NK marathon skeeleren

Laat onderaan je reactie achter!

Het is zondag 11 juni 2017. Het is een zonovergoten dag, warm, een beetje benauwd zelfs. 4 DKIJV-ers reizen naar Elden, zuid Arnhem. Het NK marathon vindt plaats op een straten circuit in Elden.

Het episch centrum van dit Nederlands kampioenschap is de Brink. Het parcours is voor een groot gedeelte afgezet met dranghekken. Er rijdt een motard voor de rijders uit. Er is een rijdend jurylid achterop de motor. Er zijn twee speakers die verslag doen ware het een etappe in de Giro. Verder over het 1600 meter lange parcours zijn EHBO posten, jury leden en verkeersregelaars om alles in goede banen te leiden. De rijders en hun supporters hebben hun klapstoelen in de schaduw geposteerd.

Mariska, Joppe, Thijs en Mert verkennen het parcours. De start is op klinkers. Direct na de start een scherpe bocht naar links het asfalt op. Weer een linkse bocht geeft uitzicht op een weg omhoog. Aan het einde van dit dijkje een scherpe bocht naar links de heuvel weer af. Vervolgens de hoofdstraat met klinkers weer in. Vlak voor de finish een verkeersdrempel.

Het kampioenschap voor de junioren B gaat over 21 km. Dat zijn 13 ronden.

Mariska moet als dame B het spits afbijten. Vorige week maandag reed ze nog de 42 km lange Ooms marathon en werd toen eerste junior bij de dames. In de eerste ronde kan ze bij het peloton blijven. Daarna wordt er vooraan aan de boom geschud. Mariska hangt aan het elastiek en komt al gauw tussen de kopgroep en de andere achtervolgers in te zitten. Ze rijdt lang alleen. Niet alleen de rijders zijn debutant op een Nederlands kampioenschap, de ouders ook. Wij worden dus verrast dat de rijders die (bijna) gedubbeld worden moeten afsprinten. Van de 13 ronden mag Mariska er maar 8 rijden. Het blijkt dat uit veiligheidsoverwegingen bij een Nederlands kampioenschap het veld wordt opgeschoond. Jammer want je bent tenslotte naar een wedstrijd gekomen om deze uit te rijden. Mariska wordt in een veld van 28 rijdsters, 20e .

De mannen  merken dat het vanaf de start gelijk enorm hard gaat. Thijs kan in de eerste ronde nog even in de buurt blijven van het peloton maar moet zich al snel laten afzakken naar het clubje van drie waar Joppe in zit. Mert heeft helaas meteen iedereen moeten laten gaan maar geeft vooral niet op.

Het tempo bij de jongens B ligt echt enorm hoog. De gemiddelden liggen rond de 40 km per uur. Dat is echt veel te snel voor onze Delfts blauwe mannen. Na 5 ronden moeten zij al finishen. Joppe wordt van de 32 deelnemers 28e net voor Thijs die dus 29e wordt. Mert wordt 32e.

Het was dan weliswaar een kort avontuur maar wel een mooie ervaring. We hebben in ieder geval geleerd dat als je wordt gedubbeld, de strijd moet staken.

Voor alle uitslagen: http://www.schaatsen.nl/kalender/2017/6/nk-marathon/

Uw verslaggever,
Rob Kleiweg


2 reacties op “NK marathon skeeleren”

  1. Michel schreef:

    Leuk stukje! Geeft een mooi beeld wat onze jongens doen in de zomer!

    Wie heeft t geschreven? groet, Michel

Laat een reactie achter