Langebaanschaatsen bij DKIJV

Bij DKIJV hebben we ons als doel gesteld om op alle niveaus te kunnen laten instromen van jong tot oud. 

Wanneer kan ik schaatsen?

DKIJV biedt trainingsmogelijkheden voor de allerjongste (zie jeugdschaatsen) tot aan de senioren en stimuleert het wedstrijdrijden. Voor de talenten die we ontdekken beschikt DKIJV over selectieteams.

Wil je een keer een proefles doen? Ga dan naar:
http://www.dkijv.nl/langebaanschaatsen/proeflessen/

Wil je weten op welke dagen en tijden je kunt schaatsen? Ga dan naar:
http://www.dkijv.nl/langebaanschaatsen/trainingstijden/

Wil je meer weten over shorttracken? Ga dan naar:
http://www.dkijv.nl/shorttrack-algemeen/

Waar kan ik schaatsen?

Het langebaanschaatsen wordt bij DKIJV beoefend op de 400 meter baan van De Uithof in Den Haag. Deze half overdekte ijsbaan staat niet bekend als een van de meest snelle banen maar als je op deze baan uit de voeten kan sneuvelt je Uithof record zeker op andere banen!

Techniek

Het langebaanschaatsen vereist een aparte techniek waarbij met een zijwaartse afzet een voorwaartse snelheid wordt verkregen. Bij de correcte schaatstechniek zijn er verschillende zaken van belang. Men dient een kniehoek van 90 graden te maken, dit doet men door de knieën naar voren te duwen en het zwaartepunt van de billen achter de hielen te krijgen. Ook moet men goed proberen diep te blijven zitten, in niet schaatstaal betekent dat je zo ver mogelijk moet inzakken. De bovenbenen ten opzichte van je onderlichaam moeten een hoek van 45 graden hebben. Om een goede zijwaartse afzet te krijgen moeten de voeten tijdens het afzetten naar voren gericht zijn. Bij een optimale schaatstechniek wordt zo veel mogelijk energie omgezet in voorwaartse energie.

Een van de voornaamste doelstellingen is onze schaatsers te motiveren en enthousiasmeren om aan wedstrijden deel te nemen. Met name voor de jeugd is dit een extra dimensie en stimulans om het geleerde nu in de praktijk te kunnen toetsen. Een gezonde competitiestrijd waarbij er binnen DKIJV ook zeker sprake is van een echte teamgeest!

Schaatsen buiten het schaatsseizoen

Buiten het schaatsseizoen traint men vaak de schaatsspieren door middel van inline-skaten(skeeleren), conditietraining(droogtraining) en wielrennen. Deze sporten zijn met name geschikt omdat men grotendeels dezelfde spiergroepen gebruikt als bij het schaatsen.
> Lees meer over DKIJV in de zomer

Wedstrijden rijden

Soorten wedstrijden

Binnen het langebaanschaatsen zijn er verschillende disciplines met ieder hun eigen afstanden. Op de supersprint worden de 100 en 300 meter gereden, de sprint bestaat uit de 500 en 1000. De langere afstanden zijn de 1500, 3000, 5000 en 10000 meter. Tenslotte is er nog de steeds populairder wordende ploegenachtervolging; een discipline tussen langebaanschaatsen en marathonschaatsen

Voor uitgebreide informatie is het raadzaam om de website van de KNSB te raadplegen.

Wedstrijddagen langebaan

De abonnementhouderwedstrijden op de Uithof worden verreden op zaterdagavond, zondagochtend en zondagavond:

Dag Tijd
ZaterdagavondLangebaan/marathon20.00 – 23.00
ZondagochtendLangebaan07.00 – 09.45
ZondagavondLangebaan17.30 – 22.00

Inschrijven

Het wedstrijdprogramma voor de langebaan wordt (wekelijks) gepubliceerd op de site van het Gewest Zuid-Holland van de KNSB, zie www.knsbgewestzh.nl/. Wedstrijdrijders dienen zichzelf hiervoor in te schrijven door middel van het vak rechtsboven ‘inschrijven’.

Jouw wedstrijdtijden

Je kunt de tijden die je hebt gereden per wedstrijd terugvinden op de plek waar je je hebt ingeschreven: inschrijven.schaatsen.nl Daarnaast kun je je tijden vinden op speedskatingresults.com en op OSTA.nl.

Meer info vind je op de gewestelijke website

De website van het Gewest Zuid-Holland biedt uitgebreide informatie omtrent het wedstrijd rijden. www.knsbgewestzh.nl

Laatst gewijzigd op 8 april 2024 om 20:58