Birgit Radt 3de in Alta Valtellina

Laat onderaan je reactie achter!

Shorttrackster Birgit Radt was afgelopen week actief op trainingskamp in Italië en heeft goed gepresteerd op de internationale wedstrijd Alta Valtellina Trophy. Haar vader doet verslag.

Birgit Radt heeft het stokje zeer verdienstelijk overgenomen van grote broer Fabian en is inmiddels juniore B2 en voor het tweede jaar lid van KTT ZuidWest Shorttrack in Dordrecht.

Birgit was met de gezamenlijke KTT’s Noord, Midden en ZuidWest in Bormio. Jaarlijks hebben de drie KTT’s daar een gezamenlijk trainingskamp van 8 dagen en aansluitend de driedaagse Alta Valtellina Trophy. Alta Valtellina is de bestuurlijke regio waartoe Bormio behoort (als ik mij niet vergis) en is voor een deel ook sponsor van het evenement.

Het is een zwaar kamp, en een zware wedstrijd en bij junioren-B en ouder geldt het knock-out systeem; na de heats of kwartfinales alleen nog finales B en A. Met andere woorden, de kans bestaat dat je de hele onderneming aangaat en na drie enkele afstandsritjes je toernooi er al weer op zit (een enkele 1500, een enkele 500 en een enkele 1000). Zuur, en het komt zelfs ook zeer regelmatig voor. Als je dan ook nog eens niet een plekje in een relayteam hebt…

De Alta Valtellina is een grote wedstrijd en aan de start bij junioren B en ouder zie je maar weinig eigen rijders; bijna alle competitors zijn lid van een selectie of landenteam.

De wedstrijd is niet een uit een serie, het is een op zichzelf staand event. De Nederlandse coaches gebruiken de wedstrijd (ook) om zich samen een beeld te vormen van groei en ontwikkeling van hun Nederlandse selectierijders, bijvoorbeeld om te komen tot een voordracht aan de KNSB sectie Shorttrack van rijders die in hun visie een uitnodiging zouden rechtvaardigen voor deelname aan vertegenwoordigende wedstrijden. Bijvoorbeeld de World Cups Junioren. Dat zijn kansen die maar spaarzaam voorbijkomen.

Dus, de wedstrijd op zich is vrijblijvend, de resultaten op zichzelf ook maar elke ambitieuze KTT-er voelt heus wel de drang zich te laten zien. Ter selectie, maar ook omdat het geweldig is je te meten met een groot aantal Europese toppers.

Birgits tournooi verliep met pieken en dalen. Een mooie 3e plek op de 1500. Een 2e eindplek op de 500 maar helaas een P in de kwartfinale 1000 en daardoor op die afstand zelfs laatste. Dankzij haar puntentotaal was ze toch nog 3e over-all. Birgit heeft zich mooi in de kijker gereden en heeft behalve haar 3e plek ook zilver behaald met haar relay-team.

Uw verslaggever,
Antwan Radt


Laat een reactie achter