Double push clinic

Laat onderaan je reactie achter!

Nootdorp – 19 juli 2014 – Wikipedia: “De double push is bij het inline-skaten een aparte techniek. Er vindt twee keer per slag een afzet plaats. De eerste keer is op het moment dat het standbeen wordt neergezet (inzet). De inline-skate wordt eerst naar binnen gedrukt (de eerste afzet) daarna buigt hij langzaam naar buiten en volgt de normale afzet (tweede afzet). Doordat men een dubbele afzet heeft kan er sneller gereden worden.”

Inline-skaten (of skeeleren) en dan vooral de double push techniek is nog steeds voer voor discussie binnen de schaatswereld. De ene blijft bij de stelling ‘dat het de schaatstechniek verpest’. De andere voert de gebroeders Mulder en Koen Verweij aan als bewijs dat de disciplines prima samen kunnen gaan. Feit is dat een double push techniek binnen het wedstrijd-skeeleren een voordeel oplevert.

DKIJV heeft clubgenoot en skeelertrainer Raymond Jansen bereidt gevonden een tweetal double push clinics te geven. Raymond heeft zijn sporen dubbel er dwars verdiend binnen de skeelersport. Gereden in het A-peloton en op later leeftijd het ONK op zijn naam geschreven bij de masters. Hij is tevens één van de weinige (zelfs enige?) DKIJV skeelertrainer die de double push techniek zelf beheerst.

En daar stonden we dan; een gemêleerde groep van skeelerwedstrijdrijders uit diverse jeugd leeftijdscategorieën en een verdwaalde master in de tropische hitte op de skeelerbaan te Nootdorp. Raymond had de gehele baan volgekrijt en voorzien van pionnetjes. Het begon met eenvoudige oefeningen, maar al snel werden deze lastiger. Aan het einde van de clinic kwamen al deze oefeningen samen in de double push slag. Sommige van de jeugd hadden het snel te pakken, terwijl andere de clou niet konden vinden en bleven ‘schaatsen met een rare inzet’. Ouders die toekeken en de stuntelingen zelfs filmde moeten een leuke ochtend gehad hebben.

In 1 ½ uur tijd is het ook niet mogelijk volleerd te zijn op deze techniek, er zal geoefend moeten worden! Met de oefeningen die Raymond ons heeft gegeven kan een ieder ook zelf aan de slag. Lukt het niet dan ga je weer terug naar een basisoefening. Hopelijk kunnen we over enkele weken in de skeeler trainingen en wedstrijden voorzichtig de eerste double push technieken gaan zien. Ik heb het de jeugd van andere verenigingen nog niet veel zien doen, hier kunnen we het verschil maken!

Na de zomervakantie zal de clinic herhaald worden. Twijfel dan niet om in te schrijven, je wordt er nooit slechter van.

Sebastiaan van Leeuwen

KLIK HIER voor een instructie filmpje met dank aan schaatsen.nl


Eén reactie op “Double push clinic”

  1. Antwan schreef:

    Ik heb wat opnames gemaakt tijdens de training double push.
    Zo kun je zelf nog even terugkijken wat al goed gaat en waar je nog op kunt oefenen, als je dat wilt.
    Het zijn twee filmpjes:
    http://bit.ly/1nYGgKa en
    http://bit.ly/1n8drdv

    dagdag, Antwan en Fabian

Laat een reactie achter