Daar gaan we weer… Inline-skaten

Laat onderaan je reactie achter!

De commissie inline-skaten vroeg mij een stukje te schrijven vanuit mijn belevingswijze als ‘ouder van’, gevoed door de veranderde leeftijdsindelingen bij het inline-skaten per dit seizoen.

Steaming-hot

De kou moet nog invallen (al hoop ik zelf als kou-hater van niet) maar de inline-skaten-kalender is al ‘steaming-hot’. Langs de baan wordt al venijnig gefoeterd door menig ouder want er zijn weer (eens) wat wijzigingen in de sfeer van reglementen.

Een van de belangrijkste wijziging is dat ALLE leeftijdscategorieën per dit seizoen een leeftijdscategorie naar boven opschuiven. Bijvoorbeeld, zou jouw kind-skeeleraar dit seizoen Pupil-1 worden dan schuift dit op naar Junior-C (zie onderstaande categorie-indeling en voor de uitgebreide informatie op de KNSB-site).

Categorie: Geboren op:
Master 1978 of eerder
Senior 1979 t/m 1999
Junior A 2000 t/m 2001
Junior B 2002 t/m 2003
Junior C 2004 t/m 2005
Pupil 1 2006 t/m 2007
Pupil 2 2008 t/m 2009
Pupil 3 2010 t/m 2011
Pupil 4 2012 of later

Als je al een wedstrijdnummer hebt, dan verandert dat niet. Jongens houden hun nummer-wit en meisjes houden hun nummer-geel, TENZIJ je dus als junior-A aan dit seizoen zou gaan beginnen (òf als voormalig 2e jaars Junior-B). Je slaat dus Junior-A over en zal het seizoen starten als SENIOR. En senioren hebben een ANDER wedstrijdnummer. Dit moet je in dat geval dus ZELF wel gaan aanvragen via MijnKNSB als jij zo’n overstapper bent (van Junior-B naar Senior).

De KNSB beschouwt het inline-skaten weliswaar als één van haar disciplines (terecht) maar gaat NIET over internationale regels en organisatie. Het inline-skaten valt namelijk NIET onder auspiciën van de ISU, maar wordt aangestuurd door het FIRS (Federation International Roller Skating). Teneinde sporters (KNSB-leden) dezelfde mogelijkheden te blijven bieden op het (inter)nationale wedstrijdcircuit moet de KNSB wel ‘mee’ in reglementswijzigingen verordonneerd door het FIRS.

Beetje kriegel van

Als ouder van schaatsende, shorttrackende, skeelerende kinderen krijg ik soms toch een beetje kriegel. En oh ja, m’n oudste fietst ook nog en zit in zijn trainingsgroep bij De Spartaan weer in een andere leeftijdscategorie(…). Geen van de drie disciplines waarin mijn kinderen wedstrijd-actief zijn kent dezelfde leeftijdsindeling, niet dezelfde wedstrijdnummers, niet dezelfde aanmeldprocedure voor wedstrijden en ook niet dezelfde communicatiekanalen. Ik hap-snap me dus door een brij aan info en ben derhalve ‘bang’ iets belangrijks te missen. Daar kan ik dus niet zo goed tegen, sterker nog het irriteert me zelfs.

Het irriteert me ook dat ik in de stellige overtuiging ben dat daardoor/hierdoor ouders met informatie-achterstand of minder gedrevenheid op voorhand zouden kunnen afhaken of op gegeven moment gaan afhaken onder mom van: “Pfff.., hier heb ik allemaal geen zin in. Wat een gedoe”. En dat vind ik dan jammer voor al onze sportende jeugdleden bij DKIJV. Ik bedoel, niet altijd hoeft alles makkelijk te zijn, maar meer begrijpelijk zou toch wel prettig zijn. Want in de communicatie over veranderingen staat nergens of dit ook gevolgen heeft voor de maximale wieldiameter bijvoorbeeld. Tenminste, IK heb dat niet ergens in de brij gelezen. Maar ik moet voor het ventje wel bedenken of hij dit seizoen op 100mm of 110mm – die NU op Facebook in verkoopgroepen worden aangeboden – mag rijden en of daar dus een ander frame bij moet. Ik kom er wel uit, er zijn immers altijd ouders meer ‘kenner’ dan dat ik zelf ben, of zelfs ooit zal zijn.

Haast maken?

Niet veel van onze leden doen mee aan het nationale wedstrijdcircuit (tot nu toe Fiorella de Vos en Fabian Radt) maar ALS je aspiraties hebt voor aankomend seizoen dan is het een belangrijk weetje dat je eerste 3 weekeinden van april alvast kunt reserveren voor de eerste drie landelijke wedstrijden. Als je een beetje mee wilt komen, kun je maar beter eind februari jouw schaatsen in het vet zetten en alvast overstappen op wieltjes. En, in dit geval, je wedstrijdnummer even checken…

Dagdag,

Antwan Radt, ‘Ouder’.


Eén reactie op “Daar gaan we weer… Inline-skaten”

  1. Kees d'Huy schreef:

    Antwan,

    Ook wij worstelen ons soms door de informatiebrij heen.
    Recent is de wedstrijdkalender voor het inline skaten gepubliceerd op schaatsen.nl
    Daar staat ook iets over wijzigingen tav. de maximale wieldiameter in.
    Wieldiameter: N.a.v. vergadering CEC: maximaal 110mm vanaf B-junioren en 125mm in marathons.

    Sportieve groet,

    Kees d’Huy
    HVHW

Laat een reactie achter