Goud, zilver, brons en de Olympische gedachte

Laat onderaan je reactie achter!

6 september 2015 – Leiderdorp – Het is zondag 6 september. De dag nadat in Almere de afsluiting heeft plaatsgevonden van de KNSB Baan competitie Jeugd. En dit keer…jawel, in de stromende regen. Op zo’n moment denk je hardop als ouder “is dit nog wel leuk?”. Om gezamenlijk met andere ouders tot de conclusie te komen dat we in dit geval ontkennend moeten beantwoorden. Dit roept al gauw de vraag op:

Wordt de afsluiting van de Jeugdskeelercup ook geteisterd door het weer of hebben de weergoden op zondag een rustdag? Ik hoop op het laatste als wij in de auto stappen richting Leiderdorp.

Vlak voordat we stoppen let ik niet goed op en verzoek ik de goden nog door te zeggen “Nou, het lijkt er op alsof we het droog gaan houden”. We stappen de auto nog niet uit en de weergoden beantwoorden met een korte bui. Mijn kaken stijf op elkaar houden aangaande het weer lijkt het devies vandaag. En zowaar, dit lijkt te helpen, want al gauw klaart het weer op.

Aangekomen op het parcours, sta ik daar als enige met een paar stoelen onder mijn arm. Dit is kennelijk de dag dat iedereen impliciet heeft afgesproken om of te gaan staan of te zitten op het beschikbare meubilair. Natuurlijk heb ik dit impliciete bericht gemist, waardoor het toch een beetje voelt alsof ik voorbereidingen heb getroffen om naar een pyjamafeest te gaan terwijl iedereen weet dat het inmiddels een gekostumeerd bal is geworden. Toch vat ik de moed bijeen om gewoon, bijna achteloos, mijn stoelen op het grote beschikbare kale gras te plaatsen. Op een leuke overzichtelijke plek, dat wel.

Al gauw zie ik dat er heftig gestreden wordt op het asfalt. De puntenkoers is aangevangen en dat is voor menigeen een kwelling van de eerste orde. Zelfs marathonrijders van het eerste uur zoals de dochters van Van Leeuwen hebben het zwaar te verduren op dit onderdeel. Zo niet ons opkomend talent Rafael. Hij gaat lachend de baan op en maakt een rustige ontspannen indruk. Op de baan kiest hij er bewust voor om niet voor de nummer 1 plek te gaan. Nee, hij laat zich terugvallen op de derde positie direct achter zijn voorganger. Laat hem het zware werk verrichten en alleen als het er toe doet komt hij net voor zijn voorganger de finish over. Zo weet hij elke ronde weer punten te verzamelen en hiermee zijn tweede positie zeker te stellen.

De andere deelnemers vechten kranig, Mare (6) , Birgit (7), Amanda (7), Lieke (10) en Iris (11) allen doen hun uiterste best. Maar het veld kent vele sterke tegenstanders en het valt dan niet mee om vandaag in de top 5 terecht te komen.

Tijdens de einduitslag op het middaguur staat dan ook slechts één DKIJV-er op het podium en dat is Rafael. Zijn handige gemanoeuvreer levert ook nog een bonus op. Niet de derde, maar de tweede plaats in het algemeen klassement. Dat wordt dus meteen een herontwerp van de prijzenkast van Rafael, waar zijn vader, naar eigen zeggen al menig uurtje aan getimmerd had.

Tegen het middaguur arriveren er meerdere DKIJV-ers die het impliciete bericht van “geen stoelen op het gras vandaag!” ook niet heeft bereikt waardoor het aantal stoelen zich kan uitbreiden tot een wat gezelliger geheel. Tijdens de voorbereidingen op het middagdeel komt de mogelijke eindklassering ook ter sprake en brengt Leo nog even de Olympische gedachte naar voren: “Meedoen is belangrijker dan winnen”. Een troost voor iedereen die niet één van de eerste drie plaatsen bereikt.

Gelijk met de prijsuitreiking wordt er gestart met de slalom voor de categorieën vanaf pupillen 1. Een slalom, hoor ik u denken. Ja, een slalom. Kennelijk heeft de wedstrijdleiding besloten voor dit onderdeel om de tijddruk die op zo’n laatste dag met uitgebreide prijsuitreiking rust te reduceren.

In de rij voor de slalom stellen alle DKIJV-ers die op dit middagdeel van de Jeugdskeelercup zijn af gekomen zich op. In de rij zien we: Kathelijne, Floor, Fiorella, Jennifer, Bob, Fabian, Jelle, Joppe, Thijs, Hidde en Hugo. Allen doen hun uiterste best om supersnel te slalommen. Maar dan komt de bocht om weer terug te keren en het valt telkens niet mee om dan staande te blijven of niet in het gras te belanden. Kortom: toch nog een uitdaging van de eerste orde.

De sprint en de puntenkoers volgen direct er na. En ook hier weer hetzelfde als bij het ochtenddeel. Vechten voor een plek, liefst vooraan en anders uitkijken dat je niet gedubbeld wordt.

Ook nu volgt weer een langdurige maar terechte opsomming van de deelnemers met hun dagpositie.

De daguitslag is voor de niet top 3 klassering als volgt: Floor (5), Kathelijne (7), Jennifer (8), Fabian (12), Bob (10), Jelle (9), Joppe (5) en Thijs (4).

De oogst voor dit middagdeel levert voor Fiorella nog een verrassing op. Niet alleen gaat ze er vandaag met goud vandoor maar ook levert deze uitslag voldoende punten op om alsnog een derde positie in het algemeen klassement te behalen. Nadat slechts het niet meedoen aan één onderdeel bij de eerste wedstrijd haar zoveel punten had gekost dat zij achteraan kon sluiten heeft zij het hele seizoen gevochten om weer net op tijd, namelijk deze laatste dag, in de top drie te belanden. Al met al brons met een gouden randje.

Hoewel blij met dit brons blijft het hier niet bij. Ook Hidde valt vandaag in de prijzen. Brons voor de dag en Brons voor het eindklassement. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een eindknaller. Namelijk zilver voor de dagpositie en…goud voor het eindklassement voor Hugo!

De dag eindigt daarmee niet alleen droog maar vooral ook vrolijk. Tijd dus om terug te komen op die Olympische gedachte en dus,…een groepsfoto. Want wat is er dierbaarder dan later terug te kunnen kijken op die momenten die je samen met de andere DKIJV-ers hebt meegemaakt. Daar kan eigenlijk geen prijs tegen op!

Henk de Vos
voorzitter inline-skate

LEES OOK -Clubkampioenschap Skeeleren – weer tijd om te vlammen!

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/108083384791377898161/albumid/6191903229373988993?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]


Laat een reactie achter