Sportieve shorttrack gevechten op de Vechtsebanen!

Laat onderaan je reactie achter!

Utrecht – Vechtsebanen – Op zaterdag 16 januari stond de derde regiowedstrijd, dit keer in Utrecht, op het programma. Deze keer verdeeld in een pupillen toernooi in de ochtend en een junioren en master wedstrijd in de middag. Bent u alleen geïnteresseerd in de uitslagen van onze DKIJV-ers klik dan door op de volgende link: http://www.shorttrackonline.info/live.php?comp=1870

Of voor de junioren:

http://www.shorttrackonline.info/live.php?comp=1789

Bent u liefhebber van de schaatssport? Niet alleen om zelf op de ijzers te staan maar ook om naar de sport te kijken? Dan nodig ik u uit verder te lezen.

Zaterdag 16 januari, vroeg uit de veren voor 4 DKIJV pupillen voor de 3e regiowedstrijd op de Vechtsebanen in Utrecht. Een prachtige baan waar de 400 meter baan verbonden wordt door het restaurant met de shorttrackhal. De tribunes worden bevolkt door ouders, opa’s en oma’s en andere supporters met slijptafels en de nodige koek en zopie. Veel bekende gezichten.

DKIJV deelt de kleedkamer met de rijders en rijdsters uit Haarlem en omstreken. De pupillen wurmen zich in snijvastenpakken, zetten ‘badmutsen’ met hun nummer op hun helm en snoeren hun veters vast. Voor dat laatste zijn wel de skills van de papa’s en mama’s nodig. Misschien moet in de schaatswereld het schaatsveterdiploma worden ingevoerd. Coaches lopen heen en weer op zoek naar startlijsten. Shorttrackers schuifelen hier tussen door, op weg naar de heatbox. Een minuut of 10 inrijden om, zoals Henk Gemser, coach uit een grijs verleden het ooit zei,, “in gesprek te gaan met het ijs”. Ondertussen schalt typisch shorttrackmuziek door de speakers, dan hebben we het niet over dweilorkestmuziek.

Na de dweil gaat de wedstijd beginnen. De speaker van de dag en de muziek houdt alleen stil tijdens de start van een heat. De pupillen zijn op niveau ingedeeld in divisies. De jongsten rijden bij de pupillen 3.

Om verder te illustreren wat shorttrack is beschrijf ik een aantal races van de pupillen.

Fabian rijdt zijn heat in de hoogste divisie. In zijn eerste race is de competitie zwaar. Geen strijd om de eerste plekken maar als je volgt rijdt je wel een mooie tijd en dat gebeurt ook. Verderop in de wedstrijd is de strijd gelijkwaardiger voor Fabian. Hij levert flinke strijd inclusief inhaalacties. Wachten op het juiste moment in de bocht of juist op het rechte eind.

Rafael schopt het vandaag tot de A-finale in zijn divisie. Ik zal schetsen hoe zo’n finale gaat. De rijders stellen zich een meter of 5 achter de startlijn op en worden dan één voor één voorgesteld. De speaker maakt er een enthousiast en verwachtingsvolle presentatie van. Rafael start van de laatste startpositie maar start snel en haalt meteen een rijder in. Een goede start is zeer belangrijk, dat bewijst hij wel. Hij kan zijn plek vasthouden.

Iris heeft geleerd wat racen is bij het shorttrack. Gehinderd door het opspattende ijs in de eerste heat ging ze daarna bebrild (geleend van Fabian, echte teamspirit!) de strijd aan in de halve finale en finale. In de halve finale voerde ze druk vanaf haar 2e plaats steeds verder op bij de HVHW-er die op dat moment eerste lag. Dan komt het met steeds hogere snelheden aan op techniek, vooral in de bochten. Iris profiteert maximaal in de halve finale van de valpartij. In haar finale neemt ze meteen de kop. Geleerd van de eerdere heats. Dan kan je dus geen misslag permitteren want dan ben je je eerste positie zo kwijt. Aldus geschiedde.

Birgit had een dag van vallen en opstaan. Zo leer je niet alleen schaatsen maar ook shorttracken. Een PR op de 222 m (een rondje is nu eenmaal 111 meter) 2 2e plaatsen maar ook een valpartij en dan is het een kwestie van vallen en weer opstaan natuurlijk.

Het slotstuk van deze ochtend is de relay. Ik kan u de hilarische en chaotische relay van de pupillen 3 niet onthouden. Als lezer moet u weten dat de teams door de wedstrijdleiding worden samengesteld. Coaches en rijders gaan dus op zoek naar hun team. Bij de pupillen 3 zijn de verschillen in leeftijd en kunde groot. Dat wordt gemengd. 5 teams van 4 en dus 20 rijders op ijs. Ieder team heeft zijn eigen kleur badmuts. Een gewone start maar dan moet er gewisseld worden. Een shorttracker gaat in gebukte houding klaar staan om ‘doorgeduwd’ te worden. Maar ja, waar wissel je? Wie is er aan de beurt? Wat als er iemand valt? Wat als je wilt wisselen maar er staat niemand klaar? Het gebeurde allemaal bij de pupillen 3. Eén team besloot tijdens de wedstrijd een vergadering te beleggen op het midden terrein om even te overleggen. Als alle teams weer onderweg zijn, is er een valpartij waarbij Birgit helaas het slachtoffer is. De wedstrijd wordt afgefloten zodat er later een herstart kan plaats vinden. Totdat een aantal rijders besluit gewoon maar weer verder te rijden zonder dat iemand daar een teken voor gegeven heeft. Jury, speaker en hoofdscheidsrechter kijken met open mond toe. De wedstrijd gaat weer door. Een team wint de rest wordt gedeeld tweede. Prachtig om te zien.

De eerste race van Joppe in de middag over 777 meter laat zien hoe spannend het kan zijn en wat er in anderhalve minuut allemaal kan gebeuren. Hij staat met 5 anderen aan de startlijn, hij start als 5e. In de eerste meters valt een ander bijna, vlak voor zijn neus. Hij kan er nog omheen maar de achterstand is er al bij de eerste bocht. Een inhaalrace moet het worden. Langzaam maar heel zeker rukt hij op en haalt in, in de bocht en op het rechte stuk. In deze heat vallen er twee rijders. Joppe eindigt als 2e met een PR, wat hij later nog aanscherpt in de finale.

Anne rijdt als eerste jaar junior en merkt in haar eerste heat dat passeren als je bijna dezelfde snelheid hebt, lastig is. Hoe pak je dat aan. Binnendoor in de bocht? buitenom in de bocht? Op het rechte eind dan? Het lukte haar niet. Dat werd later anders aangepakt. Buitenom inhalen lukte en als je risico’s neemt loop je kans op een penalty. En die kreeg Anne dus, het hoort erbij. Aan het einde van de dag mag Anne, net als Joppe trouwens, een superfinale van 1000 meter rijden. Dat is na 2 x 777 meter, 3x 500 meter best pittig. Maar goed iets op deze dag levert haar, zo heb ik begrepen. een taart op thuis.

Nieuwsgierig geworden en wilt ook eens een spektakel mee maken. Zondag 24 januari staan ze weer op het ijs. Om 7 uur ’s ochtends, in Alkmaar, dat dan weer wel. Maar op maandagavond en woensdagavond wordt er getraind op de Uithof.

Coaches Antwan en Anja bedankt!

Een verslag van:
Rob Kleijweg

van de redactie:
sfeer beelden….z’n sfeertje tref je aan bij elke shorttrack wedstrijd….wees er dus een keer bij!!


Laat een reactie achter