. Uiteindelijk verloor dit team de B-finale en eindigde als 4e. Maar toch weer een ervaring rijker.

Dat ervaring bij ploegenachtervolging belangrijk is bleek bij de jongensploeg pupillen 1. Bob, Joppe, Maurits en Fabian reden voor het 2e jaar met elkaar. De mannen wisten precies wat ze aan elkaar hadden. Er werd rekening gehouden met elkaar en geprofiteerd van elkaars krachten. Opvallend is de progressie van Fabian, die vorig jaar na de eerste bocht zijn ploeg meestal al moest laten gaan. De mannen wonnen uiteindelijk de B-finale. zie filmpje op youtube

De grote mannen Roel en Jesse vormde een team met Quint van STGV. Zij wonnen al hun wedstrijden. Opvallend was dat in de eerste rit de mannen nog moeite hadden om met hun hoge snelheden door de bochten te komen. Waar in rit 1 de mannen moeite hadden om in elkaars spoor te blijven, was daar in de finale geen sprake meer van. Er werd onderling goed gecoacht. Ze bleven goed bij elkaar en wonnen overtuigend, van allemaal dames dat dan wel.

Het was een zeer geslaagde avond. De ploegenachtervolging is een mooi en spectaculair onderdeel van het skeeleren. Er moet in een team rekening gehouden worden met elkaar en gecoacht worden. Het is iets wat je echt moet leren.

Rob Kleiweg

Foto’s: Henk de Vos

foto henk

 

 

 

 

 

 

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/108083384791377898161/albumid/6027830711217475649?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]


Laat een reactie achter