Langs de Line 9: Een Waterige Start van het Skeelerseizoen

Laat onderaan je reactie achter!

Het is weer zover! Het skeelerseizoen is in volle gang en dat betekent dat ook jouw favoriete skeelerrubriek op deze website weer terug is. In deze sprankelende eerste editie van het seizoen duiken we meteen in de actie met verslagen van de start van de drie grote regionale competities. Of ze zich nog aan het opwarmen waren voor het seizoen, hun eerste wedstrijdmeters maakten, of al wat nationale wedstrijden in de benen hadden en zich voorbereidden op het aanstaande NK; alle wedstrijdrijders hebben, vaak in gevecht met de elementen, hun beste wieltje voorgezet! Ga er dus maar weer eens goed voor zitten en laat ons je meenemen naar Gouda voor een natte marathon, naar Warmond voor een glibberige eerste wedstrijd van de JeugdSkeelerCup en tenslotte naar Leiderdorp waar DKIJV een 100% podiumscore haalde bij de start van de Jan van der Hoorn Competitie.

20 april 2024: Oomscup Marathon 1 in Gouda
Door: Mariska van Zon

Zaterdag 20 april vond de eerste Oomscup van dit seizoen plaats in Gouda. Een indrukwekkende startgroep van 62 deelnemers, waarvan 8 leden van DKIJV. Helaas was het weer niet gunstig en moest de race worden gereden op een spekgladde baan. De regenwielen werden onder de skeelers gemonteerd en de deelnemers trotseerden het gure weer. Helaas kwam Thijs hard ten val na 11 rondes. We wensen Thijs een spoedig herstel! Na een neutralisatie van de wedstrijd gingen de overige deelnemers weer verder. Het was een zware wedstrijd en de omstandigheden waren uitdagend.

Door: Ruud Linnenbank

Het wedstrijdskeeleren neemt een vlucht onder de jeugd bij DKIJV. De wedstrijdgroep blijft zich uitbreiden met enthousiaste nieuwe wedstrijdrijders. Ook het niveau is hoog, dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat DKIJV maar liefst 5 rijders levert aan het gewestelijke talententeam en 1 rijder aan de gewestelijke opleidingsploeg.

Dit alles betekent ook dat DKIJV met wel 15 rijders (en twee tenten) aan de start stond bij dé regionale jeugdskeelercompetitie in Warmond. En dan was de wedstrijdploeg nog niet eens compleet!

Hoewel de lucht mooi blauw was, waren de omstandigheden ver van ideaal. Het was koud, het was winderig, maar het ergste nog: door nachtelijke buien was de baan ’s ochtends nog zeer nat.

Vele vrijwilligers werkten ijverig met trekkers om de baan zo snel mogelijk droog genoeg te krijgen, geholpen door de zon en de wind. Uiteindelijk werd de baan droog genoeg bevonden om te starten met de tijdrit. Naarmate de categorieën ouder werden, nam de snelheid ook toe. En toen bleek de verre bocht nog gevaarlijk glad te zijn. Meerdere kinderen gingen onderuit en al snel werd de wedstrijd stilgelegd. Dit kwam helaas te laat voor Felice, die debuteerde voor DKIJV. Zij ging hard onderuit en kon de wedstrijd niet meer vervolgen.

Dit bleek een voorbode voor de rest van de dag. Hoewel er gepoogd werd de wedstrijd zo veilig mogelijk te houden, door bijvoorbeeld de ‘gladde’ bocht af te bakenen en de puntenkoers om te zetten naar een marathon, bleven valpartijen veel voorkomen. Soms vroegen omstanders zich af of ze naar een skeelerwedstrijd stonden te kijken of een aflevering van MASH. De EHBO had zijn handen vol vandaag!

Dan naar het leuke onderdeel: de prestaties van onze DKIJV’ers:

Net als vorig seizoen is Aert (HP3) de jongste DKIJV deelnemer. Dat betekent ook dat hij telkens het spits voor de club afbijt. Drie soorten jassen heb ik hem zien dragen tijdens de races, ik hoor nog graag van hem welke de snelste was. In ieder geval is hij op het podium geëindigd met een derde plaats!

Céline (DP2) debuteerde voor DKIJV. Ik heb haar hard zien werken en mooie duels zien uitvechten. Met een 7de plaats geen onverdienstelijk debuut.

Felice (DP1) hebben we al behandeld en we wensen haar veel beterschap toe. In deze categorie moesten Isis en Lieva Rosa dus de eer van DKIJV hooghouden. En dat deden ze met verve. De marathon van Isis maakte indruk, en Lieva heeft de stap van DP2 naar DP1 goed verwerkt. Ze eindigden naast elkaar in het klassement met een 6de en 7de plek.

De categorie dames kadetten is met 24 deelnemers verreweg de grootste. Het niveau ligt ook nog eens erg hoog en dicht bij elkaar. Een zware opgave dus voor Wende, Sara en Tippi. Maar alle drie deden ze knap mee in de (sub)top, wat eindigde in een 5de (Wende), 6de (Sara) en 8ste (Tippi) plaats.

Bij de heren kadetten reed Abel constant naar een 5de plaats. Seppe maakte zijn wedstrijd debuut en vocht mooie duels uit met trainingsmaatje Tristan. Zij werden respectievelijk 10de en 9de.

Nouschka (DJB) maakte haar debuut bij de Jeugdskeelercup. Nadat ze bij de tijdrit de spanning eraf had gereden, stond ze haar mannetje bij de volgende onderdelen, wat resulteerde in een mooie 7de plek. Emma Boon was ook actief in deze categorie. Met al een marathon in de benen dit weekend streed ze naar een mooie 5de plek.

Ook de andere Emma (van der Goes) had een marathon in de benen. Maar dat weerhield haar niet om bij de Dames Junioren A nog een keer alles te geven. Dat resulteerde in een mooie 2de plek in het klassement, hoewel ik moet meegeven dat het gebrek aan deelnemers in haar categorie daar ook aan bijdroeg.

Tot slot Matthijs. Bij de A finale sprint kwam hij in de laatste bocht ten val. Gelukkig kon hij de strijd voortzetten en eindigde hij alsnog op het podium: 3de bij de HJA.

Wedstrijd technisch gezien was het een mooie opening van het regionale skeelerseizoen. Maar voor de volgende wedstrijden wens ik de EHBO rustigere dagen toe!

Door: Noortje Valkenburg

Op vrijdagavond 26 april deden 2 DKIJV’ers mee met de eerste wedstrijd van de Jan van der Hoorn competitie in Leiderdorp, 2 deelnemers vanuit DKIJV is een heel verschil met vorig jaar, maar toch kwamen er mooie prestaties uit. Het weer zat ook nog eens mee dus een perfecte wedstrijddag! Er stonden 3 onderdelen op het programma: een tijdrit van 100 meter, een one-lap sprint en een marathon.

Aert van der Goes deed mee in de categorie HP3, met 4 deelnemers. Aert trapte goed af met een mooie tijd op de honderd meter, hierdoor werd hij 3de op dit onderdeel.

Bij de one-lap heeft Aert alles gegeven en ook hier werd hij 3de.

De marathon werd bij alle categorieën een beetje ingekort omdat het al donker werd, toch heeft Aert alweer(!) een knappe 3de plek behaald en hiermee werd Aert in het dagklassement ook 3de, een mooie podiumplek!

Ik, Noortje Valkenburg deed mee in de categorie DKA, er waren 13 deelnemers, ook ik begon met een 100 meter, waarbij ik op de 5 plaats eindigde, een goed begin.

Mijn categorie werd voor de sprint opgesplitst in tweeën, zodat er niet te veel mensen in de baan stonden. Bij de one-lap ben ik in mijn serie 2de geworden, maar ik heb de 3de tijd van de gehele sprint in mijn categorie. De marathon werd in mijn categorie 5 ronden, dat was niet veel. Na een vervelende startpositie op de tweede rij en een inhaalactie die net niet was gelukt, ben ik 5e geworden bij de marathon. Alles bij elkaar opgeteld was ik erg verrast dat ik bij de prijsuitreiking op de 3de plek van het podium mocht stappen. Kortom, een geslaagde dag voor ons allebei!