2016 wordt een bijzonder jaar

Laat onderaan je reactie achter!

Was u niet bij de nieuwjaarsborrel van DKIJV? Naast Glühwein en oliebollen heeft u ook de nieuwjaarstoespraak gemist! Voor de Glühwein en oliebollen zult u helaas tot volgend jaar moeten wachten. Maar niet getreurd! De nieuwjaarstoespraak is hieronder na te lezen. 

Voordat u begint met lezen: Hulde aan Alice en Anne voor de organisatie!

Nieuwjaarstoespraak Winand de Fraiture (Voorzitter DKIJV):

Beste allemaal,

2016 wordt een bijzonder jaar. Komende 6 april bestaat DKIJV 50 jaar. Vijftig jaar voelen Delftse schaatsers zich verenigd en zijn gezamenlijk bezig met de schaatssport. Gestart aan een keukentafel, nu een grote en actieve jaarrond vereniging. Afgelopen december zijn voor het eerst een aantal leden van DKIJV mee geweest op trainingskamp van YVP. Dit is een voortvloeisel van het beleid dat we meer willen samenwerken met andere verenigingen. De schaatsers waren nog geen dag thuis en de eindejaarswedstrijden werden alweer verreden.

Al deze activiteiten worden georganiseerd door actieve leden, ook wel vrijwilligers genoemd.

Hoe zorg je er nu voor dat er genoeg leden meehelpen en organiseren? Leon en ik zijn naar een KNSB-avond geweest over effectief besturen. En daar werd direct het verschil gemaakt tussen bedrijfsleven en verenigingsleven. In het bedrijfsleven heb je macht. Het is niet leuk, maar bij werkweigering kan je ontslaan en bij goede prestaties salaris verhogen. En gelukkig gaat dat in een sportvereniging anders. Stel je voor dat ieder lid een persoonlijk ontwikkelingsplan moet hebben?

2016 01 02 NIeuwjaarborrel 2016 (1)

Er zijn zeker ook overeenkomsten. Een strategie hebben is wel handig: Wat voor vereniging willen we zijn? Welke koers willen we varen? Waar willen we staan over 10 jaar? Ook structuur is nodig om de veelheid aan activiteiten in goede banen te leiden: Wie doet wat en hoe hebben we dat dan georganiseerd? Dat zijn aspecten die we best wel aardig geregeld hebben bij DKIJV. Maar naast de aspecten strategie en organisatie hebben we een hele belangrijk derde aspect: Cultuur. Hoe gaan we met elkaar om? Hoe zijn onze gebruiken en rituelen? Zijn we een familie? De cultuur van een vereniging is misschien wel de meest kritische succesfactor. Dat zijn de leden, wij zelf dus.

Een groot verschil met een bedrijf is dat de informele kant van de organisatie veel belangrijker is. Daarom ben ik ook erg blij dat deze Nieuwjaarsborrel georganiseerd is, het informeel samenzijn. De essentie van een verenigen is namelijk verenigen. Het samen de schouders eronder zetten. Om het maar eens helder te stellen: leden zijn geen consumenten, die komen winkelen en bij de kassa afrekenen en vervolgens weer weg zijn.

Komend schaatsseizoen vieren we het 50-jarige bestaan van DKIJV. We, met ons allen. En dat kan alleen als we, met ons allen organiseren en meehelpen. Ideeën zijn er, maar dan de uitvoering. Een lustrumreis (een meerdaagse schaatstoertocht op natuurijs in Zweden) is in de maak, het uitgeven van een glossy is de ideeënfase nog niet voorbij. Wie helpt mee?

Dank voor uw aandacht, en namens het gehele bestuur wens ik jullie een heel gezond en sportief 2016.

Winand de Fraiture, voorzitter


Laat een reactie achter