Over het Jeugdschaatsen

DKIJV faciliteert erin om kinderen vanaf 6 jaar te leren schaatsen. Dat doen we van oktober tot en met maart op de Uithof in Den Haag. Schaatsen is bij uitstek een technische sport en daarom op jonge leeftijd veel gemakkelijker aan te leren. Bij DKIJV kun je leren hardrijden (langebaanschaatsen) en shorttracken. Je hoeft als jeugdschaatser nog geen keus te maken, want de basis is hetzlefde. De disciplines ijshockey en kunstrijden kun je bij DKIJV niet leren.

Wil je bij DKIJV leren schaatsen? Meld je dan via dit formulier. Geef even aan of je direct lid wilt worden of eerst proeflessen wilt volgen.

Wanneer kan ik schaatsen?

Op de volgende tijden wordt er jeugdtraining gegeven:

 • Zaterdag 18.30 – 19.30 jeugdschaatsen, pupillen training de trainingen
 • Vrijdag 17.00 – 18.15 training voor junioren en pupillen met een wedstrijdlicentie
 • Dinsdag 17.00 – 18.15 training voor Junioren en pupillen met een wedstrijdlicentie

Aan het begin van de training meld je je bij de trainer. Dat is voor de allerkleinste op de krabbelbaan.

Alle trainingen worden op de Uithof gegeven. DKIJV heeft als vaste honk de ruimte (pleintje) voor de oude ingang. De oude in- en uitgang waar nu de ijshockeyhal zich bevindt blijft ook voor ons dus gesloten.

De groepsindeling wordt aan het begin van het seizoen wekelijks bijgewerkt.

Leeftijden

Pupillen

Kinderen van 6 tot en met 12 jaar worden bij het schaatsen Pupillen genoemd. De peildatum daarvoor is 1 juli. Deze leeftijdsgroep wordt vervolgens weer onderverdeeld in Pupillen F t/m A.

De schaatslessen die we voor de pupillen van 6 t/m 12 jaar verzorgen, worden op zee langebaan op de zaterdagmiddag van 18.30 – 19.30 uur op de 400 meterbaan en funring gegeven. Dit is een specifiek jeugdschaats uur waarbij de hele baan met een andere vereniging wordt gedeeld.

De shorttrack jeugdlessen voor starters vinden plaats op de woensdagavond van 18:35 tot 19:35 uuros De Uithof en op de vrijdagavond van 19:00 tot 20:15 uur in Zoetermeer.

Daarnaast wordt er in het seizoen voor de jeugd een reeks aan specifieke evenementen georganiseerd en is er de mogelijkheid om in de zomer gewoon door te trainen bij ons clubhuis (skeeler en conditietraining).
Om aan de lesprogramma deel te nemen kunt u uw kind als lid aanmelden door contact op te nemen de jeugdschaatscoordinator.

We bieden de mogelijkheid, om eerst eens 4 lessen te komen proberen tegen een gereduceerd tarief van €18,–. Als het bevalt, kunt u uw kind alsnog opgeven. Het seizoen start 1 oktober maar later in het seizoen starten is geen enkel probleem. Voor nadere informatie over het jeugdschaatsen voor pupillen kunt u terecht bij de jeugdschaats coördinatoren.

Junioren

Kinderen van 13 tot en met 18 jaar worden bij het schaatsen junioren genoemd. De peildatum daarvoor is 1 juli. Deze leeftijdsgroep wordt vervolgens weer onderverdeeld in Junioren C t/m A.

De schaatslessen die we voor de junioren van 13 t/m 18 jaar verzorgen, worden primair op vrijdagmiddag eind van de dag  op de 400 meter baan gegeven. Van deze junioren wordt verwacht, dat ze de allereerste beginselen (schaatsvaardigheid) al onder de knie hebben, dat je al eens een keer eerder op noren hebt geschaatst en een rondjes hebt gereden, op de 400 meter baan of op natuurijs. Kinderen die enigszins gevorderd zijn en behoefte hebben aan meerdere lessen in de week, kunnen tevens op dinsdag van 17.00 – 18.15 en/of op woensdag van 17.00 – 18.15 terecht.
Daarnaast wordt er in het seizoen voor de jeugd een reeks aan specifieke evenementen georganiseerd en ook hier bieden we de mogelijkheid om in de zomer door te trainen bij ons clubhuis (skeeler en  conditietraining)
Om aan dit lesprogramma deel te nemen kunt u uw kind als lid aanmelden via het secretariaat.

Regels op de 400 meter baan bij de zaterdagmiddag pupillen training

Schaatsen is vooral leuk, maar om we moeten ons bij het schaatsen wel aan een aantal regels houden.

Allereerst kun je natuurlijk alleen deelnemen aan het jeugdschaatsen op De Uithof als je in het bezit bent van een jeugdschaatsabonnement voor het huidige seizoen. (Of je proeflessen komt volgen.) Neem je abonnement altijd mee!

Als je de 400m-baan binnen komt als het vorige lesuur net is afgelopen, is het verstandig om als je de trap af komt rechts om te lopen naar de DKIJV-tribune. Dit scheelt een hoop drukte. Voor de zittribunes aan de kant van de krabbelbaan is dan namelijk te weinig ruimte voor de vrije doorgang om naar onze plaats te lopen.

De pupillen jeugdschaatsers van DKIJV verzamelen zich op de 2e zittribune na de krabbelbaan. Maak daarbij zo veel mogelijk gebruik van de zittribune, en gebruik je schaatsbeschermers om bij het ijs te komen. Het ‘pleintje’ moeten we delen met een andere vereniging.

Als alle DKIJV-jeugdschaatsers bijeen zitten kan er makkelijk iets verteld of uitgedeeld worden en is sociale controle beter uit te voeren en niet onbelangrijk; het is ook een stuk gezelliger!

Belangrijke veiligheidsregels:

 1. Je mag het ijs pas op als de dweilmachine helemaal van het ijs af is.
 2. Het dragen van handschoenen tijdens het schaatsen is verplicht en het dragen van een muts of haarband is aan te bevelen. (vergeet je handschoenen, meestal kun je ze voor een keertje lenen bij DKIJV)
 3. Iedereen rijdt dezelfde kant op, tegen de klok in, links om dus. Rij NOOIT tegen de richting in!
 4. De snelste schaatsers schaatsen links op de ijsbaan, op de linkerbaan dus.
 5. Uiterst rechts tegen de opblaas boarding wordt instructie gegeven in groepjes.
 6. Daar tussen (in het midden) schaatsen de minder snelle jeugdschaatsers
 7. Als het uur om is, wordt er een teken gegeven. Je moet dan zo snel mogelijk het ijs verlaten, nabij onze tribune of het pleintje.
 8. Het is verboden met schoenen op het ijs te lopen. Ouders denk hieraan, als u naar uw kind(eren) staat te kijken langs het randje van het ijs, met name langs de krabbelbaan! Zand is slecht voor het ijs en maakt de schaatsen bot.
 9. De betonnen blokken achter de kussens zijn verdwenen. De kussens zitten slechts vast met ringen aan de onderzijde. Dat is veiliger bij valpartijen op het ijs (waar ze primair voor bedoeld zijn), maar wel kwetsbaarder, voor omstanders, en voor de kussens zelf. Het is ten strengste verboden over de kussens het ijs op te gaan of het ijs weer te verlaten.
 10. Ouders, laat kleine kinderen niet op de kussens zitten. Dit is levensgevaarlijk als er een schaatser tegen de boarding klapt, want dan zal uw kind er onherroepelijk af vallen. Ga ook niet tegen de kussens leunen of hangen, dat geldt voor zowel de toeschouwers als voor de schaatsers en begeleiders. Toeschouwers zoeken bij voorkeur een plaatsje op de tribune, waar ook kleine broertjes en zusjes alles goed kunnen zien.

Wij vertrouwen op uw begrip, voor deze veiligheidsmaatregelen, en sprekenmet name de ouders en begeleiders er op aan om hier zelf op toe te zien. Zo nodig, zullen wij u hier ook op aanspreken, maar laat het zover niet komen.

Welke schaats

Combi-noor easyglider Lage_noor Klapschaats
Combi noor Easy Glider Lage noor Klapschaats

Regelmatig wordt ons om advies gevraagd over de juiste schaatsen voor de kinderen.

Voor kinderen die net beginnen kan het fijn zijn om op combinoren te schaatsen. Dan kunnen ze gemakkelijker hun evenwicht vinden. Vanaf groepje 4 of 5 is het echt aan te raden om over te stappen naar een Lage noor. Op die manier worden de enkels meer getrained, en dat is nodig voor een goede stabiliteit. De klapschaats is pas nodig op het moment dat kinderen wedstrijden gaan rijden.

Kunstschaatsen en ijshockey schaatsen zien we liever niet op het ijs. Op deze schaatsen is het hardrijden namelijk niet goed aan te leren.

Klik op deze link voor meer advies.

Schaatsruilbeurs

DKIJV organiseert elk jaar in september, voorafgaand aan het nieuwe seizoen, een schaatsenruilbeurs in het clubhuis. Houdt hiervoor de site in de gaten.

Schaatsen in de winter, inline skaten in de zomer

De Haagse Uithof, wat onze thuis ijsbaan is,  is alleen in de winter, van begin oktober tot einde maart voor schaatsen geopend. De jeugdschaats lessen worden ook in deze periode gegeven.

DKIJV is echter een vereniging waar je het hele jaar terecht kan! In de zomer periode hebben we ook voor de jeugd een apart zomer programma  voor de pupillen en junioren. Zo wordt er actief geskeelert (Inline skaten), en conditietraining gegeven maar ook “droog” schaats trainingen worden er gegeven. Deze trainingen worden met enthousiasme door de jeugd ontvangen en bezocht.

Wedstrijden

Als je de techniek redelijk onder de knie hebt wil je misschien wel weten hoe hard je eigenlijk kunt. Je hebt dan gelijk een doel om voor te trainen!
Voor pupillen en junioren  worden er ongeveer eens per maand op zondag ochtend van 7.00 – 10.00 wedstrijden verreden. Hiervoor heb je wel een wedstrijd licentie nodig, deze is gelijk met je abonnement aan te vragen.  De meeste pupillen die wedstrijden rijden hebben veelal  een abonnement om op vrijdag met de junioren mee te trainen.

Meer over

Welke schaatsen heb ik nodig?

De groepsindeling

Wedstrijden rijden

Laatst gewijzigd op 13 januari 2019 om 21:16