Lessen Langebaan

Hier vind je alles wat je moet weten als je meedoet aan de jeugdtrainingen van zaterdagavond.

Tijden
Aan het tijdschema waarop er training wordt gegeven wordt doorgaans strak de hand gehouden. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, en dat je op tijd je schaatsen aan hebt voordat de training begint. Aan het begin van de training meld je je bij de trainer. Dat is voor de allerkleinste op de krabbelbaan.

Op de volgende tijden wordt er jeugdtraining gegeven:

 • Zaterdag 18.30 – 19.30 jeugdschaatsen, pupillen training de trainingen
 • Vrijdag 17.00 – 18.15 training voor junioren en pupillen met een wedstrijdlicentie
 • Dinsdag 17.00 – 18.15 training voor Junioren en pupillen met een wedstrijdlicentie
 • De selectie heeft eigen afgestemde trainingsuren

Algemene regels op de 400 meter baan
Ook bij het schaatsen zijn er regels! Je kan alleen deelnemen aan het jeugdschaatsen op De Uithof als je in het bezit bent van een jeugdschaats abonnement voor het huidige seizoen.

Neem je abonnement altijd mee!

Hoe kom je op de 400 meter baan: Alleen de hoofdingang gebruiken via de loopbrug, door het restaurant de tourniquetjes door en trap weer af.

DKIJV heeft als vaste honk de ruimte (pleintje) voor de oude ingang. De oude in- en uitgang waar nu de ijshockeyhal zich bevindt blijft ook voor ons dus gesloten.

Regels op de 400 meter baan bij de zaterdagmiddag pupillen training
Als je de 400m-baan binnen komt als het vorige lesuur net is afgelopen, is het verstandig om als je de trap af komt rechts om te lopen naar de DKIJV-tribune. Dit scheelt een hoop drukte. Voor de zittribunes aan de kant van de krabbelbaan is dan namelijk te weinig ruimte voor de vrije doorgang om naar onze plaats te lopen.

De pupillen jeugdschaatsers van DKIJV verzamelen zich op de 2e zittribune na de krabbelbaan. Maak daarbij zo veel mogelijk gebruik van de zittribune, en gebruik je schaatsbeschermers om bij het ijs te komen. Het ‘pleintje’ moeten we delen met een andere vereniging.

Als alle DKIJV-jeugdschaatsers bijeen zitten kan er makkelijk iets verteld of uitgedeeld worden en is sociale controle beter uit te voeren en niet onbelangrijk; het is ook een stuk gezelliger!

Belangrijke veiligheidsregels:

 1. Je mag het ijs pas op als de dweilmachine helemaal van het ijs af is.
 2. Het dragen van handschoenen tijdens het schaatsen is verplicht en het dragen van een muts of haarband is aan te bevelen. (vergeet je handschoenen, meestal kun je ze voor een keertje lenen bij DKIJV)
 3. Iedereen rijdt dezelfde kant op, tegen de klok in, links om dus. Rij NOOIT tegen de richting in!
 4. De snelste schaatsers schaatsen links op de ijsbaan, op de linkerbaan dus.
 5. Uiterst rechts tegen de opblaas boarding wordt instructie gegeven in groepjes.
 6. Daar tussen (in het midden) schaatsen de minder snelle jeugdschaatsers
 7. Als het uur om is, wordt er een teken gegeven. Je moet dan zo snel mogelijk het ijs verlaten, nabij onze tribune of het pleintje.
 8. Het is verboden met schoenen op het ijs te lopen. Ouders denk hieraan, als u naar uw kind(eren) staat te kijken langs het randje van het ijs, met name langs de krabbelbaan! Zand is slecht voor het ijs en maakt de schaatsen bot.
 9. De betonnen blokken achter de kussens zijn verdwenen. De kussens zitten slechts vast met ringen aan de onderzijde. Dat is veiliger bij valpartijen op het ijs (waar ze primair voor bedoeld zijn), maar wel kwetsbaarder, voor omstanders, en voor de kussens zelf. Het is ten strengste verboden over de kussens het ijs op te gaan of het ijs weer te verlaten.
 10. Ouders, laat kleine kinderen niet op de kussens zitten. Dit is levensgevaarlijk als er een schaatser tegen de boarding klapt, want dan zal uw kind er onherroepelijk af vallen. Ga ook niet tegen de kussens leunen of hangen, dat geldt voor zowel de toeschouwers als voor de schaatsers en begeleiders. Toeschouwers zoeken bij voorkeur een plaatsje op de tribune, waar ook kleine broertjes en zusjes alles goed kunnen zien.

Wij vertrouwen op uw begrip, voor deze veiligheidsmaatregelen, en sprekenmet name de ouders en begeleiders er op aan om hier zelf op toe te zien. Zo nodig, zullen wij u hier ook op aanspreken, maar laat het zover niet komen.

Welke schaats

Combi-noor easyglider Lage_noor Klapschaats
Combi noor Easy Glider Lage noor Klapschaats

Regelmatig wordt ons om advies gevraagd over de juiste schaatsen voor de kinderen. Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Met de schaatslessen, die we verzorgen, willen we kinderen op een prettige manier leren ‘hardrijden’ op schaatsen. Dat gaat dus niet om kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen.

De kinderen zijn van harte welkom op ‘easy gliders’ (moderne houtjes), lage (of hoge) vaste noren, combi noren of klapschaatsen. Klik op deze link voor meer advies.

Schaatsruilbeurs
DKIJV organiseert elk jaar in september, voorafgaand aan het nieuwe seizoen, een schaatsenruilbeurs in het clubhuis. Houdt hiervoor de site in de gaten.

 

 

Laatst gewijzigd op 19 februari 2018 om 16:05