Langs de Line 4: De RIT Special

Laat onderaan je reactie achter!

Deze vierde editie van Langs de Line staat in het teken van het Radbout International Tournament, oftewel RIT. Hét driedaagse internationale toernooi in Wervershoof en Medemblik. Na de positieve ervaringen van vorig jaar, hadden we dit jaar nog meer deelnemers van DKIJV aan de start, en zelfs enkelen die alle drie de dagen meededen.

Dag 1: De aftrap in de Zon

(Door Abel Meijer en Elke Jacobs)

Na wekenlang enthousiaste verhalen van vorig jaar zijn ook wij besmet geraakt met het RIT-virus. Wij zijn Abel en zijn moeder. We proberen ons enthousiasme ook over te brengen op andere DKIJV-leden, en samen met Heidi lukt dat aardig.

Op de eerste dag gingen Lotte (DP1), Tippi (DKA) en Abel (HKA) van start onder een stralende zon. De organisatie had alles goed geregeld met de Sportity app en een handige appgroep. We begrepen zelfs dat het thuisfront kon meekijken en aanmoedigen via de livestream.

Thuis was het goed te volgen

De RIT werd verreden op twee banen, één in Wervershoof en één in Medemblik. Wervershoof heeft een mooie blauwe coating, terwijl Medemblik een gewone asfaltbaan is. Wervershoof is de thuisbasis van Radboud Inline Skating, en Medemblik is een soort privéskeelerbaan van de organisatoren van de RIT.

De dag begon met een flying lap voor de kadetten, een vliegende start. Later op de avond was er ook nog een afvalkoers. De uitslag van de flying lap was als volgt: Lotte behaalde een tijd van 23,239 en werd 30ste, Tippi behaalde een tijd van 21,912 en werd 27ste en Abel behaalde een tijd van 21,446 en werd 20ste.

In de afvalkoers behaalde Lotte een tijd van 3.22,73 en eindigde ze op de gedeelde 14e plaats. Tippi werd helaas uitgeschakeld in de halve finale van de afvalkoers, en Abel kwalificeerde zich voor de afvalkoers maar moest uiteindelijk ook in de finale afvallen.

Helaas werd er voor de volgende ochtend regen voorspeld, veel regen. Dit betekende dat Wervershoof zou veranderen in een ijsbaan, wat in de winter leuk is maar na weken van droogte een tegenvaller is.

We sliepen met z’n drietjes op de camping. Rond 22.30 uur kwamen we als een van de laatsten aan op de camping. Even lekker douchen en naar bed. Later bleek dat er nog meer skeeleraars bij ons op het veldje waren gekomen, maar toen lagen wij gelukkig al in dromenland.

Dag 2: Schipperen in de Regen

(Door Ruud Linnenbank)

Helaas kwam de weersvoorspelling uit. Zaterdag begon met regen, veel regen. Dubbel jammer, want zaterdag was de speciale pupillendag van de RIT. Sara en Wende (beide DP1) sloten zich vandaag aan bij de DKIJV-delegatie om deze dag mee te rijden.

Het dagprogramma zou in Wervershoof plaatsvinden. Het programma werd ’s ochtends in verband met het weer al meerdere keren uitgesteld. Toen we in Wervershoof net onze tent netjes hadden opgezet kregen we het bericht van de organisatie te horen dat het dagprogramma toch zou verhuizen naar Medemblik. We sloten ons dus maar aan in de skeelerkaravaan naar de boerderij in Medemblik.

Dweilen mocht niet meer baten

Helaas was het weer nog niet verbeterd toen de organisatie alles had opgebouwd in Medemblik. De skeeleraars moesten dus in de regen inrijden. Al snel zagen ze eruit als veldrijders na een modderige race.

Bikkelen door de regen

Uiteindelijk konden de eerste races van het flink ingekorte programma om 13:45 uur van start gaan. Een vertraging van 4 uur. Abel trapte voor DKIJV af met een 2000m inline finale bij de kadetten en behaalde een keurige 22e plaats. Tippi deed mee bij de dames op dezelfde afstand, maar omdat ze nog herstelt van een blessure reed ze niet voluit. Ze besloot na de race ook om de volgende afstand niet te rijden en zich volledig te richten op de aflossing later die avond. Matthijs behaalde de 13e plaats op de 2km bij de Junioren B.

Abel nog op een natte baan

Toen de pupillen aan de beurt waren, was de regen inmiddels gestopt en begon de baan langzaam op te drogen. De regenwieltjes werden langzaamaan weer vervangen door de normale wieltjes.

DP1 nog vol goede moed

De race voor de meisjes pupillen 1 was echter een bron van frustratie. Lotte, Sara en Wende stonden namens DKIJV aan de start in deze grootste categorie voor een 1200m inline finale. De organisatie besloot om het hele veld tegelijk te laten starten, maar al snel bleek dat 53 skeeleraars te veel waren voor deze korte afstand, met veel gedrang en valpartijen tot gevolg. Omdat de tijdrit die ochtend was komen te vervallen, werd de startopstelling bepaald op basis van het klassement van vrijdag. Dit betekende dat de kinderen die allen de pupillendag meededen, achteraan moesten starten en geen echte kans kregen om zich te mengen in de wedstrijd. De enige die namens DKIJV een redelijke startpositie had en goed in de wedstrijd zat, was Lotte. Helaas werd zij in het drukke veld ten val gebracht. In plaats van een mooie klassering werd het voor haar een tripje naar de EHBO.

De jaarlijkse clubpresentatie kon helaas niet doorgaan, maar de organisatie slaagde erin om nog één onderdeel voor alle categorieën in het dagprogramma te persen: weer inline finales over iets langere afstanden. Abel behaalde de 23e plaats op de 3km. Helaas kwam hij na de finish lelijk ten val en moest ook hij zich melden bij de EHBO. Matthijs reed een keurige 10e plaats op de 4km.

De demarrage van Sara

De organisatie had de wijsheid de Dames Pupillen 1 nu in tweeën te splitsen, wat meteen voor een leukere wedstrijd zorgde. Sara streed zelfs mee in de top van het veld. Haar stoere demarrage poging liep helaas op niets uit, maar ze finishte toch heel mooi op de 5de plek. Wende volgde op de 9de plek. Lotte had door haar val een slechte startpositie, maar wist toch naar de 16e plaats te rijden.

Avondprogramma:

Door het ingedikte programma liepen de middag onderdelen naadloos over in de avond programmering. Dit begon met de buildup race, een spectaculair onderdeel waarbij het tempo elke ronde werd opgeschroefd. Matthijs behaalde een indrukwekkende 5e plaats in zijn categorie.

Laatste aanwijzingen van coach Serge

Daarna volgde de halfuurs-relayrace, misschien wel het belangrijkste onderdeel van het weekend voor de deelnemers. Valerie voegde zich nu ook bij het rijders en samen met Abel, Tippi, Lotte, Sara en Wende vormden ze het team “De Rollende Racers”. Onder leiding van coach Serge moesten ze zoveel mogelijk rondjes afleggen in een half uur, waarbij ze elkaar na elke ronde aflosten.

Klaar voor de aflossing

Uiteindelijk legde het DKIJV-team 39 rondjes af (15,6 km), wat resulteerde in een mooie 6e plaats en slechts 2 rondjes verwijderd van een podiumplaats.

Blijdschap na de finish

Dit laatste onderdeel was een mooie afsluiting van een soms frustrerende dag. Hoewel er hier en daar flink wat gemopper was van atleten en begeleiders, beseften we hoe hectisch deze dag moet zijn geweest voor de organisatie. We hebben veel respect voor hoe zij hebben geprobeerd om de dag toch zo succesvol mogelijk te organiseren. Om het in goed West-Fries Engels te zeggen: there we take our hat for off.

Dag 3: Slotdag en clubpresentatie

(Door Suzanne Janssen)

Op de derde dag van het RIT was het weer gelukkig een stuk beter dan op zaterdag. Op deze dag hadden ze een baan-parcours gemaakt door wat obstakels op het parcours te zetten.

Vandaag verschenen Tippi, Lotte en Matthijs namens DKIJV aan de start. De dag begon met een kwalificatieronde over één ronde. Helaas wisten ze alle drie niet de finale te bereiken, maar Tippi en Lotte mochten nog wel een B-finale rijden.

Daarna was het tijd voor de uitgestelde clubpresentatie, waarbij Lotte, Tippi en Matthijs trots DKIJV hebben vertegenwoordigd.

De laatste race was een puntenkoers waar zowel Matthijs als Lotte aan meededen. Bij Matthijs waren de junioren B en senioren samengevoegd, en hij behaalde een 10e plaats in zijn categorie. Bij Lotte ging het ook heel goed, maar helaas werd ze door een fout van de jury uit de race gehaald.