De commissie Inline Skaten op sterkte krijgen is nu de uitdaging!

Laat onderaan je reactie achter!

Oktober 2015 – Terugblik en vooruitblik Inline Skaten DKIJV. Korte terugblik De commissie Inline Skaten heeft begin oktober terug geblikt op het afgelopen seizoen Inline Skaten. In het onderstaande gaat de voorzitter van de commissie Inline Skaten in op een aantal vragen.

Dit jaar heeft DKIJV voor het eerst getraind met een wedstrijdgroep. Is dit bevallen?
Eigenlijk is dit het eerste jaar waarin we een wedstrijdgroep hebben ingericht. Dit hebben we vooral gedaan om te leren hoe wij het Inline Skaten binnen DKIJV op een hoger plan kunnen brengen en om onze deelnemers aan Inline wedstrijden een betere aansluiting te bieden zodat ze goed mee kunnen komen met het daar geboden niveau. Doordat het een pilotjaar betrof is niet alles vlekkeloos verlopen, maar de hieruit geleerde verbeterpunten zullen we zeker betrekken bij de organisatie in volgende seizoenen.

In algemene zin kunnen we concluderen dat het hebben van een groep die intensiever traint voorziet in iets waar belangstelling voor is. Sterker nog, als commissie zijn wij in aanvang overvallen door de omvang van deze belangstelling. Dat die belangstelling bestaat is iets dat we na dit eerste seizoen definitief kunnen vaststellen en geeft in ieder geval aanleiding om ook een volgend seizoen met dit initiatief door te gaan.

Of alle deelnemers ook hebben gekregen wat ze verwacht hadden ligt echter gecompliceerder. Omdat wij als commissie met iets nieuws zijn begonnen waarbij ook zaken werkende weg vorm moest krijgen is de communicatie niet altijd even helder geweest. Bovendien hebben we ook zaken zoals de locatie en tijdstippen van de trainingen tijdens het seizoen moeten aanpassen om er voor te zorgen dat training kon voldoen aan de eisen die wij daaraan stellen. Dit heeft er toe geleid dat de verwachtingen van de deelnemers niet altijd konden aansluiten bij het aanbod. Toch hebben wij als commissie geconstateerd dat deze aanvangsperikelen geen inbreuk hebben gemaakt op de belangstelling en blijft het algemene gevoel positief.

De belangstelling voor de recreatiegroep was dit jaar behoorlijk kleiner. Komt dit door het instellen van de wedstrijdgroep?
Het valt niet te ontkennen dat het aantal deelnemers aan de wedstrijdgroep groter was dan verwacht. Wij hebben als commissie ook geconstateerd dat het hebben van een wedstrijd- en een recreatiegroep de indruk kan wekken dat de laatste van mindere kwaliteit zou zijn dan de eerste. Dat is zeker niet het geval. In de toekomst zullen we daarom de naamgeving van wedstrijd- en recreatiegroep verlaten. Maar voor nu even: de recreatiegroep heeft naast de uitstroom van de wedstrijdrijders ook te leiden gehad aan een natuurlijke uitstroom die vooral te maken heeft met de leeftijd van de deelnemers. Daarnaast hebben de weersomstandigheden ons ook in nadelige zin parten gespeeld. Veel van de trainingen zijn hierdoor niet door gegaan. Wij hopen in de toekomst door een beter management van verwachtingen de dekking van alle groepen op een goed niveau te krijgen. Overigens hebben wij geconstateerd dat aan het einde van het seizoen, toen de weersomstandigheden verbeterde, de belangstelling weer toenam.

Zijn de senioren/masters nog wel voldoende in beeld bij de commissie?
We kunnen constateren dat wij er niet in geslaagd zijn om trainingsondersteuning te organiseren voor de senioren/masters. Dit is niet een gevolg van een gebrek aan belangstelling maar heeft te maken met een algemeen tekort aan trainers voor het Inline Skaten, iets wat wij voorafgaand aan het seizoen al hebben geconstateerd. Daarnaast is de communicatie op een aantal vlakken, ook als het ging om de werving van trainers, niet helemaal soepel verlopen. Dit was mede een gevolg van uitval binnen de commissie waardoor zaken niet altijd adequaat konden worden opgepakt. Deze combinatie heeft er jammerlijk voor gezorgd dat de verwachtingen niet waar konden worden gemaakt. Dat wil overigens niet zeggen dat de commissie de knelpunten niet in beeld heeft.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het komende seizoen?
Wij willen doorgaan met de uitdaging die we zijn aangegaan om het Inline Skaten binnen DKIJV op een hoger plan te tillen. Dit seizoen hebben we mogen constateren dat de prestaties van de rijders is verbeterd en dat de deelnemers plezier hebben in het deelnemen aan de wedstrijden.

De samenhang tussen de verschillende groepen kan nog worden verbeterd. Ook willen we de taken en verantwoordelijkheden scherper en beter verdelen zodat de communicatielijnen voor de leden helderder worden.

Het belangrijkste knelpunt van het afgelopen seizoen was het gebrek aan menskracht. Dit knelpunt zet zich voor het komende seizoen in verhevigde vorm door, omdat twee commissieleden hebben aangegeven hun werkzaamheden te zullen neerleggen.

De eerste uitdaging voor het komende seizoen is om de commissie Inline Skaten op volle sterkte te krijgen. Daarna is de belangrijkste uitdaging om voor alle groepen (van jong tot oud, van beginner tot gevorderde) voldoende trainers te vinden.

Voor de aanvulling van de commissie hebben we een aantal vacatures benoemd. Dus iedereen die belangstelling heeft is welkom om te reageren (red. zie Inline skaten profiel vacatures 2015)

Want zonder voldoende vrijwilligers kunnen we onze ambitie niet waar maken.

Namens de inline-skate commissie:
Henk de Vos (voorzitter). Sebastiaan van Leeuwen, Antwan Radt en Anne Schouten

NB: Een verslag van evaluatie door de commissie Inline Skaten is voor leden opvraagbaar bij de secretaris secretariaat@dkijv.nl

 

 

 


Laat een reactie achter