Hellen Dekker Nederlands Kampioen (DKIJV op NK inline skaten)

Laat onderaan je reactie achter!

Afgelopen twee weken zijn de Nederlandse Kampioenschappen inline skaten gehouden met een groot aantal DKIJV-ers en DVIJC-ers aan de start. De beste prestatie is van Hellen Dekker op het onderdeel marathon bij de Dames Masters; Nederlands Kampioen! Daar later meer over.

Op 10, 11 en 12 mei werd in Heerde het NK Baan en Weg gehouden. Een mooie (200m) piste met eromheen een 400m baan. Begin juni wordt overigens op dezelfde piste het WK gehouden. DKIJV-ers Jennifer en Amanda en meetrainende DVIJC-ers Nienke en Nerena hadden zich allen nipt geplaats voor diverse onderdelen op het NK Baan en Weg via de landelijke wedstrijden. Zo is er een 500m, 1000m, afvalkoers 3/5km en puntenkoers 3/5km op de piste en een 100m, ‘one-lap’ en puntenkoers 3/5km op de 400m baan. De verwachtingen op hoge klasseringen waren bij al onze rijders niet hoog, en dat bleek ook uit te komen. Het gat met de ‘top’ in hun categorie is groot ondanks er stevig is getraind bij DKIJV. Plaatsing/rijden van een NK is ook geen doel van de DKIJV inline groep, daar zijn de talentgroepen en RTC’s voor. Meedoen, ervaring opdoen en een paar dagen met veel plezier de inline skate sport beoefenen zijn wel doelen. En dat is prima gelukt! We hebben ons een paar dagen prima vermaakt en gezien hoe hard de senioren top van Nederland rijdt. De hoogste notering is een top 20 notering voor Jennifer op de puntenkoers weg.

Maandag 2de pinksterdag (21-mei) organiseerde Waarland het NK marathon inline skaten op een stratenparcours van 1,45km dwars door het dorp. En wat voor een parcour; grof asfalt, een finishstraat vol met klinkers, wegversmallingen, een 90 graden bocht van afgebrokkeld asfalt en een 30cm teerstrook die gedurende de dag steeds zachter werd en nat gehouden moest worden. Maar wat een leuke en goede sfeer in tegenstelling tot eerdere NK’s marathon gehouden op ‘achteraf’ bedrijventerreinen. Voor deze wedstrijd was er geen plaatsingsprocedure om deel te mogen nemen, het hebben van een inline licentie is voldoende. In categorie DJB (Dames Junioren B) stonden Jennifer, Nerena (DVIJC), Nienke (DVIJC) en Hilde (Otweg) aan de start. In de categorie HJB (Heren Junioren B) Jelle, Fabian en Pepijn (DVIJC). In de categorie Junioren A Joppe en bij de Masters Sebastiaan (M40), Fred (M60) en Hellen (Dames Masters).

Als eerste mochten alle masters gezamenlijk starten voor een wedstrijd over 42km. Voor mij persoonlijk bleek op een pijnlijke manier dat meerdere keren per week training geven i.p.v. zelf trainen ten koste gaat van de snelheid. Dit resulteerde in een 12de plek bij de M40. Fred (Bezemer) deed het al een stuk beter met een 6de plek bij de M60, maar Hellen (Dekker) was de echte uitschieter. Zij hengelde met 5 (!) ronden voorsprong op nummer 2 de eerste plaats binnen. In de gezamenlijke masters uitslag wist ze veel mannen achter zich te houden. En dan te bedenken dat ze een paar dagen voor het NK nog niet had ingeschreven omdat ze volgens de foutieve categorieën-tabel op de site van de KNSB niet zou mogen starten bij de masters.

Na de masters mochten de Dames Junioren B het parcour bedwingen voor een 21km wedstrijd. Al snel vormde zich een achtervolgende groep achter het peloton met hierin o.a. Jennifer (28ste) , Nienke (27ste) , Nerena (26ste) en Hilde (29ste) . Enkele ronden voor het einde moesten zij het strijdtoneel verlaten na een onderlinge mooie strijd inclusief eindsprint te hebben gereden.
Bij de Heren Junioren B kon Jelle (27ste) het peloton geruime tijd volgen tot zijn val. Knap, aangezien het gros van de rijders meerdere keren per week op skeelers traint. Fabian (36ste) moest wat eerder dan Jelle het peloton laten gaan en werd ook eerder uit de wedstrijd over 21km gehaald. Een wat vertekend beeld van de uitslag. Pepijn net geen hekkensluiter als 38ste.

Tussen het geweld van de Heren Junioren A stond daar Joppe. Ondanks hij grote stappen heeft gemaakt en op skeelers steeds harder en beter is gaan rijden bleek het peloton nog iets te snel voor hem. Na 7 ronden klasseerde hij zich als 20ste.

Geen echte DKIJV prestatie maar wel leuk om te noemen : In het absolute geweld van de senioren behaalde ‘het zusje’ (Gerline) van DKIJV inline skate trainer Stefan Crediet op strijdlustige wijze net geen podium (4de). Dat samen met haar podiums op de afval en puntenkoers op het NK Baan en Weg heeft de bondcoach doen besluiten haar te selecteren voor het WK marathon in Arnhem begin Juni.

Klik hier voor meer foto’s

Uw verslaggever,
Sebastiaan van Leeuwen (coach, trainer en deelnemer)


Laat een reactie achter