Langs de Line 7: Verhitte competitie-ontknoping: Goud, Zilver en Brons in de Jeugdskeelercup

Laat onderaan je reactie achter!

De zon brandde genadeloos aan de hemel terwijl de skeelers in rap tempo over het asfalt snelden. Het was een weekend vol adrenaline, zweetdruppels en de belofte van glorie. De ontknoping van de Oomssport Jeugdskeelercup vond plaats in Zoeterwoude, en onze leden stonden klaar een ultieme gooi te doen naar de prijzen. Maar dat was niet alles; naast het jeugdgeweld werd er naast de Uithof ook nog een marathon gereden door de wat oudere jongeren in de één na laatste Oomscup van het seizoen. Dus, laat ons je meenemen naar een weekend vol warmte, spanning en de allesbeslissende races terwijl we het seizoen naar een hoogtepunt brengen.

Finale Jeugdskeelercup Zoeterwoude

(Door Ruud Linnenbank)

We schrijven 9 september 2023: de pepernoten liggen in de schappen, de thermometer geeft 31 graden aan en in Zouterwoude vindt de finale van de OomsSport JeugdskeelerCup plaats. Een week eerder eindigde de wedstrijd nog in mineur met vervelende valpartijen en een vroegtijdig gestaakte wedstrijd. Maar vandaag waren alle betrokkenen  gelukkig weer lachend aanwezig.

Een stralend nazomerweekend beloofde een verhit dagje skeeleren. En niet alleen de temperatuur rees de pan uit, ook de spanning steeg naar grote hoogte! De DKIJV’ers hebben al 5 wedstrijden in deze competitie geknald, maar ze wilden zich natuurlijk nog één keer op hun best laten zien in deze finale. En er stond ook nog wat op het spel: Aert, Abel, Wende en Matthijs hadden kansen op een podium in het eindklassement en Lieva Rosa en Sara streden zelfs om de eindoverwinning in hun categorieën!

De Wedstrijd

Aert van der Goes (HP3) begon met een ijzersterke tijdrit wat hem een 4de plaats opleverde. In de volgende races kon hij zijn rivalen helaas niet voorblijven, wat resulteerde in een 5de plaats in het dagklassement. Dit was niet genoeg voor een podiumplaats in het eindklassement, maar Aert kan tevreden terugkijken op zijn eerste volledige seizoen in de JSC.

Lieva Rosa (DP2) ging de laatste wedstrijd in als nummer 2 in het klassement. Lieva en haar concurrent maakten het ongelovelijk spannend vandaag, maar uiteindelijk kwam Lieva 0.1 punt tekort voor de eindoverwinning. Hierdoor moest ze genoegen nemen met de 2de plek in zowel het dag- als het algemene klassement. Niettemin een prachtig resultaat en een mooie beker mocht mee naar huis!

Aert, Lieva, Isis en Lotte (foto’s door: schaatsfoto.nl)

In de categorie DP1 doen maarliefst 5 dames uit onze wedstrijdgroep mee in het klassement. Isis van Etten heeft mooie strijd geleverd, wat vooral in de puntenkoers goed uitpakte. Vandaag werd zij 14de. Lotte Janssen zal vandaag met name tevreden terug kijken op haar B finale bij de series. Met een enorm machtsvertoon reed zij alle 5 de rondes op kop en won de eindsprint. Mede dankzij dit resultaat verzekerde zij zich vandaag van een plek in de top 10. In de vorige Langs de Line hadden we het al over de progressie van Felice Koutstaal. Dat liet zij vandaag nogmaals zien met onder andere haar eerste A finale. De 8ste plaats in het dagklassement is weer een mooie notering!

Felice, Wende, Sara en Noa (foto’s door: schaatsfoto.nl)

Wende Linnenbank had nog een kleine kans op het podium in het algemeen klassement. Maar al snel bleek dat het er vandaag niet in zat. Ze had veel last van de hitte en kon de races niet rijden zoals ze wilde. Met een uiteindelijke 5de plaats vandaag bleef ze wel een belangrijke concurrente voor en verzekerde zich van een 4de plaats algemeen. Sara van der Goes bezit al sinds wedstrijd 2 de eerste plek in het klassement. Toch was er nog een kans dat de eindoverwinning door haar handen zou glippen. En het bleek al snel dat ze er vandaag keihard voor moest werken. Gelukkig reed Sara vandaag weer fantastisch en met een 2de plek in het dagklassement had ze de eindoverwinning binnen. Kampioen!

Bij de dames kadetten reden Noortje, Noortje en Noa hun eigen race. De omstandigheden waren zwaar en de afstanden waren lang. Toch hebben ze alle drie mooie gevechten en slimme inhaalacties laten zien. Noortje de Nie mocht zich uiteindelijk vandaag de beste van het trio noemen met een 16de plaats. Noortje Valkenburg en Noa van Leeuwen werden respectievelijk 17de en 18de.

Tippi Verbree had nog niet veel wedstrijden gereden dit seizoen, maar reed met een 13de en 14de plaats op de eerste 2 onderdelen goed. De puntenkoers van 16 rondes is ze niet meer gestart.

Noortje, Noortje, Tippi en Abel (foto’s door: schaatsfoto.nl)

Abel Meijer stond er goed voor in het klassement van de heren kadetten. Hij stond 3de met zelfs nog uitzicht op de 1ste plaats. Hij reed een spannende wedstrijd vandaag en werd met een klein verschil 4de. Dit bleek uiteindelijk genoeg om op te schuiven naar de 2de plaats in het algemeen klassement en ook hij mag dus een mooie beker mee naar huis nemen. Proficiat!

Ook Emma en Emma moesten hard werken vandaag. Op het heetst van de dag moest een puntenkoers van 25 rondjes afgelegd worden. Ze reden allebei een mooie race waarbij Emma Boon haar tactisch inzicht liet zien en Emma van der Goes haar marathonervaring. In het dagklassement werden ze respectievelijk 5de en 6de en in het eindklassement 5de en 7de.

Emma, Emma en Matthijs (foto’s door: schaatsfoto.nl)

Matthijs Wijk had ook nog uitzicht op een podium bij HJB. Hij trok de goede lijn die hij in Gouda had ingezet door en eindigde vandaag in het dagklassement weer in de top 3. Dat bleek genoeg om een plekje op te schuiven in het algemeen klassement: 3de!

De mooie dag werd helaas rommelig afgesloten met nog een heftige valpartij (pijnlijk) en maarliefst 2 foutieve podium uitreikingen (extra pijnlijk). Dat neemt niet weg dat de volledige wedstrijdgroep terug kan kijken op een mooi seizoen JeugdSkeelerCup. Niet alleen is er goed geskeelerd, het waren ook weer gezellige wedstrijden, waarbij de kinderen een mooie binding hebben gevormd. Zowel binnen als tussen de verenigingen.

Sara, Abel en Lieva op het podium. (foto’s door: schaatsfoto.nl)

Alle kinderen uit de wedstrijdgroep met een eindklassering:

NaamCategorieUitslag ZoeterwoudeUitslag Algemeen Klassement
Matthijs WijkHJB (8*)33
    
Emma BoonDJB (6)55
Emma van der GoesDJB67
    
Abel MeijerHKA (7)52
    
Noortje de NieDKA (19)1612
Noortje ValkenburgDKA1712
Noa van LeeuwenDKA1812
Tippi VerbreeDKA19geen klassering
Valerie CoesmansDKAniet gereden19
    
Tristan BoonHP1niet gereden6
    
Sara van der GoesDP1 (15)21
Wende LinnenbankDP154
Felice KoutstaalDP1810
Lotte JanssenDP11013
Isis van EttenDP11413
    
Lieva Rosa BorsboomDP2 (7)22
    
Aert van der GoesHP3 (6)54
*aantal deelnemers die aan de start stonden in Zoeterwoude in deze categorie

Het wedstrijdseizoen is nog niet helemaal klaar (er volgen nog een aantal finales). Maar voor de Ooms JeugdSkeelerCup zit er nu echt op, vol goede moed kijken we uit naar het volgende seizoen!

Uw verslaggever,
Ruud Linnenbank


OomsCup Marathon Den Haag

(door Joppe en Annewil)

In de tropische hitte was het tijd voor de 8e Oomssport marathoncup in Den Haag. Deze wedstrijd werd, in tegenstelling tot de meeste marathons, gereden in twee startgroepen. Als eerste waren de junioren en senioren aan de beurt met aan de start met 3 DKIJV’ers, Joppe, Thijs en Mariska. Bij de masters stonden Sebastiaan, Chris, Annewil, Lutske en Linda aan de start

Mariska aan kop

Als eerste was het de beurt aan de startgroep met Thijs, Mariska en Joppe. Naast deze DKIJV-rijders stonden er nog 18 mensen aan de start. Voordat er gestart werd was er al een grote prestatie van onze vaste DKIJV-speaker, Rob Kleiweg, namelijk een introductie praatje in het Nederlands, Engels en Spaans. Nadat het start signaal heeft geklonken wordt er behouden weggereden. Helaas wordt er geen rekening gehouden met het weer, nog voordat het hele peloton boven op de heuvel is wordt er gedemarreerd. Hierdoor valt het hele veld uit elkaar in verschillende groepjes. Mariska komt in het achtervolgend peloton terecht, Thijs rijdt samen met twee andere rijders in de achtervolgende groep en Joppe rijdt in het uitgedunde peloton achter de koploper aan. Voor Thijs is het vandaag een belangrijke wedstrijd, want hij rijdt voor het eerst op zijn nieuwe skeelerschoenen. Met nog maar twee weken tot aan Berlijn is dit de generale repetitie voor iedereen. Na 45 minuten en 3 ronden zit de bloedhete race erop. Mariska finisht op plek 17, Thijs op plek 11 en Joppe op plek 7.

Thijs op nieuw materiaal

Tijdens de startgroep van de junioren en senioren konden de masters alvast kijken naar de rijders en het parcours. Het was goed zichtbaar dat het een zware marathon was. En dan is er ook nog een scherpe bocht met een afdaling. Deze bocht loopt danwel naar links, maar is toch voor menigeen een uitdaging.

Joppe in het peloton

Gelukkig konden de masters ook nog even de baan op de skeelers verkennen voordat de wedstrijd begon om 15:30. Met 21 mensen totaal aan de start en men wilde behouden gaan rijden. Ook deze groep viel vrij snel uit elkaar in verschillende kleinere groepen. Sebastiaan kon in een peleton meerijden in achtervolging van de kopgroep. Chris moest helaas bij die groep afhaken en heeft een groot deel van de wedstrijd met trainingsmaatje Martin gereden. Lutske, Linda en Annewil konden helaas geen aansluiting vinden bij een ander peleton, waardoor er veel alleen verder gereden moest worden.

Sebastiaan

De EHBO posten waren uitgerust met kleine flesjes koud water, welke goed zijn gebruikt, zowel om te drinken als in je nek gieten om af te koelen.

Chris

Alle deelnemers zijn heelhuids over de finish gekomen, met Sebastiaan als 4e, Chris als 10e, Annewil 17e, Lutske 19e en Linda 20e.

Annewil in de bocht

Het was een mooie en vooral warme wedstrijd met nog één wedstrijd voor de boeg in de Oomssport marathoncup. Zaterdag 16 september in Zwanenburg, de grote finale waarna de klassementen worden opgemaakt.

Linda en Lutske

En voor een groot deel van de DKIJV rijders staat zaterdag 23 september de Marathon van Berlijn op het programma voordat het schaatsseizoen gaat starten.

Annewil op het podium bij de Masters Dames

Uw verslaggevers,
Annewil Stelloo en Joppe Kleiweg

De ontknoping

Terwijl we nog bijkomen van afgelopen weekend, kijken we reikhalzend uit naar de kers op de taart: de finales van de Jan van der Hoorn Inline Competitie en de OomsCup marathon komend weekend en natuurlijk de strijd om de BalansBokaal op maandag 18 september. Een laatste kans om te schitteren, prijzen te pakken en geschiedenis te schrijven. Blijf bij ons voor de laatste Langs de Line van het seizoen, want de spanning stijgt naar ongekende hoogten. We zien je in de volgende Langs de Line voor een onvergetelijke ontknoping!

Uw verslaggever,
Ruud Linnenbank


Laat een reactie achter