Prognose schaatsen voor het Maandag0 uur

Laat onderaan je reactie achter!

DKIJV seizoen 2020-2021 – Voor het eerst in de geschiedenis van DKIJV is er het afgelopen seizoen gestart met een trainingsgroep op maandagmorgen van 09.00 tot 10.00 uur. DKIJV wilde de mogelijk geven aan schaatsers die over vrijetijd beschikte op maandagochtend (vroeg), om toch onder leiding van een DKIJV-trainer te kunnen schaatsen. Een verlag en een prognose.

Rein van de Velde werd bereid gevonden om als trainer op dit uur aanwezig te zijn. De groep Ma-A bestond -als iedereen er was- uit 8 personen. In de loop van het seizoen haakte een lid van Pijnacker aan.

De verschillen binnen de groep zijn best groot. Vooral het trainen van de basis vaardigheden werden geoefend: af zet glijfase, maar vooral bocht waren belangrijke  items. Veel aandacht is bovendien ook besteed aan de balans. Alle trukendozen zijn geopend om deze vaardigheden onder de knie te krijgen.

Een doel

Iedereen trainde voor het jaarlijks hoogtepunt, namelijk: de clubkampioenschappen (CK). Helaas werd er door de pandemie voor iedereen veel anders. Door veel aanpassingen bij de Uithof -mede dankzij de baancommissie- konden we blijven schaatsen. Maar een “CK” zat er ook dit jaar weer niet in; evenals in 2020.

Helaas, want als sporter wil je doelen stellen en het houden van meedoen aan een CK kan er zo een zijn. Maar goed, techniek verbeteren waardoor je makkelijker en harder kunt gaan schaatsen geeft ook veel voldoening.

Natuurijs

Aan het begin van het seizoen konden we niet bevroeden dat er natuurijs zou komen. Voor de meeste schaatsers was dit dan ook een enorm cadeau! Bijna iedereen heeft enorm van het buitenijs kunnen genieten: Kinderdijk, Reeuwijk, Rotte, Vogelplas, Vlaardingse vaart en Dobbeplas werden door DKIJV’ers bezocht. Na een week met natuurijs was het al weer terugvallen op kunstijs, wat voor veel schaatsers echt een thuisgevoel geeft, vooral “geen scheuren en hobbels”, hoorde ik nog al eens.

De Prognose

Op maandag 15 maart 2021 was het dan alweer de laatste traning voor de maandag A groep. Als afsluiting is er in tweetallen “Prognose” schaatsen gehouden. Voor diegene die niet weten wat dit voor discipline is, even een korte uitleg:

  1. Bij Prognose schaatsen in tweetallen, gebruik je een klok en scorekaart, met de beide namen van de schaatsers er op en de afstanden (bijvoorbeeld 4 ronden 3 ronden en 2 ronden) waarbij je van te voren aan moet geven hoelang je erover gaat doen. Je mag zelf bepalen hoe hard je rijdt.
  2. Je prognosetijd wordt genoteerd. Je gaat naar de start en rijdt de afstand waarvoor je de prognose hebt afgegeven. De teammaat klokt jouw tijd. Deze wordt genoteerd, en het verschil -zowel positief en als negatief- zijn de punten die je krijgt. Het is dus zaak om zo weinig mogelijk punten te scoren. Diegene met de minste punten is dus de winnaar.

Het lijkt makkelijk om op de verschillende afstanden je juiste tijd als prognose vast te stellen, zelfs doorgewinterde schaatsers zitten er nogal eens naast. Maar leuk is het in ieder geval.

Laten we hopen dat we volgend jaar weer terug naar normaal kunnen. Ik wens iedereen een fijne zomer. Besef dat goed leren schaatsen begint in de zomer met de zomertraining. Houdt de DKIJV site dus goed in de gaten.

Uw verslaggever,
Rein van de Velde


Laat een reactie achter