Langs de Line: Eremetaal en grasplanten in een druk Hemelvaartsweekend

Laat onderaan je reactie achter!

Afgelopen Hemelvaartsweekend was een druk skeelerweekend. Er waren maarliefst drie wedstrijden waarbij DKIJV’ers aan de start stonden. Daarom gaan we even ruim door de bocht en behandelen we ze alle drie in één verslag. Dus neem iets lekkers te drinken en maak je klaar voor verslagen van achtereenvolgens: het Zuid Hollands Kampioenschap, de Landelijke wedstrijd in Rotterdam en de GPGP in Honselersdijk. En let op de mooie resultaten voor DKIJV!

Zuid Hollands Kampioenschap Warmond

Dit verslag trapt af met de laatste, maar misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het weekend. Het Zuid Hollands Kampioenschap voor de jeugd.

In de mooie nieuwe tent van DKIJV (die drie dagen eerder in Rotterdam debuteerde) maakten 9 jeugdrijders van DKIJV zich op voor deze bijzondere wedstrijd. Nadat de ganzenpoep verwijderd was van de mooie baan van Warmond, kon er ingereden en op de krappe bochtjes geoefend worden. Als snel werd duidelijk dat de wind, die toch wel redelijk opstak, een rol zou gaan spelen.

Tijdrit

Aert was met zijn tijdrit de eerste die voor DKIJV in actie kwam. Zijn ervaringen waren van onschatbare waarde voor zijn clubgenoten die na hem aan de bak moesten. ‘Let op bij die tweede bocht!’ Door de wind in de rug op het achterste rechte stuk ga je met veel snelheid de bocht in en is hij moeilijk te houden.

DKIJV verkenner Aert

En dat bleek toen de nog snellere jeugd aan de slag ging. Nagenoeg iedereen moest inhouden in de tweede bocht. Maar (mede dankzij het goede scoutwerk van onze jongste deelnemer?) zetten de DKIJV pupillen meteen al mooie prestaties neer over deze 200 meter. Zowel Abel (3), Wende (2), Lieva Rosa (3) als Aert (3) plaatsten zich in hun categorieën bij de beste 3.

Sprint

Vervolgens kwam het sprintonderdeel aan de beurt. De wind bleef een factor van betekenis en al snel zagen we de eerste valpartijen in die tweede bocht. Gelukkig bleef dit de DKIJV’ers bespaard.

Categorieën met weinig deelnemers reden een serie voor plaatsbepaling in de finale. Voor de grotere categorieën werd er na de series met halve finales gewerkt waarin je je voor de uiteindelijke finale kon plaatsen.

Lieva Rosa aan kop

Aert (HP3) en Lieva Rosa (DP2) zetten beide weer een mooi resultaat neer in hun finales: 3de en 4de.

Bij de grote categorie DP1 liet Isis zien dat zij als eerstejaars in deze categorie er echt al bij hoort. Met een 12de plaats zette zij haar beste prestatie van de dag neer. Lotte won de B1 finale na een knappe race met een aantal puike inhaalacties en werd daardoor 9de. Wende zette in de series de snelste tijd van de categorie neer. Helaas liet ze zich in de halve finale bij de start verrassen en kwam op de finish een paar centimeter te kort voor plaatsing voor de finale: 5de. Sara plaatste zich wel voor de finale en werd uiteindelijk 3de. Wetende dat haar beste onderdeel nog moest komen, leek een podiumplaats weer in zicht.

Lotte op weg naar winst, Isis op het vinketouw

De grootste categorie van de dag waren de Dames Kadetten. Valerie liet toch maar mooi twee dames achter zich en werd 17de. Bij de Heren Kadetten zette Abel zijn beste resultaat van de dag neer met een mooie 2de plek. Emma was de enige junior die namens DKIJV mee deed vandaag en werd 7de op de sprint.

Abel pakt een plek

Marathon

Op het laatste onderdeel, de marathon, kon er nog een hoop gebeuren in het algemeen klassement. Aert beet zoals gebruikelijk met zijn categorie weer het spits af. Een 3 ronden lang titanengevecht met zijn grootste concurrent ‘Kapster’ volgde, maar uiteindelijk moest Aert weer genoegen nemen met een 3de plek.

Na een 3de en 4de plaats had Lieva Rosa nog kans op het podium. Helaas was haar 5de plaats bij de marathon net niet genoeg en eindigde ze uiteindelijk op een toch mooie 5de plaats.

Bij de dames pupillen 1 ging het er weer spannend aan toe. Lotte en Isis hebben 10 ronden lang hard gewerkt en eindigden in de middenmoot (12 en 13). En een prachtig resultaat voor de club: Sara en Wende eindigden 1 en 2 bij deze marathon! Ondanks haar 2de plaats zakte Wende toch een plekje in het klassement naar de ondankbare 4de plaats. Sara steeg met haar dominante optreden daarentegen twee plekken en eindigde wel op het podium: 2de!

Sara en Wende in de kopgroep

Bij de kadetten stelde Abel ook een plek op het podium veilig door 3de te worden in de marathon en daardoor uiteindelijk 2de te eindigen in het algemeen klassement. Valerie eindigde bij de dames nogmaals op de 17de plaats.

Valerie houdt vol!

Bij de junioren liet Emma haar inmiddels opgedane marathonervaring zien. Ze bleef de eerste helft van de marathon mooi bij het kleine peloton en veegde door haar extra inhoud vervolgens de een na de ander op. Aan het eind van de race leek ze zelfs nog de nummers 2 de 3 te verschalken, maar kwam daarvoor helaas net te kort. Toch zette ze met een 4de plek haar beste resultaat van de dag neer.

Emma pakt weer een plek

De zon was inmiddels ook doorgebroken en in alle vrolijkheid werd door de jeugd gekeken naar de prijsuitreiking, waarbij 3 DKIJV’ers het podium mochten beklimmen.

KNSB Baan/Weg competitie Rotterdam

Op Hemelvaartsdag 18 mei bezocht de landelijke KNSB Baan/Weg competitie Rotterdam. Voor de derde wedstrijd in deze competitie mochten dit keer ook pupillen deelnemen. Lieva Rosa, Sara, Lotte, Wende en Matthijs gaven zichzelf de kans om zich te meten op landelijk niveau. En stuk voor stuk hebben ze dit uitstekend gedaan.

Het betrof een wegwedstrijd, wat inhield dat de wedstrijd niet op onze vertrouwde piste werd gereden, maar op de baan eromheen. De dag begon met een spectaculaire 1-tegen-1 sprint over honderd meter. De sprintbenen moesten hier echt al wakker zijn. Sara liet meteen zien dat ze ook op landelijk niveau podiumambities had door de derde tijd neer te zetten in haar categorie.

Sara op de 100 meter sprint

Het volgende onderdeel was de one-lap, waarbij vijf tot zes rijders zo snel mogelijk het rondje van 463 meter moesten afleggen. Anders dan gebruikelijk werden er geen B-finales gereden. In de eerste ronde moest je je kwalificeren voor de volgende ronde (kwart- of halve finale), en als je dit niet haalde was je klaar. Dit betekende helaas voor de eerste afvallers een lange pauze tot het volgende onderdeel. Desalniettemin maakte dit de one-lap bijzonder spannend. De kwart- en halve finales werden in groepen van vier gereden, waarbij de nummers 1 en 2 zich telkens kwalificeerden voor de volgende ronde. Wende had een fotofinish nodig, maar wist uiteindelijk knap een plek in de finale te veroveren. Daar kwam ze helaas net iets tekort voor een ereplaats, maar met een vierde plek wist ze de teleurstelling van haar tegenvallende 100 meter te overwinnen.

Lotte in het kielzog van Sara
Wende plaatst zich op de streep voor de finale

Het laatste onderdeel was de lange afstand. Voor pupillen 2 waren het 2 rondes inlinen, voor pupillen 1 waren het 6 rondes en voor de kadetten en ouder was er een puntenkoers. Nog één keer werd er volop gestreden, ondanks het steeds warmer wordende weer. Een felle strijd en een spannende eindsprint leverden wederom mooie resultaten op. Sara kwam uiteindelijk heel dicht bij het podium, maar moest genoegen nemen met de 4de plaats. Hoewel het podium net niet werd bereikt, hebben deze skeeleraars bewezen dat DKIJV ook op landelijk niveau zijn mannetje staat!