DKIJV happing, een sfeerimpressie van ’t NK-Jeugdmarathon

Laat onderaan je reactie achter!

Kardinge – 6 februari 2016 – Jazeker, Fabian is onwijs trots op zijn bronzen medaille en zeer onder de indruk van de ceremonie. En wij als ouders ook…

Het was absoluut een fantastische dag, vol spektakel, topsport, een zeer professionele organisatie en emoties, zowel op als naast de baan.
Maar dit kwam bepaald niet alleen door het resultaat van Fabian bij de jongens-pupillen-B.
Het was vooral ook een DKIJV-happening, en lees hier onder hoe dat zo kwam.

Junioren-A-heren Roel Boek

Roel Boek als DKIJV-top-schaatser beet het spits af.
Een fantastische wedstrijd wederom door Roel, ‘eredivisie-waardig’.
Behalve goed schaatsen is het in deze categorie ook een kwestie van ‘goed koersinzicht’ en daar kan Roel zichzelf op vertrouwen.
Natuurlijk, zwaar was het zeker. Vanwege de hoge snelheid (sommige rondes 50km/u-plus) maar ook met veel intervallen en positiewijzigingen.
Voor ons als toeschouwers een feestje!
Roel eindigt voorin; rijdt een rondje uit en ipv ‘afgedroogd’ van het ijs te wankelen start hij niet met het in ontvangst nemen met complimenten aan zijn eigen adres, maar met het aanmoedigen van een ander die nog moet gaan rijden.
Al eens eerder opgemerkt maar de herhaling meer dan waard: een gentleman!

Noot vooraf: bij alle pupillen was de wedstrijd opgeknipt in twee series en vervolgens een finale. Plaatsing voor finale als je bij eerste 12 in de serie eindigde.
In dit wedstrijdverslag slaan we de series over.

Pupillen-B-meisjes Floor vd Stap en Veerle van Koppen

Floor vd Stap is uitgegroeid tot DKIJV-kanon en overal waar Floor afzet springen de wakken in het ijs. Wint-hier, wint-daar, CR-hier, CR-daar.
Floor wist zich met twee-vingers-in-de-neus te plaatsen voor de finale, maar in de finale gelden andere wetten, regels en mores.
Als de speaker ongeveer 30 keer moet omroepen ‘Handen thuis meiden!’ dan kun je er wel vanuit gaan dat er nog een veelvoud is aan dubieus handelen dat niet wordt opgemerkt.
Floor is een stylist; maar nog niet helemaal het bijtertje dat je (ook) moet zijn tijdens marathons misschien. Behalve dat; in deze groep reden dan ook wel een paar meiden van absolute topklasse, nog heel even het verschil makend tussen ‘heel goed’ en ‘exceptioneel’.
En dan Veerle! Veerle van Koppen. Veerle, die heel stilletjes, stiekempjes bijna zelfs bezig is met een mooie ontwikkeling. Een ontwikkeling naar boven; een echte opmars dus.
Soms zie je d’r niet, je hoort ‘r niet en als je eventjes niet oplet is ze ook alweer weg voordat je er erg in hebt.
En zo rijdt ze ook nog haar marathon hier; Veerle geeft veelvuldig een helpend handje aan een mede-rijdster of houdt eventjes beleefd in als een ander voor haar neus wil invoegen.
Op techniek en tempo een heel mooie deelname, op ‘vechten’ mist Veerle nog wat ervaring.
Alle uitnodigen mijnerzijds aan Veerle (en papa en mama) om toch vooral een seizoen te komen shorttracken worden nog steeds beleefd genegeerd of afgewimpeld.
Maar ik hou halstarrig vol want: Veerle is een TALENT en ze zou er zoveel aan hebben. Dus pap&mam; laat Veerle maar komen..! Aanmelden Veerle: shorttrack@dkijv.nl

Pupillen B-jongens Fabian Radt

Fabian’s enige doelstelling dit seizoen was: Weer deelname aan het NPT. En dat heeft-ie niet gehaald..
Bij wijze van beloning en als gezellig uitje waren we op vrijdagmiddag al richting Groningen getogen, hotelletje geboekt.
Via-via nog geregeld dat Fabian ’s avonds nog even kon trainen op de baan in Kardinge, toevallig tijdens het Gewestelijk Marathon-uur.
“Pap, lekker ijs zeg!”.
Voorafgaand aan de finale zei Fabian: “Als ze deze keer gáán, dan ga ik mee”. Daarmee aangevend: Ze kunnen me wat! Daarmee bedoelend: Ik zal ze eens laten zien dat ik ook een aardig potje kan schaatsen hoor.
En ‘ze’ gingen, van start af op het hoogst mogelijke tempo met als doel alle ras-sprinters stuk te rijden en zich te ontdoen van zoveel mogelijk rijders. Een lang lint van luchthappers & afhakers.
Man-o-man, wat een (wed)strijd.. En wat een resultaat: Derde; het Wilhelmus klonk en de vlag werd gehesen!

Pupillen-A-meisjes Kathelijne vd Giessen

Al het eremetaal dat Kathelijne dit seizoen bij elkaar spaart noopt de familie vd Giessen tot een uitbouw en ophoging van de inboedelverzekering.
Bij de meiden-A staan echter niet alleen schaatsers aan de start maar -bijvoorbeeld- ook knoerten uit de harde wereld van het inlinen. Het hoogste podium vandaag was daarom net even teveel van het goede; maar dat is daarmee bepaald nog geen verlies.
‘Alle voordeel heb z’n nadeel’; het gekrioel van benen en armen in de middengroep vergt veel behendigheid en wendbaarheid. Kathelijne heeft juist baat bij ruimte en de enige manier in deze wedstrijd om ruimte te vinden is ofwel voorop rijden, ofwel aan de buitenkant. Nou ja, achterop rijden biedt ook ruimte, maar daar is Kathelijne natuurlijk veel te goed voor!!

Pupillen-A-jongens Jelle Rieff

Met Jelle weet je het maar nooit; bij de bookmakers zou hij in geval van gokken staan op ‘outsider’. Kleine winstkans, maar hoge uitbetaling. Je moet maar durven, dus.
Nou, Jelle zelf durft wel. Maar alles durven vertroebelt nog wel eens het ‘denkproces’. Aan bravoure geen gebrek; met Jelle in de kleedkamer is het al snel een feestje.
Jelle was de week ervoor niet helemaal lekker geweest, beetje grieperig.
Als ik me goed herinner (sorry, ik heb geen terugkijk-beeldmateriaal) start Jelle tamelijk mee voorin. Normaliter is dat goed, maar in dit deelnemersveld ook een beetje ‘een zelfmoordpoging met een hoge kans op succes’.
En dat siert Jelle; hij gaat er vol in, om er daarna ook vol-uit te gaan 🙂
Dat is een leerproces; doseren, je tegenstanders ‘kennen’ (niet alleen je schaatsvrienden uit het gewest-ZH) en de wedstrijd tijdens de wedstrijd ‘kunnen lezen’. Dat vraagt ook meerjarige ervaring.
Eigenlijk schaatst Jelle nog niet zo lang, en dan hier meedoen; dat is echt superknap!

Junioren-B-heren Hugo Uijlenbroek

Hugo, de jongeman van de super-sprint. De man voor wie 500-en-1-meter al bijna teveel van het goede lijkt.. De hardste werker uit de hele DKIJV-juniorengroep.
Die kan me toch een partij afzien en doorbuffelen op de marathon!
Net-niet-geplaatst dit jaar op het NK-supersprint; en dan meedoen aan het NK-marathon. Hoe cool is dat?!
En dan komt Hugo niet om 48e te worden. Hugo doet mee om een mooie wedstrijd te rijden. En dat is bepaald heel goed gelukt.
Wat een wedstrijd; de-een-na-de-ander viel uit, werd gedubbeld. En vele anderen kwakten de bocht uit en de kussens in of vielen een scheur in het ijs op het rechte stuk.
Niet vanwege niet kunnen schaatsen; maar vanwege uitputting.
Hugo niet!, Hugo bleef gaan: alert, gedreven, sterk. Hugo’s markante schaatshouding met die mooie bolle rug en brede schouders geeft hem ook een goed profiel mee: “Pas op, hier kom ik, en als je niet wilt dat ik je opvreet ga je nu maar beter even snel aan de kant”.

Ziezo; de dag-der-dagen dit seizoen. Nou ja, toch in elk geval een van de betere.
Oproep aan ouders van jeugdige leden: Enthousiasmeer vooral je eigen kind om mee te gaan doen aan de jeugd-marathonnetjes op De Uithof.
Vraag aan de trainers wanneer die zijn.
Het is echt waar heel leuk!
Ja, natuurlijk, de kans is groot dat je op je eerste marathonnetjes tweemaal wordt gedubbeld of zo.
Nou en? Ik kan me bijvoorbeeld Fabian’s eerste marathon nog herinneren. Als pupil-D. Zijn 8 rondjes duurden toen zo ongeveer ’tot in de middag’..

Groet,

Antwan

Van de redactie:  interview  met Fabian in schaatsen.nl – genieten van toekomst in Kardinge

 


3 reacties op “DKIJV happing, een sfeerimpressie van ’t NK-Jeugdmarathon”

  1. Henk schreef:

    Mooie prestaties van iedereen en niet in het minst van Fabian. Leuk om te zien dat DKIJV weer goed terug is in de voorhoede. Dit alleen al is felicitaties waard. Voor Fabian wordt het hard werken, want aan het verslag te lezen smaakt de overwinning voor zijn vader naar meer. Ik zou zeggen geniet er van.

  2. Renate van Koppen schreef:

    Antwan,
    Wat een mooi verslag van een dag die “onze Veerle” niet snel vergeten zal. Ze heeft geproefd van de sfeer, de spanning en het succes en ik denk dat het naar meer smaakt…
    We zullen je shorttrack-voorzet in de groep gooien… wie weet?
    Dank voor je ontzettend leuke verhaal!
    Paps en Mams van Koppen

  3. Wim schreef:

    Weer een mooi verhaal Antwan.
    Was inderdaad weer een spektakel van jewelste en erg leuke sport ook voor de meer neutrale toeschouwer. Helemaal mee eens gewoon beginnen met marathon wedstrijdjes rijden.

Laat een reactie achter