Marathonmannen (en vrouwen) bij de pupillen gezocht!

Laat onderaan je reactie achter!

De Uithof 8 januari 2017 Jeugdschaatsen voor pupillen in wedstrijdvorm is voor vele ouders en rijders synoniem voor langebaan. Toch wordt er op De Uithof al jaren een marathoncompetitie voor o.a. pupillen georganiseerd. De wedstrijden (4 a 5 per seizoen) vinden veelal na een langebaanwedstrijd op zondagochtend plaats, zo rond 09:00 uur.

De afgelopen paar wedstrijden valt het peloton DKIJV-ers in de categorie meisjes pupillen op. Met 7 rijders aan de start vandaag is DKIJV zelfs de best vertegenwoordigde vereniging! En wat een andere beleving ten opzichte van langebaan schaatsen is het bij Mare, Lieke, Iris, Veerle, Yiran, Amanda en Jennifer…het is één wedstrijd van 6 ronden maar elk van de deelnemers heeft een eigen verhaal na afloop. Het grotere aantal deelnemers maakt dat er ‘wedstrijden in de wedstrijd’ zijn. Als je niet kan meekomen met de kopgroep is er wel een andere groepje waarin strijd geleverd wordt. En juist die onderlinge strijd maakt het voor de rijders een leuk onderdeel. Het heeft een aanstekelijk effect op de deelname van DKIJV meisjes pupillen gehad maar uiteraard is er altijd ruimte voor meer deelnemers!

Wat zou het leuk zijn als er vanuit DKIJV eenzelfde grote groep marathonmannen aan de start staat. Buiten Fabian zijn er momenteel geen stoere DKIJV rijders en dat is jammer. Het is een competitie voor zowel beginners en gevorderden. Pupillen A t/m F starten gezamenlijk waarbij er een gescheiden klassement voor pupillen A en B t/m F is. Vanwege de verschillen in leeftijd en prestaties is er altijd wel een aantal deelnemers waarmee gezamenlijk de wedstrijd gereden kan worden.

Kan ik me zo aanmelden? Ja, en nee. Je zal als eerste de marathoncategorie moeten aanvinken bij je KNSB-licentie (voor degene die al langebaan of shorttrack wedstrijden rijden), of een KNSB licentie moeten aanschaffen (voor niet-wedstrijdrijders). Daarnaast worden er vanwege de veiligheid snijvaste handschoenen, scheenbeschermers en enkelbescherming geëist evenals een helm. Dit kan uiteraard ook tijdens normale trainingen gedragen worden!

Marathon, dat is toch heel zwaar? Nou dat lijkt met 6 ronden voor de meisjes en 8 voor de jongens meer dan dat het is. Aangezien er veel gebeurt in een wedstrijd is het zo voorbij. Kortom, probeer het eens! Meldt je aan op inschrijven.schaatsen.nl voor de laatste wedstrijd op 24 maart 2017. Dat is tevens de finalewedstrijd en dus extra leuk. Als enige marathon uit de competitie vindt deze om 20:00 uur plaats, het excuus ‘het is wel erg vroeg op zondagochtend’ kan dus niet gebruikt worden!

Ohja, de uitslag van vandaag; Veerle zeer knap (ook tactisch) 4de, Jennifer 12de, Amanda 16de, Iris 17de, Yiran 18de, Lieke 19de en Mare 21ste. De laatste twee zichtbaar vermoeid van de wintersport. Fabian 5de bij de jongens.

Auteur:
Ouder van twee marathon rijdende dochters, Sebastiaan van Leeuwen


Eén reactie op “Marathonmannen (en vrouwen) bij de pupillen gezocht!”

  1. Antwan Radt schreef:

    Fabian zou ook zeker wat meer blauw-wit aan de start willen zien.
    Maar behalve leuk is het ook zinnig. In navolging van de KNSB en ISU experimenteert ook Gewest ZH met steeds meer wedstrijdvarianten, zoals nu de ploegenachtervolging bijvoorbeeld. Het zal vast niet lang meer duren of ook de mass-start zal op onze kalender komen. Om daar met toekomstige junioren alvast een beetje voor te oefenen en met volwaardige en teams aan de start te kunnen komen moeten er gewoon echt nu al (veel) meer pupillen ‘het ijs op worden gestuurd’.
    Bij het inlinen (skeeleren) en shorttrack heb je al standaard wedstrijdonderdelen waar je met meer rijders tegelijkertijd in de baan bent. Ook om die reden is het slim om vooral ook te gaan marathonnen ipv de hele winter alleen maar in je eentje wat (wedstrijd)rondjes te rijden.
    Een suffig rondje eigenlijk.., maar u begrijpt, dat ‘suffig’ is slechts een mening 😉

Laat een reactie achter