Schaatsuitrusting

Welke schaats moet ik kiezen?

Voor het beoefenen van de schaatssport zijn er verschillende soorten schaatsen te gebruiken. Allereerst een indeling naar leeftijd en vervolgens naar ervaring.

ErvaringLeeftijdCategorieCombi
Noor
Lage
Noor
Klap
schaats
Beginners6 tot 8Jongste pupillenx –– 
Meer ervaring8 tot 12Oudste pupillen –x –
BeginnersVanaf 12Jeugd/senioren –x –
Meer ervaring Jeugd/senioren –x x
Gevorderden Jeugd/senioren – –x
Wedstrijdrijder Vanaf jeugd – –x

De schaatsen waarop de jeugd (of de beginner) leert schaatsen zijn “vaste” schaatsen. In tegenstelling tot de klapschaats, waarop vooral gevorderden rijden.

Tips voor beginners

  • Huur of lease eerst schaatsen en ga pas later over tot koop!
  • IJshockey- of kunstschaatsen zijn voor langebaanschaatsen niet te gebruiken.
  • Klapschaatsen zijn niet geschikt voor beginners.

Jongste schaatsers: pupillen jeugd vanaf 6 jaar

Combi noor

De Combi Noor is een combinatie tussen een skischoen en een Noor. Door stevig kunststof tot boven de enkels wordt enkelzwikken bij het afzetten tegengegaan. De Combi Noor wordt vooral gedragen door beginnende schaatsers en mensen met ongetrainde enkelspieren of een slechte balans.

DKIJV adviseert bij de jongste beginnende jeugdpupillen te starten met Combi Noren. Pas als kinderen voldoende balans en zelfvertrouwen hebben is een overstap naar lage noren te adviseren.

Stalen lage noor

De stalen lage Noor is meer geschikt voor de iets gevorderde pupillen en jeugdschaatser of beginners met stabiele enkels.

Praktijktest: wordt het advies een combi Noor of lage leren Noor?

Laat je kind op één been staan! En kijk naar de stabiliteit. Met een lage leren schoen leer je uiteindelijk beter schaatsen. Sommige kinderen hebben met het lage leren model nog last van ‘zwikken’ omdat ze nog onvoldoende stabiliteit in de enkel hebben. Constateer je nog het ‘zwikken’ kies dan eerst voor een harde schoen dus de combi Noor.

Het nadeel is dat je geen enkel-stabiliteit ontwikkeld en minder goed in de schaatshouding kan zitten. Hierdoor leer je op de langere termijn de techniek minder goed.

Pas ‘lage noren’ en geen hoge noren toe, het ijzer van lage noren staat dichter op de schoen en dat geeft meer stabiliteit.

Oudste pupillen: vanaf 8 jaar

Kies bij voorkeur direct voor lage leren noren. Bij onvoldoende stabiliteit kan er alsnog voor een combinoor gekozen worden.. Het voordeel is dan wederom dat je enkel-stabiliteit ontwikkelt. Ook hier geldt: schaatsen kun je ook huren of leasen

Beginnende jeugd vanaf 12 jaar en senioren

Beginnende jeugd dient direct te starten met lage leren Noren. IJsgevoel en stabiliteit kan direct ontwikkeld worden.

Gevorderde pupillen, jeugd en senioren

Klapschaats

Klapschaatsen zijn pas aan te bevelen als de schaatstechniek goed genoeg is. Het advies hiervoor wordt gegeven door de trainer. Alle gevorderde schaatsers rijden op klapschaatsen. Klapschaatsen beschikken over een mechanisme, waarbij de hiel loskomt van de schaatsijzers tijdens de afzet van de schaatsbeweging. Hierdoor kan het afzettende been volledig strekken (de schoen is van het ijs, maar de schaats nog niet) en kan langer afgezet worden tegen het ijs.

Bij het jeugdschaatsen rijdt bijna niemand op klapschaatsen. Ook de beginnende (senior) recreant wordt het rijden op klapschaatsen afgeraden. Eerst de techniek onder controle krijgen!

Shorttrackschaats

Shorttrackschaatsen zijn extra hoge Noren met een lichte kromming in het ijzer (voor de meer ervaren rijder). Deze kromming heeft als doel om korte bochten te kunnen maken op de ijshockeybaan, waar shorttrack beoefend wordt. De schoen is los op het ijzer te monteren en bij de jeugd in de zomer ook op een skeelerframe te monteren.

Voor beginnende shorttrackers kan er ook worden geoefend op vaste noren om eerste ervaring op te doen. Ook Shorttrackschaatsen zijn te huur of te leasen.

Schaatsen (Noren) onderbinden

Veters zijn er in diverse kleuren en soorten. Het beste zijn waxveters. Deze nemen geen vocht op. Dan zal je geen last hebben van bevroren veters en krijg je na afloop van een training of toertocht je schaatsschoenen uit zonder al te veel problemen.

Strikken
Schermafbeelding_2011-07-03_om_17.04.06

Er is maar 1 manier om je veter goed door je schoen te rijgen: de veter gaat door het oogje van buiten naar binnen, schuin omhoog (over de lip) naar het volgende gaatje, weer van buiten naar binnen etc. Zo blijft de veter strak zitten als je het aantrekt (zie figuur hier onder).

Vaak zijn de veters te lang voor je schoen. Knip ze van onder dan NIET af wat je regelmatig ziet, de rek gaat dan namelijk uit de veter. Beter is het om het restant van de veter met bijvoorbeeld schilderstape vast te plakken op je schoen. De onderste lus net niet te strak trekken, anders knellen je tenen te veel.

Schaats dus nooit met lange lussen van de strik. Je gebruikt dan te lange veters. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als je tijdens het schaatsen met je ijzer in een lus van je veter haakt! Niet doen dus, maak je veters op lengte.

Te lange veters ook NIET om de schoen binden dat belemmert de bloedsomloop en heeft zere en koude voeten tot gevolg! Leg geen dubbele knoop, maar een dubbele strik. Mochten de veters niet goed zitten dan is deze snel los te maken.

Er is een manier om je veter vast te knopen waarbij je goed de druk boven op je wreef verdeelt (zie figuur boven). ?Rijg je veter bij de bovenste twee gaatjes niet meer van links naar rechts schuin omhoog, maar ga met een lusje naar het bovenste gaatje aan dezelfde kant (en weer van buiten naar binnen). Haal de veter nu door het lusje aan de andere kant. Trek de veters strak aan en strik de veters vast zoals je altijd doet (zie figuur hier boven).

Materiaal onderhoud

Tijdens het schaatsseizoen

  • Droog je materiaal direct na het gebruik af met een droge doek en wrijf het thuis met een ingevette lap na.
  • Hou het schoenleer soepel met een daarvoor geschikte was (niet te vaak en niet te dik in de was zetten) en gebruik als het kan schaatsbeschermers tijdens het vervoer.
  • Laat nat leer drogen, maar doe dit nooit bij de verwarming.
  • Loop nooit direct op je ijzers. Ook op de matten ligt er veel zand en zand schuurt en maakt je ijzers bot. Beschermers dus pas af doen bij of op het ijs.
  • Laat controleren of controleer zelf of je ijzers nog scherp zijn en laat ze zo nodig slijpen.
  • Vuistregel op De Uithof; na drie of vier lessen dienen ze meestal geslepen te worden.

Na het schaatsseizoen

  • Laat je schaatsen controleren op de ronding en dan gelijk slijpen door een vakman.
  • Vet het staal in met een zuurvrije vaseline. Zet leer in het ledervet.
  • Verwijder de veter en berg je schaatsen op zonder beschermers om de ijzers.
  • Je kunt de schoenen opvullen met krantenpapier.
  • Doe er meteen nieuwe veters bij, zodat ze klaar liggen voor het nieuwe seizoen. En voor de jeugd; kijk na de zomervakantie of de schaatsen nog passen!

Schaatskleding 

De ijsbaan is half overdekt: de kinderen schaatsen deels buiten, maar wel droog. Warm blijven is dus belangrijk! Dat kun je doen door dunne laagjes over elkaar aan te doen. Je beweegt makkelijker dan met een dikke trui.

Bijvoorbeeld:

  • Één paar sokken (geen dikke skisokken!), dan is er geen contact meer met de schaats.
  • Schaats-maillot
  • Ondergoed (je kunt speciaal thermo sportondergoed kopen die de kou tegen houdt)
  • Lang t-shirt of ski-pulli met col
  • Dunne sweater
  • DKIJV schaatsbroek (salopette) of een trainingsbroek (niet te wijde pijpen)
  • DKIJV schaatsjack of niet te wijde jas.
  • Handschoenen of wanten.

Hou rekening met de weersvoorspellingen. Vooral in het begin van het schaatsseizoen kan het nog weleens (te) warm zijn!

Clubkleding aanschaffen?

Ga naar de pagina over DKIJV clubkleding.