Langs de Line 8: De Laatste Slagen naar Bekerwinst

Laat onderaan je reactie achter!

Voordat we onze skeelers verruilen voor schaatsen is het nu tijd voor de laatste aflevering van “Langs de Line” van dit seizoen. We pakken nog één keer uit met een lekker lange editie. In deze Langs de Line bespreken we de spannende finale van de Jan van der Hoorn Inline Cup, de ultieme prijzenjacht bij Ooms Cup marathon, en de epische strijd om de Balansbokaal (inclusief foto album!).

Bereid je voor op opwindende races, spannende momenten en de onvermijdelijke glimlach die skeeleren met zich meebrengt. Dus, laten we samen een laatste keer langs de line rollen voor dit seizoen!


Jan van der Hoorn Inline Cup finale Warmond

Door Ruud Linnenbank

De laatste Jan van der Hoorn wedstrijd was een hele speciale. Er stonden bijzondere onderdelen op het programma, er was een poffertjes kraam, een lichtjesparade en er zou natuurlijk afgesloten worden met de prijsuitreiking over het seizoen. DKIJV had voor deze gelegenheid haar damesteam afgevaardigd (7 dames, 0 heren).

Het eerste onderdeel was een rondje andersom. Zoals verwacht een hele uitdaging voor (bijna) alle skeeleraars om met snelheid twee bochtjes rechtsom te nemen en ook nog in wedstrijdverband. Het bracht wel een leuk nieuw element in de races en waren daarom des te spannender. Het tweede onderdeel was een hindernisparcours waarbij zowel verschillende slaloms, een sprong en achteruit skeeleren aan bod kwamen. Er werd afgesloten met een klassiek sprintonderdeel over 1000 meter.

Lieva rechtsom

Zoals jullie allemaal hebben kunnen lezen in de vorige Langs de Line greep Lieva Rosa Borsboom (DP2) vorige week net naast de eindoverwinning in de Ooms jeugdskeelercup. Gelukkig was er vandaag een herkansing. Weer was het een nagelbijtende tweestrijd om de dag- en eindoverwinning. Lieva reed goed, op haar specialiteit het hindernisparcours liet ze al haar concurrenten achter zich. Op de andere 2 onderdelen werd ze 3de, wat er helaas voor zorgde dat ze met 0,1 punt (!) verschil 2de werd in zowel het dag- als het eindklassement. Een enorm knap resultaat over het seizoen gezien, maar wat was ze dicht bij de eindoverwinning!

Wende rechtsom

Wende Linnenbank (DP1) kon ontspannen de wedstrijd in. Na vier 2de plekken op rij was ze verzekerd van een 2de plek in het eindklassement en de nummer 1 kon ze niet meer inhalen. Op het rondje andersom werd ze nog 2de, maar bij het parcours zat ze met haar hoofd misschien al bij het schaatsseizoen en werd ze 6de. Na een 3de plek op de sprint werd ze 3de van de dag en niet verrassend mocht ze de beker voor de 2de plek in het eindklassement in ontvangst nemen. (Dit keer mocht ze de beker houden)

Lotte Rechtsom

Lotte Janssen (DP1) sloot pas wat later aan bij de Jan van der Hoorn dit seizoen, maar na een aantal zeer sterke optredens op rij, had ze vandaag zelfs nog een kans op het podium in het eindklassement. Ook Lotte zat wellicht met haar hoofd al bij het shorttracken, want vandaag kwam ze niet in de buurt van haar klasseringen van de afgelopen wedstrijden. Toch reed ze redelijk constant naar een 7de plaats van de dag. Podium zat er daardoor niet meer in, maar de 5de plaats in het eindklassement is ook niet mis.

Ylke Rechtsom

Het was leuk de gezusters Steenks weer bij een wedstrijd te zien. De jongere zus Ylke reed haar 2de Jan van der Hoorn van het jaar en deed dat niet onverdienstelijk. Een gebrek aan wedstrijdervaring was niet waarneembaar en ze mengde zich goed in de middenmoot van het veld. Ze is eerstejaars DP1, dus dit biedt perspectief voor volgend jaar!

Nouschka rechtsom

Grote zus Nouschka (DKA) reed zelfs haar eerste Jan van der Hoorn van het jaar. En hoe! Ze reed meteen mee in de top van het veld. Het rondje andersom was nog even wennen (5de), maar met een goed parcours (3de) en een uitstekende sprint (2de) verzekerde zich van het podium voor de dag: 3de!

Noortje Rechtsom

Noortje Valkenburg (DKA) rijdt een goed en constant seizoen, met vaak een uitschieter op de laatste afstand. Vandaag was het geen uitzondering. Ze begon voorzichtig met een 10de en 11de plek op de eerste onderdelen, maar liet zich pas echt zien op de 1000m sprint. Hier roerde ze zich in de top van het veld en liet nogmaals zien tactisch slim te kunnen rijden. Dit resulteerde in een mooie 6de plek. Haar dagresultaat was 9de, wat er voor zorgde dat ze in het eindklassement 6de werd. Een knap resultaat in een grote categorie.

Valerie rechtsom (archief)

Omdat Valerie Coesmans (DKA) wat wedstrijden heeft gemist hoefde zij zich niet te richten op het algemeen klassement. Het eerste onderdeel, het rondje andersom, was zacht gezegd niet op haar lijf geschreven, en stappen we snel overheen. Ze revancheerde zich echter zeer sterk op het hindernisparcours. Voor de wedstrijd maakte ze er geen geheim van dat het parcours niet haar sterkste punt was, maar niets bleek minder waar. Met een uitgekiende race eindigde ze in de subtop met een mooie 6de plek. Op de sprint leek ze ook goed op weg. Ze kon lang mee met de kopgroep, maar moest in de laatste twee rondes toch lossen (niet geholpen door de invallende duisternis en dat ze de tweede helft van de race met haar bril in haar hand heeft gereden). Toch heeft ze vandaag een mooie plek in de top 10 bij elkaar geskeelerd.

Livia, rechts…

Livia Vlaar (DP1) deed dit seizoen goed mee in de eerste 4 races van de Jan van der Hoorn. Helaas zorgde een gebroken pols ervoor dat ze de laatste twee wedstrijden moest missen. Wel was ze vandaag aanwezig om haar clubgenoten aan te moedigen. Hulde!

Na de races mochten de kinderen zichzelf versieren met lichtjes en werd er in het donker een parade over de skeelerbaan gereden. Ouders mochten nog één keer hun hart vasthouden toen de skeeleraars besloten dat zachtjes rijden niet in vocabulaire voorkwam.

Lieva is goed verlicht

Het seizoen werd nu echt afgesloten met de prijsuitreikingen voor de dag. Gefeliciteerd aan alle rijders, want het motto van de Jan van der Hoorn competitie is ‘Meedoen is Winnen’! Maar toch speciale felicitaties aan Nouschka voor haar podium in het dagklassement en aan Lieva Rosa en Wende voor hun podia in zowel het dag (2de en 3de) als hun 2de plekken in het eindklassement.

De uitslagen:

  AndersomParcoursSprintDaguitslagEindklassement
Lieva Rosa BorsboomDP2 (12*)31322
Wende LinnenbankDP1 (17)26332
Lotte JanssenDP167775
Ylke SteenksDP111810910
Nouschka SteenksDKA5323DNQ
Noortje ValkenburgDKA (16)1011696
Valerie CoesmansDKA136101014
Lieva Rosa en Wende, allebei een tweede plaats in het eindklassement

Het was voor uw verslaggever de eerste keer dat ik een seizoen Jan van der Hoorn competitie heb meegemaakt. Ik heb het ervaren als een gemoedelijke competitie waar kinderen van alle niveaus welkom zijn en de drempel laag ligt. Dat maakt de categorieën erg divers; van regionale toppers tot toppers met nog weinig skeeler(wedstrijd)ervaring. Maar voor elk kind is er wat uit te halen, of het nou om wedstrijd ervaring gaat, meestrijden om de prijzen, of gewoon voor de gezelligheid. Volgens mij kijkt iedereen terug op een leuk seizoen.



Ooms cup marathon finale Zwanenburg

Door Serge van der Goes

Achilles werd door zijn moeder direct na zijn geboorte in de fontein van de Styx gedoopt om hem onkwetsbaar te maken. Achilles bleef daarbij alleen kwetsbaar aan zijn hiel, de plek waar zijn moeder hem tijdens het onderdompelen had vastgehouden. En juist op die Achilleshiel is jullie verslaggever ook ten onder gegaan en moest daarom met zijn been in het gips langs de line verslag doen in plaats van uit de binnenline.

De locatie was Zwanenburg voor de grote finale van de Ooms Skeelercup voor junioren tot Masters.

Heleen ten Have streed tegen haar eigen mythische demonen wegens pijn van een rugblessure.

Lutske Lindeman richtte zich vooral op het uitrijden

Annewil Stelloo was voornamelijk bezig met haar tegenstanders in de einduitslag van de competitie.

Pip Ypenburg had last van haar maag en kwam ook nog ten val met een bescheiden schaafwond als gevolg.

Emma van der Goes reed als gewoonlijk haar koers af in superstabiele tred en deed voor het eerst dit seizoen aan tempoversnellingen.

Hendrik-jan de Graaf  was eens een keer ruim op tijd bij de start en kon zelfs inrijden.

Hellen Dekker begon voorzichtig maar liet uiteindelijk zien dat ze niet voor de heren onderdoet.

Chris Kools vond de koers toch te kort en plakte er slechts 6 ronden aan.

Jennifer van Leeuwen pakte vooral met de loterij mooie prijzen.

Sebastiaan van Leeuwen kon het met veel moeite eindelijk weer eens van zijn dochter winnen.

Pip (2) en Emma (1) mogen bekers mee naar huis nemen

Omdat het de laatste seizoen wedstrijd betrof werd alles afgesloten met bier, een loterij met fantastische prijzen waar een gemiddelde kermisexploitant zijn neus voor ophaalt, maar de gezelligheid stond voorop en onder genot van gesponsord ijs van “het IJsparadijs” kon de prijs-uitreiking van de competitie van start gaan.

Voor volgend jaar rekenen we op een hoop nieuwe namen in de competitie, die hiermee ook gelijk de ultieme generale voorbereiding voor Berlijn doen.

Voor Annewil is het ook prijs: 2

De eindklassementen van de Oomssport SkeelerCup Marathon 2023:

NaamCategorieEindklassement
Emma van der GoesDames Junioren1
Pip YpenburgDames Junioren2
Emma BoonDames Junioren10
Annewil StellooDames Masters2
Hellen DekkerDames Masters4
Lutske LindemanDames Masters6
Linda BoonDames Masters9
Jennifer van LeeuwenDames Senioren7
Mariska van ZonDames Senioren8
Heleen ten HaveDames Senioren10
Bram van der HoevenHeren Junioren6
Serge van der GoesHeren Masters 404
Edwin van LeeuwenHeren Masters 4010
Sebastiaan van LeeuwenHeren Masters 501
Hendrik-Jan de GraafHeren Masters 506
Chris KoolsHeren Masters 604
Leon WentelerHeren Senioren4
Joppe KleiwegHeren Senioren7
Thijs LangeveldHeren Senioren12
En ook Sebastiaan (1) kan zijn prijzenkast uitbreiden

Voor de liefhebbers van Griekse mythologie kan ik melden dat achilles zijn  jongere broer testicles weinig beschreven is. Gelukkig is dat lot uw verslaggever bespaard gebleven.


De DKIJV Balansbokaal 2023 (met foto’s!)

Door Ruud Linnenbank

Op maandag 18 september was het zover. Terug van weg geweest: de DKIJV Balansbokaal! Een wedstrijd waarbij het nu eens niet gaat om snelheid, maar om behendigheid. Op de dag zelf wat het spannend of de strijd door zou gaan, het weer werkte namelijk niet helemaal mee. Maar om 18:02 werd het definitieve signaal gegeven dat de wedstrijd écht van start zou gaan.

De baan was nog behoorlijk nat, en de wind aanzienlijk. Maar dat stond een prachtige opkomst van vele kinderen, ouders en trainers niet in de weg. Vol goede moed werden de skeelers aangetrokken. Voor veel kinderen misschien voor de laatste keer dit seizoen.

📸: Annewil

Over de baan van Nootdorp waren een achttal opdrachten verspreid, die de deelnemende kinderen in zelfgekozen volgorde mochten afwerken. De opgaves bestonden onder andere uit zo ver mogelijk achteruit skeeleren, op hak- en neuswiel skeeleren en een zo groot mogelijke spagaat. Er werd afgesloten met een vrije kür, waarbij de kinderen op muziek hun mooiste kunstjes konden laten zijn aan de jury.

Foto van het jaar: Ylke tilt Tippi op (door: Annewil Stelloo)

De prijs die uiteindelijk uitgereikt zou worden, is eerder al zeer treffend omschreven door Serge. Staat u mij toe dat hier nog eens te herhalen: “De hoofdprijs is de prachtige wisselbokaal gemaakt van 100% goedkoop glimmend plastic. En de gebruikssporen van voorgaande jaren zijn al duidelijk zichtbaar vanwege de slechte kwaliteit van de afwerklaag en invreten van stof en zonlicht. Maar dat maakt deze ” prijs der prijzen “ niet minder waardevol, zeker omdat deze gevuld is met heel veel snoepgoed wat uiteindelijk uitgedeeld mag worden.”

Nadat de punten bij elkaar opgeteld waren konden de winnaars per categorie bekend gemaakt worden, dat werden er uiteindelijk 5. Jesse Storm, Enora Tersptra, Lieva Rosa Borsboom, Tristan Boon en Valerie Coesmans mogen het komende jaar de prachtige beker beurtlings in huis hebben. Van harte proficiat!

De bekerwinnaars

Hierna kon de snoep worden uitgedeeld, en het bleef nog lang onrustig in Nootdorp en omstreken.

Annewil heeft een reeks mooie foto’s gemaakt tijdens de wedstrijd en zijn hier terug te vinden.


Tot slot

Dit was dan weer de laatste Langs de Line van het seizoen. Aankomend weekend wordt er nog de marathon van Berlijn verreden, maar dat zal in een losstaand verslag behandeld worden. We gaan er vanuit dat we jullie goed op de hoogte hebben gehouden in onze (bijna) wekelijkse stukjes en we hopen dat we de prestaties van de wedstrijdskeeleraars recht hebben gedaan. We zien jullie graag weer in het nieuwe seizoen. Voor nu een fijne winter en een supermooi schaatsseizoen gewenst!


Laat een reactie achter