Inline-skaten bij DKIJV

Lekker ‘schaatsen’ maar dan in het zonnetje!
Zo zag bijvoorbeeld de laatste training eruit:

Het inline-skate, ook wel skeeleren genoemd wordt steeds populairder. Steeds vaker zie je kinderen maar ook volwassenen inline-skatend voorbij komen op het fietspad. In Zuid-Holland zijn diverse verenigingen die inline-skateprogramma’s aanbieden. DKIJV (de Delftse KunstIJsbaan Vereniging) is er daar een van.

DKIJV verzorgt al weer 17 jaar vol enthousiasme inline-skate trainingen in de zomer. Gemiddeld beoefenen rond de tachtig kinderen en volwassenen deze leuke sport. Of het nu gaat om met het schaatsen bezig te blijven als de ijsbaan is gesloten, specifiek je inline-skatetechniek verbeteren, fit te worden of gewoon lekker bezig zijn, daar is allemaal ruimte voor bij DKIJV. Van recreatief inline-skaten tot het trainen op wedstrijdniveau: DKIJV biedt het. Ondersteund door enthousiaste en gediplomeerde trainers en een heuse DKIJV Inline-skatecommissie.

Voor de absolute volwassen beginneling is bij DKIJV wel ruimte, maar er wordt wel enige vorm van zelfstandigheid gevraagd. Wat dit voor u betekent willen wij u graag zelf laten ervaren. We nodigen u daarom graag uit voor een proefles om de sfeer te proeven.

Lijkt het jou ook leuk om te (leren) inline-skaten in clubverband? Of wil je een keer een proefles nemen?
Wacht niet langer en Meld je aan

Verder op deze pagina

Is het nu Inline-skaten of skeeleren?

Inline-skaten staat in de schaatsvolksmond ook wel bekend als skeeleren, maar beide woorden verwijzen naar dezelfde sport/activiteit. Het verschil zit ‘m vaak in de aanduiding van het type inline-skates.

De beginnende rijder rijdt vaak op de volgende inline-skates voor meer stabiliteit en ondersteuning.
De gevorderde rijder stapt meestal over op de volgende inline-skates, beter bekent als skeelers voor meer snelheid en flexibiliteit in de bochten.

Voor de jeugd

Of je nu een beginnende rijder bent die veilig wil leren remmen, of juist al gevorderd bent en steeds sneller wilt kunnen rijden, bij DKIJV is er altijd wel een passende groep te vinden waar je dit kunt leren en uitbouwen. Vanaf 6 jaar ben je welkom. De basis is sport en spel. Maar veiligheid is ook belangrijk. Daarom zijn een helm, elleboog-, knie- en handbescherming verplicht.

Bij DKIJV beschikken we over drie veilige trainingslocaties en hebben we goede en gediplomeerde trainers.

Training

Voor de jongste jeugd is er op de maandag/dinsdag/vrijdag een training die bestaat uit twee onderdelen. Eerst wordt er op de baan gewerkt aan de techniek zoals remmen, bochtjes maken en veilig vallen. Daarna worden er vaak rondjes gereden op de baan. Hier kunnen de kinderen hun geleerde techniek direct toepassen Ook de gevorderde rijders rijden op de baan. Zij leren naast veilig inline-skaten ook hun techniek en bochten steeds verder perfectioneren. Tevens worden ze getraind in de verschillende wedstrijddisciplines en wordt gewerkt aan de algehele conditie. Ook bij de gevorderde rijders hebben we veiligheid hoog in het vaandel en rijden kinderen alleen met de benodigde en verplichte bescherming.

Voor de volwassenen

Steeds meer volwassenen gaan ook inline-skaten omdat het een leuke sport is die iedereen eenvoudig in zijn/haar vrije tijd kan beoefenen. Bij DKIJV merken we een duidelijke toename van het aantal volwassenen dat graag beter wil leren inline-skaten. Voor volwassenen geldt hetzelfde als voor jeugd waarbij de focus meer ligt op de techniek en het uitbouwen van de algehele fitheid. En het is ook gezellig om een of tweemaal per week samen te oefenen en te rijden. Daarbij wordt de veiligheid ook niet uit het oog verloren.

Voor zowel onze jeugd als volwassen sporters geldt dat bij DKIJV iedereen welkom is; we delen groepjes altijd in op leeftijd, snelheid en niveau.

Voor de absolute volwassen beginneling is bij DKIJV wel ruimte, maar er wordt wel enige vorm van zelfstandigheid gevraagd. Wat dit voor u betekent willen wij u graag zelf laten ervaren. We nodigen u daarom graag uit voor een proefles om de sfeer te proeven.

Clubkampioenschappen

Voor alle DKIJV leden en categorieën houden we jaarlijks de inline-skate clubkampioenschappen. Hier kunnen de kinderen en volwassenen van alle niveaus onder het genot van de zon hun krachten meten in een echte wedstrijd. Hierbij geldt vooral de Olympische gedachte “meedoen is belangrijker dan winnen”. We sluiten af met een gezellige gezins-BBQ, waarbij ook ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s van harte welkom zijn. En onder het genot van een drankje genieten we van alle prachtige wedstrijdverhalen na een geslaagd clubkampioenschap. En wie weet kan jij de volgende dag wel een mooie medaille op school (of op je werk) laten zien?

Inline-Skate Materiaal

Voor het inline-skaten bij DKIJV dient u zelf uw eigen inline-skates mee te nemen. We hebben geen leen of huurskeelers op de baan. U kunt uw inline-skates nieuw of tweedehands aanschaffen of huren bij diverse schaats- en inline-skatewinkels. Bedenk goed dat de wielen van de inline-skates in grootte/diameter kunnen variëren. Over het algemeen geldt hoe groter de wielen hoe sneller het gaat. De grootte / diameter van de wielen is afhankelijk van de leeftijdscategorie waar je in rijdt. Tot welke leeftijdscategorie u of uw kind behoord is terug te vinden op webpagina “Wedstrijd / Leeftijdscategorieën inline-skaten”. Aan de hand van de betreffende categorie is de maximale grootte / diameter van de wielen te bepalen.

De maximale wieldiameter voor het inline-skaten is hier te vinden.

Bescherming

Naast de inline-skates is uw bescherming van belang. Denk hierbij in de basis aan:

 • Helm;
 • Elleboogbeschermers
 • Polsbeschermers
 • Heupbeschermers (valbroekje)
 • Kniebeschermers.

Elke gerenommeerde schaats- en inline-skatewinkel kan u hierbij helpen. Kijk vooral naar het hoofdstuk
‘Veiligheid’ waarin staat vermeld wat verplicht is wanneer u deelneemt aan een van de DKIJV inline-skatetrainingen.
Mocht u hier vragen over hebben? Stel ze gerust voor, tijdens of na de training aan één van de inline-skatetrainers of neem contact op met de DKIJV inline-skatecommissie (inline-skaten@dkijv.nl) die u graag verder helpt.

Schaats- en inline-skatewinkels

Veiligheid

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je materiaal in orde is. Controleer regelmatig je materiaal. Let hierbij b.v. op het volgende: zit het inline-skateframe goed vast aan de schoen, zijn de wielen goed gesmeerd en zitten ze goed vast in het frame. Maar naast het juiste materiaal zijn vooral de juiste veiligheidsmiddelen van belang.

Voor de jeugd tot en met 16 jaar

Voor de jeugd tot en met 16 jaar zijn een helm, knie-, pols- en elleboogbeschermers verplicht. We raden kinderen aan om niet in een hemdje te skaten maar minimaal een T-shirt te dragen.

Voor deelnemers van 17 jaar en ouder

Voor deelnemers van 17 jaar en ouder is een helm en polsbescherming verplicht. Maar adviseren wij ook om de knie – en elleboogbescherming te dragen. Bedenkt u goed dat wanneer u met 20 kilometer per uur op het asfalt valt dit flinke en nare schaafwonden kan veroorzaken. Voorkomen is beter dan genezen….

Regels op de baan

 • Controleer de inline-skate uitrusting.
 • Draag de voorgeschreven dan wel verplichte veiligheidsmiddelen. Want zonder de gestelde verplichte veiligheidsmiddelen mag je niet meedoen aan de training.
 • De rondes worden tegen de klok in (linksom) gereden.
 • Uitrijden en langzame rijders op de baan LINKS, dus de binnenbocht aanhouden.
 • Snelle rijders op de baan RECHTS, dus de buitenbocht aanhouden.
 • Op maandag gaat de jongste jeugd een toertochtje door de polder maken. Dat doen ze op de fietspaden, in het verkeer. Dat is niet geheel zonder risico’s. Dit is gedurende het trainingsuur alleen toegestaan onder begeleiding van de trainers en als minimaal 1 (volwassen) ouder met de betreffende groep met de fiets mee gaat. Mogelijk zullen we hiervoor een beroep op u doen. Uiteraard moet er goed naar de trainers geluisteren worden voor de eigen veiligheid. Voor ongelukken is de club niet aansprakelijk. Het toertochtje in de polder is vooral leuk maar zeker niet verplicht. Laat het vooral de trainers vooraf weten wanneer u als ouders bezwaar heeft dat u kind mee gaat.
 • Neem voldoende water mee.
 • Binnen de club volgen jaarlijks diverse mensen (o.a. ook diverse trainers) een officiële EHBO-cursus. Hierdoor is er op de baan altijd minimaal één EHBO’er met dito EHBO-koffer aanwezig. Schroom niet om ook zelf wat EHBO-spullen mee te nemen. Beter mee dan om verlegen. Handig zijn een desinfecterende spray, blarenpleisters, een flesje water, wat steriele gaasjes en gewone pleisters.
 • De training en het rijden gebeurt op eigen risico!

Mocht u hier vragen over hebben, stel deze dan voor, gedurende of na de training aan een van de inline-skatetrainers of neem contact op met de DKIJV inline-skatecommissie (inline-skaten@dkijv.nl) die u graag verder helpt.

Start Inline-Skate seizoen 2024

Opening van het officiële inline-skate seizoen:

De eerste training en opening van het officiële trainingsseizoen vindt plaats op:

 • 15 april 2024

Kijk bij het onderdeel ‘Trainingen inline-skaten’ voor de trainingstijden.

Voor enkele rijders is het schaatsseizoen nog maar net geëindigd en start direct het inline-skate wedstrijdseizoen. Voor deze gevorderde wedstrijdgroep zullen in april de eerste wedstrijden al weer starten.

Let op: eerste training inline wedstrijdrijders

De eerste training voor een aantal wedstrijdrijders start op:

 • Maandag 25 maart 2024 in Nootdorp

Voor deze groepen wordt dit gecommuniceerd via de trainer.

Wil je meedoen? Meldt je dan aan vanaf 14 februari en voor 5 april 2024 via dkijv.nl.

Kosten

DKIJV kent één inline-skateseizoensabonnenment, De kosten hiervoor bedragen €53,00  voor het hele inline-skateseizoen. Het abonnement moet elk jaar vernieuwd worden, door opnieuw aan te melden. Hiervoor kan je deelnemen aan de maandag en/of vrijdag inline-skatetraining. Tevens is het mogelijk om op woensdagavond de DKIJV droogtraining (conditietraining) te volgen (zie op de DKIJV-website voor meer informatie over de droogtraining) .

Voor iedereen die op maandag, dinsdag en/of vrijdag skeelert is het €53,00 voor het hele seizoen. Daarnaast dien je lid te zijn DKIJV. Waardoor bijkomende kosten bestaan uit contributie DKIJV, contributie KNSB en administratiekosten.

Deelname is een goede voorbereiding op het komende schaatsseizoen en omdat het natuurlijk heel leuk is om samen te sporten.

Aanmelden Inline-skaten

Er zijn een aantal mogelijkheden om je op te geven. Kijk even goed waar je onder valt, dat scheelt bij ons weer in de administratie :). Meer info over alle trainingsmogelijkheden en aanmelden kan je hier vinden in de inline-info.

 1. Had je vorig jaar ook een inline-skate abonnement en wil je dit jaar ook skaten? Ook dan moet je jezelf opnieuw aanmelden via het aanmeldformulier.
 2. Ben je lid van DKIJV, wil je dit jaar gaan inline-skaten en deed je dat vorig jaar niet? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier. (Ook voor proeflessen skeeleren).
 3. Ben je lid van een andere schaatsvereniging en wil je via een dubbel lidmaatschap of als gastrijder komen skaten en deed je dat vorig jaar niet?
  Meld je dan aan via het inschrijfformulier van DKIJV.
  (Ook voor proeflessen skeeleren)
 4. Ben je geen lid van DKIJV of een andere schaatsvereniging?
  Meld je dan aan via het inschrijfformulier van DKIJV.
  (Ook voor proeflessen skeeleren)

Afmelden

Wil je je afmelden voor het inline-skaten abonnement? Stuur dan een mailtje naar onze ledenadministratie. Wij schrijven je dan zo snel mogelijk uit.

Contact met de inline-skatecommissie?

Als u vragen heeft dan kunt u ons mailen op inline-skaten@dkijv.nl of kom gewoon eens een keer kijken tijdens een van onze trainingen. Er zijn altijd mensen aanwezig van DKIJV die u graag te woord staan.

Laatst gewijzigd op 18 februari 2024 om 14:26