Snuffelen aan schaatssucces in marathon

Laat onderaan je reactie achter!

Ja, afgelopen zaterdag 11 februari was het eindelijk zover: het KPN NK Jeugd Marathon op de Uithof. Voor een aantal van onze jeugdleden die enthousiast bezig zijn met het ‘marathonnen’ was dit op de kalender een dag met een uitroepteken. Hiervoor zijn zij hard aan het trainen geweest en hebben zij zich ’s-avonds laat of ’s -morgens vroeg laten afbeulen in het marathonpeloton van het gewest. Zo stonden er dus uiteindelijk 11 (!) DKIJV en DVIJC jongeren in het programmaboekje van dit Nederlands Kampioenschap. Bij pupillen B: Iris en Lieke; bij pupillen A: Fabian, Jennifer en Veerle; bij junioren C: Meerle, Nerena en Rosan; bij junioren B: Hugo en Mariska en bij junioren A: Roel. Het was alleen al mooi om hun namen tussen roemruchte schaatsnamen te zien zoals: Vergeer, Stam, Gemser, Bergsma, van Benthem, Hersman, Verweij, Visser, Smit en De Jong…J

Vanaf 10 uur ’s morgens werd De Uithof overspoeld door jeugdschaatsers uit alle windstreken, uiteraard met familie en vrienden. Het was al vroeg bomvol op de parkeerplaats. Op de Uithof was alles prima geregeld en werd hard gewerkt door alle vrijwilligers om de stroom schaatsers in goede banen te leiden. Op de schaatsbaan zag het er piekfijn uit met de “echte KNSB schaatsboarding” en een groot videoscherm waarop live-beelden geprojecteerd konden worden.

Om 11.00 uur werd er gestart met de pupillen B meisjes. Bij alle pupillen werd het peloton van 40-50 rijders in 2 groepen (series) verdeeld, die elk een wedstrijd over 6 ronden reden. De eerste 12 van elke serie mochten later op de dag de finale rijden. Bij elke wedstrijd reed er na de start ter neutralisatie een official van de KNSB (onze eigen Sebastiaan van Leeuwen) een halve ronde op kop, als deze weg was, mocht er gekoerst worden.

Iris beet de spits af in haar serie. Nadat Sebastiaan van kop af ging werd er al meteen snel gereden. In eerste instantie kon Iris de aansluiting houden maar later moest ze toch afhaken en werd zij heel netjes 14e, knap gedaan! Vervolgens was de beurt aan Lieke. Zij kroop slim in de rug van Sebastiaan en reed toen zomaar ineens twee ronden op kop. Hoe gaaf was het om haar naam door de speakers te horen galmen!! Helaas moest Lieke pas op de plaats maken toen er een versnelling werd geplaatst en eindigde zij ook als 14e. Jennifer en Veerle kwamen tegelijk in actie in de eerste serie van de pupillen meisjes A. Hier bleef het peloton lang bij elkaar en lagen beide meiden op goede posities. De laatste 3 ronden werd er gedemarreerd en kon Veerle mee in de eindsprint. Jennifer leek ook de finale gehaald te hebben, maar was net 13e. Ontzettend jammer, Jennifer, je had meer verdiend! Toen mocht Fabian van start in zijn serie bij de jongens. Na zijn schitterende 3e plaats van vorig jaar, lag de lat natuurlijk wel hoog. Er werd vanaf het begin hard geschaatst maar Fabian kon goed mee, reed fanatiek de gaten dicht en lag in de voorlaatste ronde op een veilige positie om de finale te halen. Toen kwam de noodlottige valpartij die hem, net als velen voor hem, uitschakelde. Wat ontzettend zonde!

Bij de junioren C werd er één wedstrijd over 15 rondes gereden. Daar stond dus een peloton van 52 sterke, stoere meiden aan de start, met hierin Meerle, Nerena en Rosan. Onze meiden hadden weinig hooggespannen verwachtingen, ‘overleven’ was het credo… Lang konden ze bijblijven, langer dan verwacht bij rondetijden van 35 sec. en lager. Elke ronde vlogen er wel meiden onderuit, maar onze meiden overleefden, bleven overeind en eindigden als 40e (Meerle), 45e (Nerena) en 33e (Rosan).

Hierna kwam Veerle nogmaals in actie in de finale van meisjes pupillen A. Het was wederom een race waarin de boel na 3 rondes ontplofte en Veerle vooraan meestreed om de podiumplaatsen. Na een spectaculaire finish waarbij 2 meiden een “Elma de Vriesje” hadden (vallen voor de finishlijn), bleef lang onduidelijk wat de eindklassering van Veerle was. Toen dit uiteindelijk de 6e plek bleek te zijn, was zij daar terecht heel tevreden mee.

Toen mocht Roel strijden om de titel op dit NK in een marathon over 50 rondes. In een peloton met zo’n 45 sterke mannen werd ook stevig gekoerst. Veelvuldige ontsnappingen leidden niet tot een vroege tekening in de strijd. Roel wist zich constant vooraan in het peloton te handhaven, ging mee in de eindsprint in de laatste ronde en finishte als 11e van Nederland, dat is een mooi resultaat.

Omdat Hugo helaas af had moeten zeggen bij de junioren B, was Mariska uiteindelijk de laatste DKIJV-er die de baan op kwam voor haar marathon over 25 rondes. Gelukkig voldoende hersteld van de valpartij in Erfurt, eindigde zij op een nette 32e plaats. Het moet een zware race geweest zijn aangezien 14 van de 50 meiden op grote achterstand finishten. Dat maakt de prestatie van Mariska nog knapper!

Zo kwam er een einde aan een prachtige winterse dag vol spektakel en emoties. Onze schaatsers hebben alles gegeven en schotelden hun publiek mooie wedstrijden voor waarin tot op de finish werd gestreden. Voor de jongere deelnemers was het een enorme ervaring om eens te proeven aan de sfeer en spanning van een grote landelijke wedstrijd. En wat denk je? Het smaakt naar meer! Dus hopelijk tot ziens op het NK Jeugd Marathon in 2018…


Laat een reactie achter