Een multidisciplinaire uitdaging

Laat onderaan je reactie achter!

Haarlem – 14 maart 2015 – Het is rond half 3 deze zaterdagmiddag als we vertrekken vanuit Rijswijk richting de ijsbaan in Haarlem. Sara heeft er zin in, een wedstrijd over drie disciplines te weten shorttrack 500 meter, 700 meter langebaan en als afsluiting 12 ronden mass start. Bij aankomst op deze gezellige baan in Haarlem ziet Sara gelijk bekende meiden van zowel shorttrack als langebaan. Na een gezamelijke warming-up en bij klets ronde, vertrekt ze richting kleedkamer om zich voor te bereiden voor het eerste onderdeel bij de meisje junioren C en dat is shorttrack.
Als ouders onderling bekijken we de startlijsten van de 700 meter en ik zie daar tot mijn verbazing dat Sara bij de junioren B is ingedeeld. Ik meldt me bij de enige begeleider van het team van Den Haag, ja Sara is C2 en er waren meer inschrijvingen dus had hij haar maar door geschoven naar de B junioren waar een te kort was! Ik laat aan Sara de keus of ze wil deelnemen bij de B junioren. Zij wil graag meedoen en als het dan echt niet anders kan dan maar bij een oudere categorie, alleen de mass start vindt ze wel erg veel want dat zijn dan in eens maar liefst 16 ronde.

Schermafbeelding 2015-03-15 om 21.13.24Als gevolg hiervan begint Sara dus niet met shorttrack maar met de 700 meter langebaan, dat betekend voor haar dus weer omkleden en haar langebaanpak aantrekken. Inmiddels zijn de junioren C meisjes begonnen met shorttrack op het midden terrein en in Haarlem betekend dat shorttracken zonder dak met alle weersinvloeden als extra handicap. De jongens junioren C rijden hun 700 meters op de daar omheen liggende 400 baan. Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel plezier alle deelnemers hebben en hoe fanatiek er gestreden wordt zo aan het einde van het seizoen. Omdat een 700 meter niet veel op het wedstrijdprogramma staat sneuvelen er vele pr’s en worden er ook maar liefst 5 nieuwe baanrecords gereden. Na een baanverzorging is Sara aan de beurt voor haar 700 meter. Ook voor haar is het een jaar geleden dat zij deze afstand reed en ze vraagt toch nog even of het klopt dat als je in de binnenbaan start je 2 binnenbochten hebt en maar 1 buitenbocht. Als de start toeter heeft geklonken gaat ze rap van start. Met haar diepe schaatshouding is ze voor mij zelf, die aan de andere kant van de baan staat, niet te zien maar dan komt ze door de bocht en onder haar tegenstandster door, het rechte eind en op naar de 300 meter en verdwijnt weer uit mijn zicht maar niet voor lang want daar is ze al weer en loopt een zeer krappe buitenbocht en op naar de streep en de tijd staat stil op 1.05… een nieuw PR van twee en een half seconde zegt de speaker. Tevreden met dit resultaat gaat ze richting kleedkamer om zich weer in haar shorttrackpak te hijsen.

Schermafbeelding 2015-03-15 om 21.15.35Na weer een baanverzorging staat Sara in de eerste heat 500 meter. Ze start voluit en rijdt de volgende 4 en halve ronde op kop tot de streep zonder enige tegenstand. In de halve en kwart finale weet ze ook de wereldkampioene junioren allround Melissa Wijfje achter zich te houden. Melissa Wijfje en Esmee Visser beide schaatsers van de Haarlemse ijsbaan zijn hier ook voor een stukje promotie voor deze interdisciplinaire wedstrijd. Dus zo staat Sara vol zelfvertrouwen aan de start van de A-finale aan de kant aangemoedigd door haar trainers van SVU waar ze op woensdag de trainingen volgt met de andere rijders van de intergewestelijk selectie shortrack. Ze gaat er vol voor maar komt 3 cm te kort om als eerste te eindige in het shortrack klassement. Maar ze is blij met haar 2de plek. Het is geen schande om als C2 je meerdere te erkennen in een A2 meisje. Tijd om even op te warmen in de kantine met een kop thee. Intussen zijn de junioren C meisjes gestart voor hun 12 ronde mass start. Er wordt hard gereden door deze meisjes en er wordt ook geduwd en getrokken, wat een aantal vervelende valpartijen oplevert. Na de meisjes zijn de jongens C aan de beurt en deze beginnen wat rustiger dan de meisjes, er komt pas vaart in met de eerste tussen sprint om de punten. Ook bij de jongens zijn er enkele valpartijen. De vermoeidheid speelt hierbij ook een rol denk ik. Want zeker voor degene die alleen langebaan rijden en niet gewend zijn om met zo weinig rust tussen de ritten te moeten starten is het best zwaar.

Schermafbeelding 2015-03-15 om 21.17.47Het onderdeel waar Sara het meest tegen op ziet, de mass start over 16 ronden, begint een kwartier eerder dan gepland en ik zoek haar aan de start lijn, vind haar niet direct (ik zoek namelijk een blauw/wit ANCO pak) maar door tijd gebrek start ze in haar zwart/oranje IHCL shorttrackpak. Na de loze ronde gaat het los. Melissa Wijfje voert het peloton aan. Sara heeft een plek je gevonden midden in de groep en rijd rustig mee, ook bij de tempo versnellingen om de tussensprints kan ze goed volgen. Als er een meisje van achteruit het peloton de groep met grote snelheid passeert heeft de groep hier geen antwoord op en slaat het meisje een gat wat snel groter wordt. Het peloton raakt versplintert in kleine groepjes. Sara rijdt nu in een groepje van 4 achter de kopgroep, zij finisht als negende. Knap gedaan!

Na afloop van de wedstrijd komt de begeleider van Den Haag nog even informeren of het was mee gevallen die 16 rondjes? Ja eigenlijk wel zegt ze voldaan. Tegen mij zegt hij, ja Sara is toch een shorttrackster? Toch vreemd hoe dingen in een seizoen veranderen, voorheen was ze het langebaan meisje die ook aan shorttrack deed, nu is ze ineens de shorttrackster die ook langebaand!

Ik denk, ze is gewoon een multidisciplinaire schaatsster!

Astrid van Zuijlen

bron foto’s: http://www.ijsbaanhaarlem.nl

 


Laat een reactie achter