De jongensachtige kijkvader

Laat onderaan je reactie achter!

Skeelercolumn – Delft – 26 mei 2017 – Zoals ik het zie is het inlinen een fantastische sport. Snel, gevaarlijk, dynamisch. En, voor mij ook niet onbelangrijk, de rijders zien er vaak ook mooi uit in hun inlineoutfit. Van mij mag wat dat betreft De Uithof affikken, doe mij maar de lente en zomer.
Ik ben een echte kijkvader, en dat is onder een lentezonnetje in op versgroen gras een buitengewoon plezierige bezigheid.

Ik ben danwel ouder geworden, maar niet per se wijzer.
Ja, voor de buhne wel, ik doe mijn best althans. Maar onder de oppervlakte waart nog steeds een jongen, alleen dan een van vijftig jaar oud. Dat heeft vele nadelen, maar ook enkele voordelen.
In de praktijk betekent dit zoveel als heel goed weten dat materiaal belangrijk is, maar niet zaligmakend bijvoorbeeld. Het verschil tussen het goedkopere ABEC-5 en ABEC-9 is verwaarloosbaar klein en na 100 meter skeeleren is het marginale verschil zelfs al tenietgedaan. Kost wel 15,00 Euro meer per setje lagers, dus omgerekend ben je voor eenmalig(!) een-honderdste seconde tijdwinst op een afstand van 100 meter best veel geld kwijt.
Hetzelfde geldt voor wielen. Natuurlijk is er het nodige verschil tussen setjes maar een ding is zeker, alle wielen zijn allen even rond.
Het verschil in prijs bedraagt niettemin tot zelfs honderden van procenten tussen de instapmodelletjes en top-Matters, maar het verschil in snelheid bedraagt slechts enkele procenten. Ook hier dus grenst het aan onzin om ruim 20,00 Euro PER WIEL af te tikken als je toch op z’n best 12e wordt in het peloton. Met wieltjes van 10 Euro finish je dan als 13e. Who cares?, je bent en blijft ‘Anoniempje’.
Voor elke 25 gram die je bespaart op het onderstel loopt de prijs op met tenminste een Geeltje. Maar als je zelf al ruim 80 kilo weegt is je gewichtswinst tamelijk verwaarloosbaar maar je extra cash-out zeer aanzienlijk. Een beetje vergelijkbaar met onder een Toyota Corolla in ultra lichtmetaal investeren om zodoende het onafgeveerde gewicht te minimaliseren. Alleen zinnig voor kaliber Max Verstappen, maar dat ben jij niet.
Als instap-kijkvaders mij om advies vragen geef ik altijd blijk te beschikken over verstand & rede. Instap-kijkvaders in de skeelersport vinden dat fijn -dat de skeelersport alleszins haalbaar blijkt als je gewoon normaal doet- en de kans op ledenwinst stijgt daardoor. Dus doe maar normaal, doe als ik, als een Wijze Abraham.

Of.. denk&doe als het jongetje in mij.
Zet zoonlief naast je in de auto, volume van de radio op onbehoorlijk-hard en raampjes daarbij naar beneden, sprint naar Haastrecht, pik onderwijl van de talloze rotondes en-route lekker de curvestones mee en ga lekker los bij Dave van Dam Sport en hoppa; setje prachtig Italiaanse Luigino Challenge, een kek fetherlight onderstel erbij van Powerslide, 8 heel mooie G13’s en tik lachend 100 Euri’s af voor keramische lagertjes. Rijdt zoonlief nu sneller?; nee, nauwelijks, en hijzelf vraagt er ook helemaal niet om.
Belachelijk onvolwassen gedrag voor een Abraham natuurlijk, maar wel ’te leuk gewoon’ voor een jongensachtige kijkvader.

Antwan Radt


Laat een reactie achter