“ik vind langebaan schaatsen maar saai”

Laat onderaan je reactie achter!

23 maart 2017 Sara van Zuijlen kan terug kijken op een geslaagd seizoen. De 17-jarige shorttrackster boekte veel progressie. En dat resulteerde in een bronzen medaille bij het Europees Jeugd Olympische Festival. Nog een paar trainingen en dan hoeft ze de ijsbaan niet meer te zien. Al duurt dat niet lang, want na een maand beginnen

alweer de voorbereidingen op het nieuwe shorttrackseizoen. En eigenlijk wil Sara van Zuijlen ook niet zo lang wachten.  “Omdat ik een goed seizoen achter de rug heb”, zegt de 17 jarige Rijswijkse “Ik had nooit gedacht dat ik zo veel progressie zou boeken. Ik heb namelijk twee langdurige blessures achter de rug. Bij een val heb ik door de klap in de kussens vorig jaar mijn enkelbanden doorgescheurd. Daarom had ik een moeizaam seizoen verwacht”.
Die progressie kwam vorige maand het beste tot uiting tijdens het Europees Jeugd Olympische Festival (EYOF) in het Turkse Erzurum. “Mijn doel was om die wedstrijd te halen. Meedoen vond ik al mooi zat. Maar met de estafetteploeg won ik een bronzen medaille. Dat had ik helemaal net verwacht. EYOF  was voor mij het hoogtepunt van het seizoen”. aldus Sara van Zuijlen, die op het NK tweede op de 1500 meter en vierde in het eindklassement werd.

Duwen en trekken
Shorttrack is in opkomst, al krijgt het langebaanschaatsen in Nederland de meeste aandacht en het meeste geld. Toch  zal Sara van Zuijlen niet snel de overstap maken. ” Ik heb wel aan langebaanschaatsen gedaan toen ik op mijn zesde begon, maar dat vond ik saai. Na een clinic op mijn tiende wilde ik allen nog shorttracken.

——————————————————————

“soms krijg ik een straf en soms ga ik onderuit” 

——————————————————————

Ik doe nog wel langebaanschaatsen (redactie: bij DKIJV), omdat het een goede oefening is voor de rechte stukken in het shorttracken. Tegen elkaar in een aparte baan en dan op tijd rijden is niet zo spectaculair. Tegen elkaar met duwen en trekken, zoals in het shorttrack, vind ik wel mooi. Inhalen en voordringen kan ik ook wel, maar het gaat niet altijd even goed. Nog niet zo goed als bij Sjinkie Knegt. Soms krijg ik een straf en soms ga ik onderuit”.
Voor haar sport moet ze veel over hebben. Van Zuijlen is (redactie: daarnaast) lid van de Indoor Hardrij Club Leiden maar traint in Dordrecht bij het Regionaal Talent Centrum. Ze zit in dezelfde stad op school, in 4 havo. Maar ze woont nog steeds in Rijswijk. ” Drie dagen in de  week gaat de wekker om 05:30 uur, want om 06:50 uur begint in Dordrecht de training. Dat opstaan blijft altijd moeilijk, maar het went wel. Als je dan naar buiten gaat, is er nog helemaal niemand op straat”. Pas om 18:00 uur of 20:00 uur is ze thuis van de trainingen, die elke dag plaats vinden. “Het is nog vol te houden, maar veel vrije tijd heb ik niet. Vriendinnen zie ik eigenlijk alleen maar in de vakantie”.

Olympische Spelen
Maar ze doet het niet voor niets. Haar doel is om het Nederlandsteam te bereiken en aan de Olympische Spelen mee te doen. “Maar volgend jaar nog niet,. Dat is nog veel te vroeg”.
Toch lijkt leeftijd daar geen rol in te spelen. Haar idool Suzanne Schulting is pas negentien jaar oud en behoort nu al tot de wereldtop. ” Maar dat is voor mij nog helemaal niet aan de orde. Ik wil volgend seizoen graag  meer progressie boeken. Aan de Olympische Spelen denk ik nog niet, wel aan het Nederlands kampioenschap, waar ik dit keer in het eind klassement wel op het podium wil komen.

Door: Klaas Jan Doppert – uit: Den Haag Centraal.


Laat een reactie achter