Birgit’s Olympische Avontuur

Laat onderaan je reactie achter!

Vorige maand shorttrackte onze clubgenoot Brigit Radt (17 jaar) in een volgepakt stadion in Zuid Korea op de Olympische Spelen voor de jeugd. Wij belden haar op om haar verhalen te horen.

De kwalificatie voor de Youth Olympic Games (YOG) 2024 in Gangwon was al een prestatie van formaat. Er mochten namens TeamNL 2 jongens en 2 meisjes naar de Spelen op het onderdeel shorttrack. Omdat Angel Daleman al geselecteerd was, moest Birgit op 16 december de selectiewedstrijden winnen om het laatste plekje te bemachtigen. Kwalificatie voor de Spelen was een groot doel dit seizoen voor Birgit en dat is dus gelukt. “Maar ik moest er wel hard voor werken, want de concurrentie was sterk”, lacht ze.

16 december wist Birgit dus pas dat ze geplaatst was. Precies een maand later vertrok al het vliegtuig met TeamNL naar Gangwon. Op de vraag of ze nog veel moest regelen in de tussentijd zegt ze “Nee, dat viel reuze mee, alleen school. Maar mijn ouders moesten wel een hoop regelen, want zij gingen mee”.

Toen werd het allemaal heel officieel. Op het vliegveld moesten ze al in TeamNL kleding lopen. Er was een chef de mission en de olympische legende Ireen Wüst was mee om de sporters te ondersteunen. “Het was fijn dat Ireen Wüst mee was, met haar kon je praten als er iets was. Ze kwam soms ’s avonds langs je deur om te vragen hoe je dag was en hoe je training of wedstrijd ging”. De sporters sliepen in het Olympisch dorp. “We sliepen niet allemaal in hetzelfde gebouw, maar wel in een Olympisch dorp waar alle sporters sliepen. We hadden een eetzaal waar we samen aten en er was een gamehal waar je spelletjes kon spelen. Vooral in de gamehal kwamen we in contact met sporters uit andere landen”.

De shorttrackwedstrijden vonden plaats in de Gangneung Ice Arena, dezelfde locatie als waar in 2018 de Olympische shorttrackwedstrijden werden gehouden. Birgit wist wel dat de Spelen hier waren gehouden, maar kan zich van de wedstrijden van toen niets herinneren. Wel merkte ze dat het ijs goed was en het stadion groot was. “Er konden 8000 mensen in en bij de meeste wedstrijden zat het ook bijna vol.” Dat ze in Zuid-Korea gek zijn op shorttracken, heeft Birgit gemerkt. De shorttrackers werden luid aangemoedigd door het volle stadion. “Vooral als er een Koreaan op het ijs stond, maar ook andere landen werden aangemoedigd”.

De Olympische Gangneung Ice Arena

Op 20 januari stond de eerste wedstrijd op het programma: de 1500m. Van een jetlag had Birgit geen last. TeamNL heeft een jetlagprotocol en al in Nederland was Birgit begonnen zich aan te passen aan het tijdsverschil. Toch ging het helaas mis voor Birgit bij deze afstand. Ze kreeg een penalty en kwalificeerde zich zodoende niet voor de volgende ronde. De volgende dag ging de 1000m een stuk beter. Maar in dit sterke deelnemersveld met toppers uit de hele wereld was het erg moeilijk om een ronde verder te komen. In de eerste heat werd ze derde en mocht dus net niet door naar de kwartfinale.

De beste individuele afstand van Birgit op deze Spelen was de 500m een dag later. Als tweede in haar heat plaatste ze zich nu wel voor de kwartfinale. In deze kwartfinale verbeterde ze haar PR met maar liefst 1,5 seconde! Helaas was dit nog niet genoeg. Een Koreaanse en twee Chinezen bleven haar voor.

Het laatste onderdeel waarop Birgit in actie kwam, was de Mixed Relay. “De dag erna reden we nog een relay met je team. Dat ging eigenlijk heel goed. Maar ja, we zijn gevallen. Dat was wel jammer, want we hadden best veel kans en het ging echt heel goed”. Het Nederlandse team was toen aangewezen op de B finale. Daarin werd het team tweede achter gastland Zuid Korea.

Birgit kijkt met een goed gevoel terug op haar races. “Ik ben nog nooit zo ver weg geweest voor een wedstrijd. En in Europa ken ik de tegenstanders wel. Maar nu heb ik ook tegen toppers uit Korea, Amerika en Canada kunnen schaatsen”. In Nederland waren de wedstrijden vooral ’s nachts te volgen. Toch kreeg Birgit veel reacties van vrienden en familie dat ze de races hadden gekeken.

Gangneung bij nacht

De 12 dagen dat Birgit in Zuid Korea zat zijn voorbij gevlogen. “Ja, ik heb heel veel meegemaakt. Na de trainingen en wedstrijden hadden we nog twee dagen vrij. Toen zijn we naar andere sporten gaan kijken. Ook hebben we nog een dagje geskied. En je kon ook nog met andere sporters kleding ruilen”. In de koffer van Birgit zaten op de terugweg kledingstukken van Canada en Korea.

Na terugkomst in Nederland had Birgit nog twee dagen rust en toen begon het echte leven weer met school en natuurlijk trainen. Want het volgende doel van Birgit? “Het NK Junioren begin maart, daar wil ik op het podium komen”.

Uitgelichte foto: © Foto anouk haakman
Overige foto's door Birgit Radt

2 reacties op “Birgit’s Olympische Avontuur”

  1. michel van zuijlen schreef:

    Hoi Birgit,

    Echt gaaf en vet dat je dit mee heb mogen maken. Een bijzonder geweldige prestatie! Als ouders hebben wij ook mogen genieten van deelname van onze dochters, Sara en Emma aan de European Youth Olympic Winter Festival in Erzurum en de Universiadein in Krasnikof . Blijft mooi om naar terug te kijken. En…wie weet wat er bij jou nog gaat komen!
    Nog veel succes! …en daar heb ik geloof in!

  2. Jan Martijn Metselaar schreef:

    Wat een fantastische prestatie om naar de Olympische Spelen voor de jeugd te mogen! En wat een avontuur om in Zuid-Korea te schaatsen.
    We gaan vast en zeker nog veel meer mooie resultaten van je zien. Succes met de voorbereiding voor het NK Junioren.

Laat een reactie achter