Wegwijs in wedstrijden

Laat onderaan je reactie achter!

Onze club telt enorm veel schaatsliefhebbers in alle vormen, soorten, maten en smaken en… ja, ook skeeleraars/inliners tellen mee want dat is per slot van rekeningen rol-schaatsen! Naast het gewone langebaanschaatsen en het skeeleren kun je bij DKIJV aan shorttracken en marathonschaatsen. Oude en jonge DKIJV’ers rijden wekelijks hun trainingsrondjes op de ijsbaan of op de piste, maar waarom eigenlijk? “Alleen maar rondjes op zo’n ijsbaan, dat is toch saaaaiiii?” Waarschijnlijk hebben we deze vraag allemaal wel eens gekregen.

En die vraag beantwoorden we allemaal anders. Ieder van ons heeft zo z’n doel: goed leren schaatsen voor de volgende ijstijd,  eindelijk leren overstappen, werken aan de conditie of gewoon lekker toeren en het hoofd even leegmaken. Zo zijn er verschillende redenen of doelen om die rondjes te rijden. Trainen om sneller of sterker te worden is ook een belangrijke motivatie voor veel DKIJV-ers. Om te testen of zij zich verbeteren doen zij mee aan wedstrijden. Deze wedstrijden zijn niet alleen voor de snelle jongens en meiden die nog dromen van de Olympische Spelen, deze wedstrijden zijn er voor iedereen!  Jong, oud, klein, groot, beginner of gevorderde schaatser? Het maakt niet uit. Doordat bij wedstrijden rekening gehouden wordt met gender, leeftijd en ervaring zijn er voor iedere schaatser wedstrijden op zijn of haar niveau.

Ben je een schaatser die houdt van één of hooguit 5 rondjes zo hard mogelijk rijden? Dan kun je meedoen aan langebaanwedstrijden. Normaliter is er elk weekend wel een wedstrijd waarin er verschillende officiële afstanden gereden worden: 500, 1000, 1500 en soms 3 km. Het leuke is dat je dan echt kunt meten of je je verbetert op een afstand. Dus of je sneller wordt en of je trainingen vruchten afwerpen. Natuurlijk is starten ontzettend lastig en is het spannend om in je eentje die 400 meter baan te betreden, maar het geeft een enorme voldoening om de uitdaging aan te gaan en jezelf te testen. Heus, met een PR van 60 sec. op de 500 m, kun je echt wel meedoen en je zult er versteld van staan hoe snel je onder die minuut duikt.

Ben je een schaatser die houdt van veel rondjes in een treintje rijden en die graag aan het eind van de training z’n maten losrijdt? Dan zou je eens mee moeten doen aan een marathon! Op zaterdagavond zijn er geregeld marathons voor junioren, senioren en masters (40+). De wedstrijden zijn gemengd maar de lengte van de marathon is afhankelijk van leeftijd en niveau.  Voor junioren 15 of 25 ronden en voor senioren en masters is het 35 of 50 ronden. Klasse (startgroep) 3 is het laagste niveau voor de senioren en masters, het instapniveau voor de beginnende marathonschaatser.  Deze marathon begint met 10 rustige opwarmrondes waarin het peloton compleet moet blijven. Daarna zijn er 25 wedstrijdrondes waarin -net als in het echt- ook een tussensprint is.  Meedoen aan een marathon is heel anders dan een langebaanwedstrijd: je strijdt nu echt voor jezelf in plaats van tegen jezelf. Aan het einde is er maar één de winnaar, toch heeft iedere deelnemer na afloop een goed verhaaI. Het meerijden in een voortrazend peloton geeft een adrenalinekick waar je nog lang op kunt teren!

Ben je een schaatser van die van snelheid, bochten en competitie houdt? Dan ben je een echte shorttracker, een racer op de kleine ronde. Voor de shorttrack jeugd zijn er aparte trainingen en wedstrijden. Daar gaat het er net zo aan toe als op de toernooien waar Sjinkie en Suzanne zo vaak schitteren: eerst de gewone heats, de kwartfinales, de halve finales en dan als klapstuk de finale en relays (estafettes). Het mooie van de relay is dat shorttrack daardoor ook nog eens een teamsport is.

En dan tenslotte: ben je een mooi-weer schaatser, een geboren koukleum? Dan houd je waarschijnlijk van skeeleren / inline-skaten. Ook in het skeeleren is er voor ieder wat wils als het gaat om wedstrijden. Tijdritten, puntenkoersen, sprintafstanden maar ook marathons zoals die er op het ijs zijn. Als je wil is er elk weekend wel een wedstrijdje op een skeelerbaan of piste ergens in het land en bij die wedstrijden hangt altijd een gezellig zomers kampeersfeertje. Je kunt zelfs meedoen aan de marathon van Berlijn, zoals een groepje DKIJV-ers afgelopen zomer heeft gedaan.  Een echte aanrader!

Kortom, als je stiekem droomt van een sportcarrière of als je benieuwd bent naar hoe hard je nu eigenlijk kunt schaatsen, schroom niet en informeer bij ons naar de verschillende mogelijkheden. Je bent nooit te jong of te oud om te ‘starten met starten’ en we maken je graag ‘wedstrijd-wise’.

Heb je vragen of wil je meer info? Stuur dan een mailtje naar communicatie@dkijv.nl

Uw verslaggever,
Renate van Koppen


Laat een reactie achter