Welke schaatsen

Laat onderaan je reactie achter!

Regelmatig wordt ons om advies gevraagd over de juiste schaatsen voor de kinderen. Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Met de schaatslessen, die we verzorgen, willen we kinderen op een prettige manier leren ‘hardrijden’ op schaatsen. Dat gaat dus niet om kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen.

De kinderen zijn van harte welkom op ‘easy gliders’ (moderne houtjes), lage (of hoge) vaste noren, combi noren of klapschaatsen. Advies hierover volgt in dit stukje.

We vinden het alle belangrijkste, dat de kinderen met plezier naar schaatsles komen. Dat plezier, wordt snel minder, als je er zere voeten aan overhoudt. Het is daarom van belang, dat de kinderen recht op de schaatsen leren staan, en dat de schaatsen niet te groot (of te klein) zijn. De voeten van de kinderen kunnen soms snel groeien, waardoor de schaatsen ook weer te klein worden. Voordat je voeten zijn uitgegroeid, zult je wel 1 of 2 maal een paar andere schaatsen moeten hebben. We adviseren je, om je bij een schaats-speciaal zaak goed te laten voorlichten, zoals bijvoorbeeld Haitsma in Bleiswijk, Oomssport op De Uithof, of van Tol in Poeldijk (zie advertenties in het clubblad of op de website). Leasen is een optie.

Schaatsruilbeurs
Daarnaast organiseert DKIJV elk jaar in september, voorafgaand aan het nieuwe seizoen, een schaatsenruilbeurs in het clubhuis. Hier is de firma Haitsma ook bij aanwezig.


Combi-noor easyglider Lage_noor Klapschaats
Combi noor Easy Glider Lage noor Klapschaats

 

Easy gliders, zijn leuke goedkope schaatsen voor kinderen om de allereerste ervaring op het ijs mee op te doen, maar zodra je serieus wilt leren schaatsen zul je andere schaatsen moeten kopen. Eays gliders worden bij DKIJV nagenoeg niet toegepast.

Combi noren bieden veel extra stevigheid aan de voeten, waarmee het gemakkelijker is om recht op de schaatsen te blijven staan, dat kan met name bij jongere kinderen wenselijk zijn. Maar met combi noren, kunnen met name in de hogere groepen niet dezelfde oefeningen worden gedaan als met lage noren. Het zijn vooral de oefeningen waarmee je dieper door de knieën en enkels moet zakken om de bocht te oefenen, en waar snelheid mee wordt opgebouwd, die met combi noren niet goed mogelijk zijn. Om je echt op snelheid door te ontwikkelen is het van belang, om (het liefst zo jong mogelijk) op lage noren te gaan schaatsen. Op jonge leeftijd gaat de (noodzakelijke) ontwikkeling van techniek en motoriek veel sneller dan op wanneer kinderen ouder worden.

Vergelijk het met leren fietsen, dat gaat op je 5e ook makkelijker dan op je 15e. Sommigen hebben daar in eerste instantie zijwieltjes bij nodig, maar zodra de zijwieltjes van je fiets eraf kunnen, doe je dat ook direct, en daar ga je niet tot je 15e mee wachten, om de natuurlijke stabiliteit ook de kans te geven zich te ontwikkelen.

Lage noren zijn verreweg de meeste geschikte schaatsen om bij het jeugdschaatsen mee te leren schaatsen.

Klapschaatsen moet je pas in overweging nemen als je voeten zijn uitgegroeid, en je, je serieus op wedstrijdschaatsen wilt toeleggen. Overleg dit eerst met je trainer. De overgang van lage noren naar klapschaatsen is niet zo groot als het lijkt.

Voor een uitgebreid advies zie ook lidmaatschap -> informatie-> schaatsuitrusting


Laat een reactie achter