Shorttrack

Shorttrack is spectaculair om te zien en nog cooler om zelf te doen. Dat kan bij DKIJV. We beoefenen deze sport op de ijshockeybaan van De Uithof en in Zoetermeer en trainen samen met andere verenigingen onder leiding van gecertificeerde trainers. Kijk voor trainingstijden op http://www.dkijv.nl/shorttrack-algemeen/trainingsperioden-shorttrack/

Shorttrack is een uitdagende vorm van hardrijden op de schaats op een 111 meter lange ovaal dat uitgezet wordt op een ijshockeybaan. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten

Geschiedenis
Nederland maakte in 1975 voor het eerst kennis met shorttrack. Tijdens de Olympische Winterspelen van Calgary (1988) stond de sport als demonstratiesport op het programma. Vier jaar later, in 1992, besloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om shorttrack op te nemen in de lijst van Olympische disciplines. Zowel Ger als Menno Boelsma van DKIJV hebben in die periode meegedaan aan internationaal demonstratiewedstrijden.

menno_boelsma_nootdorpse_olympier_2011-06-29_om_01.24.01Menno Boelsma behaalde in 1981 de eerste nationale titel en een vijfde plek op het wereldkampioenschap. We mogen nog steeds trots zijn dat een DKIJV lid deze plaats heeft weten te behalen!

De laatste jaren worden er binnen de KNSB meer middelen aangewend om het niveau van het shorttrack in Nederland te verbeteren en zie de mooie resultaten van het afgelopen schaats seizoen.

Materiaal
De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400-meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers bij de gevorderde rijder met speciale apparatuur licht gebogen (‘kromming’), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben. Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan ‘gewone’ langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten. Mocht je onverhoopt toch uit de bocht vliegen bieden de kussen tegen de boarding bescherming naast de verplichte helm en kniebeschermers.

Laatst gewijzigd op 27 december 2017 om 09:39