Langs de Line 11: NK Baan en Weg 2024 Special

Laat onderaan je reactie achter!

We schrijven Hemelvaartsdag 2024 en het was eindelijk zover. Weken waren een aantal DKIJV vrijwilligers al bezig met de voorbereidingen, en op donderdag 9 mei viel alles op zijn plek. Skeelerpiste Rotterdam was klaar om de absolute skeelertop van Nederland te ontvangen voor het Daikin NK Inline Skaten Baan en Weg 2024. En waar de organisatoren geen invloed op had, bleek ook mee te werken: het voorspelde weer voor de komende drie dagen was fantastisch.

Langs de Line was er voor u bij, en we nemen jullie mee naar drie dagen topsport op onze thuisbaan.


Dag 1

In dit driedaags evenement werden er Nederlandse titels vergeven op maar liefst 9 onderdelen en dat in de categorieën kadetten tot en met senioren. Na de officiële opening, met een live opgenomen opvoering van het Wilhelmus door Davina Michelle, was het eerste onderdeel de 200m dual tijdrit. En niemand minder dan onze eigen Tippi mocht dit NK aftrappen.

De hemelsblauwe piste van Rotterdam

Al snel bleek, zoals natuurlijk te verwachten is op een nationaal kampioenschap, dat het niveau erg hoog was. Als je op regionaal niveau gewend was om het podium te strijden, zou het hier zomaar eens kunnen dat je in de achterhoede je strijd moest leveren.

Na de zeer snelle tijden van de senioren op de 200m en de bijbehorende huldigingen kon er begonnen worden met de 1000m. De langste sprintafstand dit NK. Een uitgebreid traject van kwalificaties, kwart en halve finales leidde uiteindelijk tot zeer spannende finales, waarin op het scherpst van de snede om medailles werd gevochten.

In het avondprogramma stond de afvalkoers gepland. Helaas kende het programma hier veel uitloop, waardoor het pas zeer laat gedaan was met deze dag. Het leverde wel prachtige plaatjes op in het donker!


Dag 2

Ook de vrijdag begon stralend, waar de drankjestent al snel handen te kort kwam om aan alle vraag naar koffie te kunnen voldoen.

De wedstrijddag startte al in de ochtend en je moest meteen scherp zijn, want het eerste onderdeel was de 500m+D sprint. De D staat in dit geval voor het kleine stukje extra dat je moet rijden om over start finish te komen, doordat de startstreep zich halverwege het rechte stuk bevind.

Op de hemelsblauwe piste was het vervolgens tijd voor de eerste puntenkoers (de volgende dag stond er nog een puntenkoers op de weg op het programma). De vrouwen en mannen van de lange adem lieten zich meer gelden in deze vaak hectische en slopende races waarbij er in elke ronde om punten werd gesprint.

Het slotstuk van de dag was de relay, waarbij samenwerking en goede wissels van levensbelang zijn. Hoewel het deelnemersveld bij dit onderdeel wat aan de kleine kant was, was het leuk om te kijken naar dit enige teamonderdeel in deze sport.


Dag 3

De laatste dag werd de warmste dag van het toernooi. Gelukkig waren er genoeg plekken in de schaduw te vinden. Natuurlijk de grote aantallen tenten van verenigingen uit het hele land langs de kant, of wat te denken de Daikin Chillzone. Een aantal rijders zocht ook verkoeling in het bos naast het parcours.

Waar de eerste twee dagen alle onderdelen op de piste werden verreden was het nu tijd voor de weg wedstrijden. Voor de toeschouwer aan de ene kant een nadeel, omdat niet het hele parcours te overzien was, maar aan de andere kant werd het inhalen wat makkelijker en werden de races misschien nog spectaculairder om naar te kijken.

Het eerste onderdeel Onelap was een race, zoals u wellicht al geraden had, over één ronde (net geen 500m). Wat gevolgd werd door een lange puntenkoers (5km voor de kadetten tot aan 10km voor de senioren). Deze puntenkoers werd gereden op het warmste moment van de dag, het was te zien aan de deelnemers dat het een zware opgave was.

Het NK werd met absoluut spektakel afgesloten. Eén tegen één werd er over honderd meter gesprint. Neerlands meest explosieve mannen en vrouwen kwamen bovendrijven op dit onderdeel. En het publiek bleef ademloos achter.


DKIJV deelnemers

En hoe deden onze clubgenoten het in al dit NK geweld? Zoals eerder vermeld hadden 5 DKIJV leden zich geplaatst voor het toernooi. Tippi, Wende en Sara bij de Dames Kadetten, Abel bij de Heren Kadetten en Matthijs bij de Heren Junioren A.

Tweevoudig JeugdSkeelerCup kampioen Sara zoekt nog een beetje naar haar vorm dit seizoen. Op de kortere afstanden eindigde ze telkens rond de 20ste plek, voor een eerstejaarskadet in een groot veld op een NK al heel knap. Maar op beide puntenkoersen reed ze zichzelf naar een nog knappere 15de plek. Vooral bij de puntenkoers op de weg zat ze lekker in de wedstrijd, en voerde in het begin zelfs het complete peloton aan!

Tippi had een heuse aanwijsplek gekregen van de KNSB, maar zonder nationale ranking moest ze wel vaak als eerste starten (wat haar toch twee keer een tijdelijke eerste plek in het klassement opleverde!). Verder voerde Tippi haar strijd vooral in het onderste gedeelte van het veld. Tot de laatste afstand, waar ze op de 100m zomaar naar een 11de plek van Nederland snelde! Sprintkanon Tippi is ontdekt!

Na de vorige wedstrijd nog te hebben moeten staken vanwege een blessure, leek Wende nu voldoende hersteld om aan het NK te starten. Als voorzorgsmaatregel nam ze echter niet aan elke wedstrijd deel. Dat leek een verstandig besluit, want haar laatste dag werd haar beste dag. Op de Onelap kwam ze tot de kwartfinale en was ze uiteindelijk zeer tevreden met een 11de plaats, voor een eerstejaars kadet ook een zeer mooie prestatie. Op de afsluitende 100m ging het zelfs nog beter, als de nummer 7 in de kwalificatie plaatste ze zich voor de halve finale. Vlak voor de start van de spannende halve finale realiseerde ze echter dat ze haar transponder niet om had. Deze moest ze in recordtijd nog even ophalen in de tent en was ze (al rennend door het gras) nét op tijd terug voor haar race. Een toptijd zat er echter niet meer in en zakte een plekje naar de 8ste plaats. Toch een fantastisch resultaat en ervaring om dit NK mee af te sluiten.

Foto: Jannes Wolff

Tippi en Wende zaten ook allebei in een aflossingsploeg. Door een aantal afzeggingen moesten op de dag zelf nog twee teams samengevoegd worden en kwamen Tippi en Wende bij elkaar in de ploeg te zitten. Dat ze wel op elkaar ingespeeld waren bleek al snel in de wedstrijd. Samen met Talentgroep genoot Anna reden ze een vlekkeloze aflossing met alleen maar goede wissels. Uiteindelijk goed voor een 4de plaats!

Abel sloeg de eerste dag van het NK over en op zijn eerste afstand de 500m maakte hij een figuurlijke valse start. Al in de eerste bocht ging hij onderuit en kon hij even gaan buurten bij de EHBO. Gelukkig konden zij hem genoeg oplappen en kon Abel zijn peilen richten op de volgende afstand, de puntenkoers op de baan. Daar nam hij zijn revanche en reed naar een knappe top 10 plek: 9de! Een dag later reed hij op de puntenkoers op de weg naar een mooie 10de plaats.

Hoogtepunt voor Abel was ongetwijfeld de aflossing die hij reed samen met twee talentgroepgenootjes. Hierin reed dit team naar de 3de plaats en mocht Abel het podium beklimmen! Een onvergetelijke ervaring, kan ik me zo voorstellen.

Abel op het podium!

Tot slot hebben we Matthijs. Hij moest het bij de junioren A doen. In deze oudste jeugd divisie ligt het niveau enorm hoog! Als eerstejaars in deze categorie deed Matthijs ook niet om de top posities mee, dit in tegenstelling tot zijn prestaties bij de regionale competitie. Dit neemt niet weg dat Matthijs uitstekende races heeft gereden, mooie prestaties heeft neergezet en ervaring van onschatbare waarde heeft opgedaan. De eerste dag bleek zijn beste dag te zijn met twee knappe 14de plaatsen op de tijdrit en afvalkoers. Op de zaterdag reed hij nog naar een mooie 12de plaats bij de puntenkoers op de weg, maar toen was het veld ook wat kleiner.

Donderdag 9-5
200M TijdritAfvalkoers1000m
Sara van de GoesDKA (30*)211819
Wende LinnenbankDKA (30)20DNS20
Tippi VerbreeDKA (30)231928
Abel MeijerHKA (17)DNSDNSDNS
Matthijs WijkHJA (18)141416
Vrijdag 10-5
500mPuntenkoersRelay
Sara van de GoesDKA (30*)2115DNS
Wende LinnenbankDKA (30)18DNS4
Tippi VerbreeDKA (30)26224
Abel MeijerHKA (17)1793
Matthijs WijkHJA (18)1815DNS
Zaterdag 11-5
OnelapPuntenkoers100m
Sara van de GoesDKA (25*)211520
Wende LinnenbankDKA (25)11DNS8
Tippi VerbreeDKA (25)232211
Abel MeijerHKA (15)1310DNS
Matthijs WijkHJA (17)1712DNS
*aantal deelnemers in deze categorie


Tot slot

We kunnen trots zijn op deze 5 atleten! Stuk voor stuk hebben ze naar mogelijkheid mooie prestaties neer gezet, ervaring opgedaan en (het allerbelangrijkste) drie dagen plezier gehad! Met een aantal (bijna) top 10 klasseringen van de jeugd, vaak nog eerstejaars in hun categorie, lijkt het wedstrijdskeeleren bij DKIJV op een ongekend hoog niveau te zitten, met perspectief voor de toekomst!

DKIJV heeft met de medeorganisatie van dit toernooi en de prestaties op dit niveau laten zien een volwassen skeelervereniging te zijn. We hopen dat de club hier zich de komende jaren zog verder in kan ontwikkelen met blijvende aanwas van nieuwe leden, zowel recreatief als voor de wedstrijden.

Mocht jij geïnteresseerd zijn in het skeeleren van wedstrijden: je hoeft niet gelijk op het hoogste niveau te beginnen. Er zijn genoeg trappen daaronder om je eerste ervaringen op te doen. Vraag hiernaar bij je trainer, of stuur een mailtje naar de inline commissie.

Rest ons niets meer dan alle vrijwilligers (waarvan veel van DKIJV) te bedanken die met hun inzet dit NK hebben mogelijk gemaakt. Ook hebben we veel DKIJV leden langs de kant gezien om naar skeeleren op het hoogste niveau te kijken en hun clubgenoten aan te moedigen. Wij zullen nog vaak aan dit fantastische evenement terug denken!

Uw verslaggever,
Ruud Linnenbank


Eén reactie op “Langs de Line 11: NK Baan en Weg 2024 Special”

  1. Suzanne schreef:

    Leuk stukje weer!

Laat een reactie achter