Kort door de bocht – Week 2 – Een smakelijke strijd om ‘spek en bonen’

Laat onderaan je reactie achter!

Op 7 januari was de ‘Spek en Bonen’ marathon op de jubilerende Uithof. Een wedstrijd ‘voor de leuk’ waaraan iedereen die het marathonnen weleens wilde proberen, kon meedoen zonder een ingewikkelde inschrijving met licenties, beennummers en vastrechten. Kortom een wedstrijd om niets, waarbij meedoen belangrijker was dan winnen. Een goed idee blijkbaar van de GTC Marathon want er hadden zich meer dan 100 “Irene ’s, Marijke ’s, Everts en Jorrits in spe” aangemeld voor de wedstrijden.

De aftrap voor een heerlijk avondje adem happen werd gegeven door de junioren B en C in een massa-start wedstrijd over 25 ronden met een aantal tussensprints. Namens DKIJV stonden Bram en Matthijs aan de start. Doordat jongens en meiden van twee leeftijdscategorieën meededen waren de verschillen groot, maar onze jongens konden goed mee met het peloton. Bram had de langste adem en wist, zelfs na een val, beslag te leggen op de 4e plaats, Matthijs finishte net achter hem als 7e.  Voor Bram was het zelfs de 1e plaats in categorie C, super gedaan!!

Daarna was het de beurt aan de senioren die verdeeld over 3 startgroepen hun wedstrijd reden, variërend van 35 tot 50 ronden. Deze startgroepen waren ingedeeld op basis van leeftijd, ervaring in eerdere wedstrijden of, indien aanwezig, het PR op de 1500m. Zo werden er 3 pelotonnetjes vol krasse knarren, moedige moekes, fanatieke vaders, stoere strijders, dappere dames en rappe rijders gevormd.

Als eerste startte groep 3, een peloton van 40 rijders die over het algemeen de meeste levensjaren hebben en daarom rustig op gang moeten komen. Zij reden 10 loze opwarmrondes en daarna 25 wedstrijdrondes. Met Annewil, Bart, Edwin, Leon, Remco en Renate  was DKIJV prominent aanwezig in deze race, die eigenlijk van begin tot eind ook gedomineerd werd door DKIJV. Want kopvrouw Annewil slingerde het peloton op gang tijdens de eerste 10 rondes en Remco was met een verschroeiend eindschot de winnaar van de eindsprint. Spek en bonen voor Remco dus, maar ook voor Renate die met een 23e plaats de 3e dame was. Bart was 16e, Edwin 28e en Leon en Annewil eindigden vlak na elkaar als 32 en 33. Lekker gestreden met elkaar!

Groep 2 was een kleiner peloton van 22 rijders, maar ook flink Delfts Blauw gekleurd met 7 clubgenoten, te weten: Jan, Josry, Mariska, Mark, Marco, Serge en Stijn. Voor deze strijders geen 10 opwarmrondes maar slechts 1 loze ronde en daarna vol aan de bak voor 35 rondes en tussensprints. Gemiddeld lagen de rondjes onder de 40 sec. met uitschieters naar 35 sec. als er gesprint moest worden. Van zulke rondetijden kan uw verslaggever alleen maar dromen….  Helaas kon DKIJV het numerieke overtal niet uitspelen en ging de winst niet naar een clubgenoot. Echter Mariska heeft als enige DKIJV dame in de groep de eer hoog gehouden door in de eindsprint naar de 3e plek te spurten. Topper! Spek en bonen op het menu in huize Van Zon, maar ook (weer) in huize Van Koppen want Marco (6e ) eindigde net voor Stijn (7e) op plek 3 bij de Masters. Serge is mooi 12e geworden en ook Mark, Jan en Josry hebben na hun promotie naar deze groep keihard gewerkt voor een mooie klassering. Ondanks een val toch naar plek 16: voor Mark had er meer ingezeten; en ook voor Jan op de 17e  en Josry op de 21e  plek, geldt dat er genoeg nieuwe kansen komen in 2023. De laatste DKIJV-ers die voor Spek en Bonen in actie kwamen, waren Cornel, Herman en Joppe. Maar liefst 50 ronden voor deze bikkels en dat zonder opwarmrondjes, ga er maar aan staan. Onze helden wel, zij durfden het aan, samen met nog 16 anderen. Een kleine kopgroep met snelle ELS-mannen wist zich los te maken en verschillende rondes te pakken op het peloton en zodoende was er geen hoofdrol in einduitslag voor het DKIJV drietal. Herman was rap in de sprint van het peloton en legde beslag op een mooie 6e plaats, Joppe en Cornel moesten genoegen nemen met respectievelijk plek 17 en 19. Helaas geen Spek en Bonen voor deze heren maar hopelijk smaakt de promotie naar startgroep 1 naar meer!