Langebaanschaatsen bij DKIJV

Langebaanschaatsen bij DKIJV

Het langebaanschaatsen is een van de meest bekende disciplines van het hard rijden op de schaats. Het langebaanschaatsen wordt bij DKIJV beoefend op de 400 meter baan van De Uithof in Den Haag. Deze half overdekte ijsbaan staat niet bekend als een van de meest snelle banen maar als je op deze baan uit de voeten kan sneuvelt je Uithof record zeker op andere banen!

DKIJV biedt trainingsmogelijkheden voor de allerjongste (zie jeugdschaatsen) tot aan de senioren en stimuleert het wedstrijdrijden. Voor de talenten die we ontdekken beschikt DKIJV over selectieteams.

Wil je een keer een proefles doen? Ga dan naar:
http://www.dkijv.nl/langebaanschaatsen/proeflessen/

Wil je weten op welke dagen en tijden je kunt schaatsen? Ga dan naar:
http://www.dkijv.nl/langebaanschaatsen/trainingstijden/

Wil je meer weten over shorttracken? Ga dan naar:
http://www.dkijv.nl/shorttrack-algemeen/

Disciplines:
Binnen het langebaanschaatsen zijn er verschillende disciplines met ieder hun eigen afstanden. Op de supersprint worden de 100 en 300 meter gereden, de sprint bestaat uit de 500 en 1000. De langere afstanden zijn de 1500, 3000, 5000 en 10 000 meter. Tenslotte is er nog de steeds populairder wordende ploegenachtervolging een discipline die tussen langebaanschaatsen en marathonschaatsen geplaatst kan worden. Op de sprintoernooien worden beide afstanden 2 keer gereden. Een schaatser kan zo geen voordeel of nadeel ondervinden door te moeten starten in de binnen- of buitenbaan.

Voor uitgebreide informatie is het raadzaam om de site van de KNSB te raadplegen of om snel meer over de schaatssport te weten te komen zie hiervoor hier voor Wikipedia waar kort en krachtig e.e.a. is terug te vinden.

Techniek:
Het langebaanschaatsen vereist een aparte techniek waarbij met een zijwaartse afzet een voorwaartse snelheid wordt verkregen. Bij de correcte schaatstechniek zijn er verschillende zaken van belang. Men dient een kniehoek van 90 graden te maken, dit doet men door de knieën naar voren te duwen en het zwaartepunt van de billen achter de hielen te krijgen. Ook moet men goed proberen diep te blijven zitten, in niet schaatstaal betekent dat je zo ver mogelijk moet inzakken. De bovenbenen ten opzichte van je onderlichaam moeten een hoek van 45 graden hebben. Om een goede zijwaartse afzet te krijgen moeten de voeten tijdens het afzetten naar voren gericht zijn. Bij een optimale schaatstechniek wordt zo veel mogelijk energie omgezet in voorwaartse energie.

Kortom, veel aspecten die je onder de knie dient te krijgen waarbij aanleg en talent van pas kan komen en uiteraard geldt, oefening baart kunst! Bij DKIJV hebben we ons als doel gesteld om op alle niveaus te kunnen laten instromen van jong tot oud. Een van de voornaamste doelstellingen is toch wel een groot deel van onze schaatsers te motiveren en enthousiasmeren om aan wedstrijden deel te nemen. Met name voor de jeugd is dit een extra dimensie en stimulans om het geleerde nu in de praktijk te kunnen toetsen. Een gezonde competitiestrijd waarbij er binnen DKIJV ook zeker sprake is van een echte teamgeest!

Schaatsen buiten het schaatsseizoen:
Buiten het schaatsseizoen traint men vaak de schaatsspieren door middel van skeeleren en wielrennen. DKIJV beidt ook deze faciliteiten. Deze sporten zijn met name geschikt omdat men grotendeels dezelfde spiergroepen gebruikt als bij het schaatsen. Ook het “droogtrainen” wordt bij DKIJV toegepast. Tijdens de trainingen die gehouden worden bij ons clubhuis doet men schaatsoefeningen gecombineerd met conditietraining om zo de coördinatie en spierkracht te behouden die nodig zijn bij het schaatsen.

Wijziging klasse-indeling seizoen 2010-2011
Met ingang van het nieuwe schaatsseizoen zijn de limieten en de klasse-indeling voor de wedstrijdrijders aangepast. Er wordt met een nieuwe klasse-indeling gewerkt, die niet meer per leeftijdscategorie wordt bepaald. Meer informatie over de limieten en ook de wedstrijdschema’s is te vinden op de gewestelijke site. In welke klasse jij komend seizoen rijdt, kun je hier vinden.

Wedstrijdperioden langebaanwedstrijden
De abonnementhouderwedstrijden op de Uithof worden verreden op zaterdagavond, zondagochtend en zondagavond:

Zondagochtend 7.00 – 9.45 pupillen en jun C vanaf klasse2
Zondagmiddag 17:30 – 19:30 gewestelijke selecties en YF (klasse-1)
Vrijdagavond 22.00 – ?? overige categorieën
Zaterdagavond 20.00 – 23.00 overige categorieën
Zondagavond 19.30 – 22:00 overige categorieën

Gewestelijke website
De website van het Gewest Zuid-Holland biedt uitgebreide informatie omtrent het wedstrijd rijden. www.knsbgewestzh.nl

Jouw wedstrijdtijden
Wedstrijdtijden van licentiehouders kun je vinden op speedskatingresults.com en op OSTA.nl.

Laatst gewijzigd op 20 juli 2018 om 17:16