Slijpcursus avond 2019 (verhaal 2)

Laat onderaan je reactie achter!

Ik wil zelf mijn schaatsen slijpen, zei Luuk (12) van de week. Het kwam dus mooi uit dat er nog een plekje vrij kwam voor de slijpcursus afgelopen woensdag in het clubgebouw. Met slijptafel, slijpsteen, braamsteen en 2 paar schaatsen gingen we naar het clubgebouw.

Bij binnenkomst was het al gezellig druk. Er was koffie, thee of limonade met een koek erbij, weer goed verzorgd. Om 20.00 gingen we van start met een eerste uitleg van Rob. Je hebt goedkope ijzers, die je vaker moet slijpen, en duurdere ijzers, zoals PM (poeder-metallurgisch) staal, die langer scherp blijven. Vervolgens start Rob met de demo: “hoe slijp je je schaatsen”. Dit start met het goed plaatsen van je schaatsen in de slijptafel. Aangevuld met tips van Rein over pijltjes zetten op je slijptafel om je schaatsen altijd goed en op dezelfde manier te plaatsen.

Na goed opgelet te hebben mogen we nu zelf aan de slag. 15 slijptafels in een kringetje met allemaal enthousiaste schaats(t)ers die aan de slag gaan. Na het plaatsen van de schaatsen beginnen we met de grove kant van de slijpsteen. Schuine bewegingen maken maar de steen wel recht houden! Druk niet te hard, laat de steen het werk doen.

Rein, Rob en Kees lopen bij iedereen langs en geven aanwijzingen en kijken met een kritische blik naar het resultaat. Het moet natuurlijk helemaal scherp en zonder braampje zijn 😉 En vergeet niet je slijpsteen vlak te maken want met een holle steen krijg je je schaatsen niet scherp. Gewoon met een bakje, glasplaatje, zilverzand en vele rondjes draaien, heb je zo weer een vlakke steen.

Na het slijpen, afbramen en polijsten had Luuk super scherpe schaatsen. Zo rond 21:45 waren we allemaal wel zo’n beetje klaar en gingen tevreden huiswaarts.

Wij kijken terug op een zeer leerzame slijpcursus.

Bedankt Rob, Rein en Kees!

Uw verslaggevers,
Luuk en Mike


Laat een reactie achter