DKIJV goed vertegenwoordigd tijdens het Nederlands Pupillen Toernooi

Laat onderaan je reactie achter!

Groningen, zaterdag 30 januari 2016 – Kathelijne deed voor de 2e keer op rij mee, voor Floor was het de eerste keer. Voor deze speciale gelegenheid was super coach Maarten Buijsman net als vorig jaar weer meegegaan om zijn pupillen op het ijs naar de beste tijden te coachen en tussen de wedstrijden door te begeleiden bij het uit- en inlopen en de laatste tips door te nemen.

Het NPT
Op zaterdag 30 januari zijn Kathelijne (DPA) en Floor (DPB) afgereisd richting Groningen om aan het iSkate Nederlands Pupillen Toernooi (NPT) deel te nemen. Dit toernooi werd voor de 22e keer georganiseerd door STV Eemsmond. Het iSkate NPT is het enige landelijke toernooi tussen de beste/sterkste pupillen uit geheel Nederland en het is in schaatsend Nederland gaan leven als het officieus Nederlands Kampioenschap voor deze pupillen. De geselecteerde pupillen (baansnelsten en de snelsten uit de landelijke ranglijst) ontvangen een speciale uitnodiging per mail. Dit jaar was het Kai Verbij die de deelnemers heeft uitgenodigd.

Het NPT is altijd erg sfeervol omdat er veel publiek met en zonder spandoeken langs de kant staat, de pupillen zeer gemotiveerd zijn en de organisatie nationale allure heeft. Het was een geweldige dag, met aan het eind zelfs nog Stefan Groothuis die als Mystery Guest een 1000m reed en naderhand met fans op de foto ging en handtekeningen uitdeelde.

Het ijs zag er goed uit en heeft gedurende het toernooi meer dan 100 PR’s opgeleverd.

We vertrokken op tijd – Groningen is niet om de hoek – en haalden Maarten op in Delft, want we moesten tussen 12.15 en 13.00 uur inchecken. Floor was met haar ouders en zus Vicky iets eerder aangekomen. In de rij wachtenden zag het er meteen al best serieus uit. Pupillen met fietsen en Tacks…. Maarten begaf zich naar de coachruimte waar hij een speciale VIP pas kreeg zodat hij op het middenterrein en het ijs mocht staan. Kardinge is een mooie ijsbaan, de 2e van Nederland. Het ijs zag er goed uit en heeft gedurende het toernooi meer dan 100 PR’s opgeleverd.

Floor mocht al rond 14.00 uur starten op de 500m en Kathelijne startte pas om 15.30 uur. Ruim 3 uur wachten voordat je eindelijk het ijs op mag… De tijd werd doorgebracht in de warme kleedkamer en gebruikt om in te lopen en natuurlijk om Floor aan te moedigen. En als je tussendoor wat ging drinken, kon het zomaar zijn dat Erben Wennemars bij je aan tafel zat. Zijn zoon deed nl. ook mee bij de HPA.

En wat een Finish

Aan fans geen gebrek. Langs de baan, thuis broer Lennard die de live-Cam en idem uitslagen volgde en ook Floor’s vriendin met familie die speciaal hiervoor naar Groningen waren gekomen en vanuit de luie stoel thuis zelfs de buurman van Floor die de live-beelden volgde en de finish bijna eerder zag dan de fans langs de baan. De fotofinish (live cam) werd snel via de app gedeeld. En wat voor een finish! Floor reed met een opening van 12,56 een prachtig PR 48,35. Dat was 0,01 sec. boven het PR van Kathelijne die later met haar 500m rit voor het eerst onder de 48 naar de 47,54 dook. Floor gaf haar visitekaartje af voor het NPT van 2017.. . Dat de meiden het podium zouden halen, dat zat er niet in hadden ze al bedacht. Meedoen en sowieso bij de beste pupillen van Nederland horen, is natuurlijk al hartstikke leuk en dik verdiend! Kathelijne heeft het ZHK “ in de pocket” met een mooie wisselbeker als pronkstuk, Floor is 3e geworden op hetzelfde ZHK. DKIJV is goed vertegenwoordigd!

Er wordt nu eenmaal door een aantal meiden uit de landelijke ranglijst nog veel sneller gereden. Gekscherend hadden we het er al over dat deze meiden met schaatsen aan worden geboren.. Bij de HPA vlogen de vonken bijna van het ijs zo hard wordt er al gereden. De winnaar HPA zette bijna volwassen tijden op het bord.

Floor had nog de 700m en Kathelijne de 1000m nog te goed.

Het was al even geleden dat Floor deze afstand had gereden, dus met “ 2 vingers in de neus” moest er toch nog wel een PRr’tje inzitten. En ja hoor, een fantastische rit met een mooi PR van 1.07.77, dat is 7 sec. onder haar oude PR. In de langebaanflits lazen we dat dit ook nog eens een CR is, proficiat! Die kan de boeken in, en dat in het jubileumjaar!

Kathelijne mocht om 18.00 uur na het rondje van de Mystery Guest Stefan Groothuis de 1000mrijden. Ze verbeterde haar oude PR van eerder dit jaar met 4 sec. Naar 1.34,82, mooi! Ook zij nadert volgens de langebaanflits het huidige CR.. het seizoen is nog niet afgelopen, dus wie weet.

Floor had geen idee hoe hoog ze zou kunnen eindigen, gewoon lekker schaatsen en genieten. Kathelijne had in haar laatste jaar als pupil stiekem en voorzichtig ingezet op de top 20 en dat heeft ze meer dan waar gemaakt. Overall eindigde Kathelijne met een 12e tijd op de 1000m op een 14e plek in het landelijke klassement en Floor sloot het toernooi af met een landelijke 7e plek. Hulde meiden! Knap gedaan.

Cadeautjes: 4 PR’s en een stel enthousiaste meiden (én meegereisde fans)

Dank aan coach Maarten, die geheel belangeloos en in zijn nopjes zijn vrije dag heeft besteed aan het begeleiden van de meiden. Cadeautjes: 4 PR’s en een stel enthousiaste meiden (én meegereisde fans). Hij was de volgende ochtend meteen weer in alle vroegte als begeleider op het ijs te vinden van de Junioren die een wedstrijd op De Uithof hadden. Pluim!

Houd de site in de gaten. Volgende week, 6 februari, zijn de meiden weer in Groningen/Kardinge te vinden, dit keer mogen ze meestrijden op het NK Jeugdmarathon waaraan nog meer jeugdige DKIJV’ers (pupillen en junioren) mogen meedoen. De dag erna wordt er op de thuisbaan ook nog even de finale baancompetitie pupillen verreden.

Uw verslaggever,
Marion van der Giessen
Moeder Kathelijne


Laat een reactie achter