In memoriam voor Jaap Jongste

Laat onderaan je reactie achter!

Op 28 februari kregen we van de dochter het bericht dat Jaap Jongste (erelid bij DKIJV) op 20 September 2021 plotseling overleden is, zodat we de leden kunnen informeren. Allicht zijn er (oud)leden die dit trieste bericht graag nog vernemen.

Via Rein kregen we deze herinnering:
Jaap Jongste 1946-2021 geboren als Genius Jacobus Jongste, was de 1e echte KNSB trainer van DKIJV. Ik (Rein) ben in najaar  1969 lid geworden van DKIJV en kwam in aanraking met de trainer JAAP. Er werd in de Delftse Hout -toen nog beperkt tot het Hertenkamp- getraind onder zijn leiding. Jaap bedacht steeds weer nieuwe training vormen, die ik bij mijn vorige vereniging nooit had gedaan.

Jaap was buitengewoon gedreven die pupillen enorm kon motiveren, met een enorme dosis humor en puntige opmerkingen.

De trainingen op de Jaap Edenbaan (de Uithof was er nog niet) herinner ik mij nog heel goed. Ook het clubkampioenschap, dat in Heerenveen, ja op Thialf, nog niet overdekt, door DKIJV, dus Jaap, werd gehouden. Het slapen deden wij in de jeugdherberg in Grauw. Alles door Jaap en Janny Jongste georganiseerd.

De Uithof in den Haag werd geopend, waardoor het reizen naar de Jaap Eden baan voorbij was. Jaaps werkgever verhuisde naar Heerlen Limburg, waardoor Jaap niet meer beschikbaar was voor DKIJV. Inmiddels waren er gelukkig meerder trainers actief geworden bij DKIJV, dus konden naadloos de taak van Jaap overnemen. Jaap is nooit een echte Limburger geworden en zijn hart lag toch wel bij het Delfse clubje DKIJV. Zijn dochter heeft dat recent nog aan mij bevestigd. Jaap was erelid van DKIJV, wat een enorme verdienste voor Jaap was, omdat hij daar op geen enkele manier zich op voorstond. Hij was een icoon voor DKIJV; en diegene die Jaap gekend hebben, zullen het met mij eens zijn.

Namens vele oudere DKIJV,s

Rein van de Velde


Eén reactie op “In memoriam voor Jaap Jongste”

  1. Vincent Jongste schreef:

    Dank je wel Rein voor je mooie woorden! Als (schaatsende) zoon van Jaap heb ik van Jaap ontelbare verhalen gehoord over DKIJV. Je hebt gelijk: ook al werd hij later heel prominent actief op de schaatsbaan in Geleen, DKIJV was en bleef zijn echte schaatsliefde. We hebben in de jaren 90 regelmatig interclub wedstrijden gehouden; wij hadden een jaarlijks uitje naar de Uithof en andersom kwam er een afvaardiging van jullie naar Geleen. Als Jaap op de Uithof was voelde hij zich meteen als een vis in het water; op zijn kenmerkende joviale humoristische wijze kletste hij dan weer bij met z’n DJIJV-vrienden. Dank Rein voor je mooie woorden en dank alle (oud) DKIJV-ers voor de fijne tijd die Jaap bij jullie mooie club heeft gehad!

    Vincent Jongste

Laat een reactie achter