Wordt DKIJV Club van het Jaar?

Laat onderaan je reactie achter!

Update 20-04-2021: stembussen geopend.
Bij DKIJV doen kinderen vanaf 6 jaar tot senioren van boven de 70 vol enthousiasme aan schaatsen en skeeleren. We zijn een vereniging die sportiviteit goed combineert met gezelligheid en heel belangrijk: er is veel participatie van vrijwilligers en er wordt veel georganiseerd. Stem daarom tussen 19 april en 24 mei op DKIJV Club van het jaar (initiatief van Rabo ClubSupport).

Wat valt er te winnen?

De landelijke winnaar wint naast de titel een masterclass, een professionele promovideo van de club en krijgt het podium in lokale, regionale en landelijke media om de veerkracht van de club in de schijnwerpers te zetten.

Stemmen

Als je DKIJV ook een leuke vereniging vindt, stem dan op DKIJV. Iedere stem telt. Stuur het berichtje ook gerust door naar je opa, oma, oom en tante. Iedereen mag stemmen. Je kunt stemmen via:

https://www.clubvanhetjaar.nl/dkijv

De iets langere versie waarom ons clubje zo leuk is:
DKIJV (Delftse Kunst IJsbaan Vereniging), is een ijsclub die 55 jaar bestaat, en ruim 500 enthousiaste leden telt.

Schaatsen

In de winter worden schaatstrainingen verzorgd op de Uithof (Den Haag). Kinderen vanaf 6 jaar tot senioren ruim boven de 70 doen hier vol enthousiasme aan mee. Bij de jongste jeugd (6 tot 12 jaar) is DKIJV met ruim 200 jeugdleden verreweg de grootste vereniging uit de regio.

Inline-skaten

10 jaar geleden is de transformatie naar een ‘jaarrond vereniging’ in gang gezet. Naast een wekelijkse zomertraining, worden er ook inlineskate (skeeler) trainingen aangeboden. De laatste jaren groeit de belangstelling voor het inlineskaten explosief.

Je kan er in feite ‘laagdrempelig’ aan beginnen en overal met je vrienden en vriendinnen doen. Kinderen zijn niet bang om te vallen en pakken het snel op. Met de lessen die ze volgen wordt snel veel progressie gemaakt.

Oer Hollands

Schaatsen is een ‘oer Hollandse sport’, en met name ‘schaatsen op natuurijs’ maakt ‘iets onbeschrijfelijks’ in ons los, wat we beslist willen koesteren. Het is ook niet voor niets dat dit op onze lijst van ‘nationaal immaterieel cultureel erfgoed’ staat. Met de afnemende strenge winters, zien we een belangrijke rol weggelegd in de ijsverenigingen, om ervoor te zorgen dat dit aan de volgende generaties wordt doorgegeven.

Daarbij zijn we ook blij verrast met het gegeven dat er de laatste jaren veel kinderen met een migratie achtergrond voor schaatsles worden opgegeven. Het levert dan ook een serieuze bijdrage aan de integratie van deze kinderen in onze cultuur.

Sportief en gezellig

Bij DKIJV gaat (van jong tot oud) sportiviteit en gezelligheid altijd samen op. “Schaatsen is een individuele sport”, zou je zeggen, maar niets is minder waar bij DKIJV.

Het gaat juist om de saamhorigheid, het club gevoel, waar de sportactiviteit, op elk niveau, onderdeel van uitmaakt. Alle leden zijn ons even lief. We zijn dan ook vooral een ‘breedte sport vereniging’ die uiteraard kinderen met ambitie en talent wel faciliteert, om het onderste uit de kan te halen.

Maar het gaat in de eerste plaats om plezier en saamhorigheid.

Vrijwilligers participatie

We zijn er trots op dat we voor onze jaarlijkse vrijwilligersborrel ruim 120 uitnodigingen kunnen versturen. We hebben een vrijwilligersparticipatie van 25%. Dat past ook bij de sfeer en de cultuur die we nastreven; ‘je wilt erbij horen’.

Activiteiten voor de jeugd

DKIJV is niet voor niets de vereniging met (verreweg) het grootste aantal jeugdschaatsleden in de regio. Er wordt jaarlijks een reeks aan activiteiten voor de jeugd georganiseerd, op de skeelerbaan, op de ijsbaan en daarbuiten.

Op de skeelerbaan organiseren trainingen met veel spel en plezier tochten door de polder, een jaarlijkse balansbokaal en clubkampioenschappen (met BBQ). Ook gaan we aan het einde van het seizoen met alle kids op wieltjes een ijsje halen bij IKEA. Het is een traditie geworden, waarbij de trainer met veel plezier 50 ijsjes afrekent.

Bij de wekelijkse jeugdschaatsles op de ijsbaan hanteren we het motto ‘elke les moet een feestje zijn’. De kinderen zijn verdeeld over 20 trainingsgroepen en er zijn ca 50 trainers die de lessen verzorgen. Naast de 23 lessen, worden er nog allerlei andere activiteiten voor de jeugd georganiseerd, zoals: Sinterklaas op het ijs, oudejaars wedstrijd, shorttrack-clinics, ouder-kind-schaatsen, de Oliebollen marathon, clubkampioenschappen, bochtenstages, klassenfotos maken, het schaatspaspoort en, als afsluiting, de mini-Elfstedentocht. De mini-Elfstedentocht wordt jaarlijks met 13 verenigingen georganiseerd, er doen ruim 1000 kids aan mee en er zijn ruim 3000 bezoekers.

Direct na het schaatsseizoen, en voorafgaand aan het skeelerseizoen, wordt al 40 jaar een spectaculair jeugdkamp georganiseerd. Onder leiding van een enthousiaste jeugdkampcommissie wordt er een weekend op een kampeerboerderij georganiseerd met knutselen, spelletjes, zoektochten en een bonte avond. De deelnemers kijken daar elk jaar naar enorm naar uit.

Corona-jaar

Al onze sport activiteiten hebben we in het ‘corona-jaar’ kunnen blijven aanbieden. DKIJV is zelfs met 5-10% gegroeid.

Voor het inlineskaten en de zomertraining, hebben protocollen afgestemd met de gemeente Delft, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. Op de ijsbaan hebben alle trainingen doorgang kunnen vinden doordat de Uithof als ‘buitensport accommodatie’ is bestempeld en we in nauwe samenwerking met de KNSB-baancommissie, de Uithof en de gemeente Den Haag, protocollen hebben opgesteld en uitgewerkt. Deze protocollen hebben we gedurende het seizoen meerdere malen moeten afschalen en bijstellen.
Maar uiteindelijk hebben we het hele seizoen kunnen schaatsen, en was de Uithof een van de slecht enkele ijsbanen die het hele seizoen open is geweest. Alle schaatstrainingen zijn doorgegaan en de opkomst was opvallend hoog.

In het coronajaar hebben we helaas ook een aantal evenementen moet afgelasten. Zo hebben we het jeugdkamp en de mini-Elfstedentocht al 2 jaar op rij niet door kunnen laten gaan.

Regiofunctie

DKIJV is een Delftse vereniging, maar haar leden komen uit de wijde omtrek. Met leden uit Delft, Rijswijk, Den Haag, Nootdorp, Delfgauw, Den Hoorn, de Lier en Schipluiden, hebben we echt een regiofunctie.

Huisvesting, Skeelerbaan

DKIJV heeft haar clubhuis in de Delftse Hout. Maar voor de inlineskate trainingen zijn we te gast in Nootdorp en Rijswijk, en wordt ons eigen clubhuis (relatief) weinig gebruikt. We hebben dan ook de ambitie om ons clubhuis en de skeelerbaan op dezelfde locatie te huisvesten. Hierover zijn we al jaren met de gemeente in overleg en hebben we voor allerlei scenario’s plannen uitgewerkt. Met name door de explosieve groei van het inlineskaten hopen we op korte termijn één van de plannen concreet te kunnen maken.

Conclusie

DKIJV is een bruisende en groeiende vereniging. We groeien in het aantal leden (ook in het corona jaar) en in de activiteiten die worden georganiseerd.

Kijk voor een algehele impressie ook even op onze website www.dkijv.nl.

Uw verslaggever,
Leon van Bohemen


Eén reactie op “Wordt DKIJV Club van het Jaar?”

  1. Rein van de Velde schreef:

    Hallo Leon & Majoka,

    Wat een leuk stukje over wat DKIJV is. Het is een begrip in de regio. gisteren 14 mei de training bijgewoond op de piste van Ahoy in Rotterdam.
    Wat een mooie baan is dat. Het zou toch geweldig zijn als wij als DKIJV ook een dergelijke accommodatie zouden kunnen krijgen. Als ik zie hoe de inliners genieten op de 200m baan, het plezier en de geweldige training die wordt uitgevoerd, dan mogen we blij zijn dat jaren geleden met een klein bescheiden groepje, in Den Hoorn gestart is.
    Ik zie dat het geplante zaadje inmiddels een flinke boom geworden is. Dit alles door de enorme inzet van velen. De jeugdschaatscie, de skeelercommissie en natuurlijk alle die bijdragen aan het succes. DKIJV verdiend gewoon om de beste vereniging te worden in de regio.

Laat een reactie achter