Shorttrack snuffel stage

Laat onderaan je reactie achter!

Ja, daar sta je op zaterdagavond weer te kijken naar enthousiaste jeugdschaatsers. Genieten van al dat kleine spul op de schaats! Ze staan voor het eerst onwennig op shorttrack schaatsen. Dat is wat anders als op lange Noren schaatsen….je ziet ze denken. Snuffelen  dus!

Iris – die al weer het derde jaar deze snuffel stage geeft en zelf fanatiek shorttrackt –  probeert ook vandaag weer de jonge DKIJV-ers spelenderwijs de specifieke oefeningen bij te brengen. Ik werd er door Leon, onze jeugdschaats coördinator, op geattendeerd dat dit alweer de 10de keer is dat ik deze snuffel stage organiseer, en dan zal dan wel zo zijn!

Begonnen op de Delftse Beestenmarkt, op de tijdelijke DSW ijsbaan, met onze ijs baas Robin Verschoor van Notabene. En nu dus al weer jaren op De Uithof. Tja, ….hoe kom je tot zo iets? Hoe kom je om zo iets te organiseren? Alles komt zo door het enthousiasme van m’n eigen dochters. Mijn eigen dochters zijn op 9 en 11 jarige leeftijd ook enthousiast geraakt door mee te doen met z’n shorttrack snuffel stage, toen nog van uit de KNSB gepromoot. En ze bleven hangen in deze sport.

Al vrij snel namen ze deel aan de regiocompetitie, een laagdrempelige competitie waar je als beginnende shorttracker in kan starten. En dat kan vandaag de dag nog steeds! Ze werden enthousiaster en enthousiaster, maakte vorderingen. Kwamen zo in de KNSB cup, de nationale competitie en vervolgens de Starclass, een internationale competitie. Oh oh….  je denk eerst als ouders, moeten we dat wel doen, past dat wel met school? ..en dat doe je, .. je gaat overstag en je volgt het plezier en sportief vermaak van je kinderen.

Zo hebben we heel wat ijsbanen gezien, in binnen en buitenland. Kou kleumen langs de baan! Zo werden ze beide geselecteerd voor het Regionaal Talent Centre te Dordrecht, nu het KNSB Talent Team(KTT). Elke schooldag eerst ‘s ochtend heel vroeg naar Dordrecht rijden en om kwart voor tien weer aansluiten in de klas op het HML in Den Haag. Mijn werk kon ik er gelukkig op aanpassen en de meiden moesten aanpakken op school, de school resultaten mochten er niet onder lijden! Ze zijn inmiddels afgestudeerd, het is dus allemaal ook nog goed gekomen!

Zo is Emma m’n oudste dochter nog in Krasnayarsk geweest, Siberië, als deelnemer van de Winter Universiade van 2019  uitgekomen voor Nederland. De winter universiade is een Olympiade voor studenten, toen deden er ruim 3000 deelnemers mee, 255.000 tickets verkocht, en vele sporters dus uitkomend in alle disciplines van de wintersport. Een gigantisch spektakel met een stad vol sporters en een opening door Poetin. Ja Poetin. … nu totaal ondenkbaar. Kolomna, de Open Russian Cup, Montreal….een WK, Nederlands kampioen junioren geworden in 2017 …. veel beleeft dus…

M’ n andere dochter Sara is zo weer in Erzurum geweest en geselecteerd en deelgenomen aan het European Youth Olympic Festival. Ook een groots spektakel. 15 Nederlandse sporters werden afgevaardigd en 15 begeleiders van het NOC*NSF gingen mee. Ook een belevenis om nooit te vergeten en nog met brons thuis gekomen! Ook zij heeft diverse internationale steden mogen bezoeken, Torino, Epinal, Bergamo, Lausanne en menig ijshal zo gezien. Machtig mooie jaren, dit hadden wij als ouders niet willen missen en de meiden ook niet! Zo kan het gaan.

Terug naar de Uithof……ik dwaal af.. ja, genietent van je eigen kinderen raak je zo verzelt als vrijwilliger van de club, van DKIJV. Naast Bas Boelsma waren zij toen het eerste jaar de enige shorttrackers van DKIJV. Dat kan toch niet!  …en zo start je een promotie voor deze mooie sport en duik je in het vrijwilligers bestaan. Inmiddels hebben we z’n 30 rijders en elk jaar sluiten er meer kinderen aan.

Net ze enthousiast als mijn dochters toen. Je ziet de kinderen ook nu weer genieten en aandachtig luisteren naar Iris als die nu iets uitlegt. Spelenderwijs raken ze meer bekend met deze mooie actieve sport. Het uur is zo voor bij. Iris selecteert een 6-tal rijdertjes die opvielen door enthousiasme en/of talent en zij mogen een 4 tal keren gratis terug komen om een  echte trainingen mee doen. Zij hebben een Pluim ontvangen! Het wil absoluut niet zeggen dat de overige rijders geen talent hebben of niet enthousiast zijn. Zij kunnen zich altijd aanmelden en voor een kleine vergoeding om ook mee doen.

De stage is voorbij, eerst nog met behulp van vele ouders de baanbescherming (de kussens) opruimen. Na afloop, thuis nog even nagenieten op de bank en benieuwd hoe de rijders die een Pluim hebben gekregen het gaan doen op de baan bij een echte shorttrack training. Vorige week waren Elisa, Femke, Anne C, Peer, Fenna en Omar geselecteerd en ontvingen een Pluim. Deze week waren Vince, Jana, Stella, Jasper, Nora en Edwin de gelukkig. Gefeliciteerd allemaal!

Wie zit er deze week bij?

Tot op de baan!
Michel van Zuijlen, shorttrack coördinator DKIJV


Laat een reactie achter