Toerschaatsen met DKIJV in Zweden 2020

Laat onderaan je reactie achter!

Ondertussen is toerschaatsen in Zweden een echte traditie geworden. Voor de vierde keer reisde er een gezelschap af naar Zweden. Vooral de thuisblijvers maakten zich wat zorgen of er wel ijs zou liggen in Zweden. Maar de 8 deelnemers waren vol vertrouwen. Het concept is namelijk dat er vlak van te voren pas besloten wordt door de gids waar we in Zweden naar toe gaan.

Onze vaste gids Magnus stond ons op het vliegveld in Stokholm op te wachten met het busje, rugzakken en de Zweedse schaats- en veiligheidsuitrusting. Gauw kleedden wij ons om en vertrokken naar het Noorden met ons busje naar het ijs.

Onze eerste schaatstocht was op een hoger gelegen meer met prima, enigszins nat ijs. Even wennen aan de Zweedse kluunschaatsen en de stokken. Ook nam Magnus nog even de veiligheidsvoorschriften door, maar we waren met een ervaren groep Zweedse schaatsers; Wim, Martijn, Ron en Anne gingen voor de 4de keer mee,  Maartje voor de 3de keer en Hette, Stephan en ik voor de 2de keer.

Eind van de middag kwamen we aan in onze bed en breakfast, een hele grote villa aan een prachtig meer. Na een douche en boodschappen in de lokale supermarkt maakten we gezamenlijk in de professionele keuken een heerlijke maaltijd klaar.

De volgende dagen gingen voorbij als in een droom. ‘s Ochtends laadden we onze rugzak vol met droge kleren, een lunchpakket, thermosfles, worstjes en een blok droog hout en maakten we prachtige tochten. ’s Nachts vroor het matig wat zorgde voor maagdelijk zwart ijs en overdag scheen de zon. We stopten regelmatig en roosterden worstjes op een kampvuur op schitterende strandjes. In de avond speelden we spelletjes, verkenden we de geheime doorgang in de boekenkast van de bieb naar de kelder of genoten we met een whiskey na van weer een prachtige schaatsdag.

De vierde en laatste nacht had het geregend, het ijs bij onze villa was erg nat. Vandaag dus beter niet vallen. Na een wat kortere tocht op het meer bij onze villa met af en toe opspattend water tot je knieen was het helaas tijd om in te pakken en richting vliegveld te vertrekken. Na een stop in Uppsala met een dropijs proeverij moesten we helaas weer afscheid nemen van Magnus. Gelukkig verzekerde hij ons dat hij volgend jaar weer onze gids wil zijn. Ik verheug me er nu al op!

Wim en Martijn, hartstikke bedankt voor het organiseren!

Uw verslaggever,
Martine de Fraiture


3 reacties op “Toerschaatsen met DKIJV in Zweden 2020”

 1. Ron schreef:

  Martine
  Wat leuk geschreven dit reisverslag, we hebben met volle teugen genoten van het altijd mooie Zweden
  Ik schrijf bij deze in
  Groetjes Ron

 2. Yda Smets schreef:

  Martine, wat een aanstekelijk verhaal! Ik krijg spontaan zin om te gaan schaatsen en ben me geestelijk aan het voorbereiden op een nieuw schaatsavontuur in Zweden volgend jaar.
  Groetjes Yda

 3. Rein schreef:

  Hallo Zweedse schaatsers, wat een leuk verslag met weer een mooie ervaring rijker. Nat ijs glijdt bijzonder goed, wat een voordeel is. Vallen moet je zoveel mogelijk achterwege laten. Het hele plaatje klopt, want Zweden is een prachtig land met de meren en bossen.
  Dat je overal zomaar kunt verblijven op strandjes is een soort grondrecht in Zweden.
  Tijdens onze wintersport vakantie heeft Anne meerdere malen getracht mij ook over te halen om een keer mee te gaan. Je moet in het leven keuzes maken, als ik moet kiezen tussen vier dagen schaatsen en snowboarden, dan is de keus snel gemaakt. Tochten maken op je snowboard is wel heel anders dan schaatsen in Zweden, maar wel zo uitdagend, zeker als je weer in een nieuw gebied komt.
  Onderweg worstjes braden op een vuurtje is er niet bij helaas.
  Wie weet als snowboarden niet meer gaat, dat ik nog eens mee ga.

  Jullie ervaringen blijven leuk om te lezen, blijf het vooral doen het schept een enorme band.

Laat een reactie achter