Veiligheid bij het schaatsen: de helm

Laat onderaan je reactie achter!

Een belangrijk stuk om te lezen. Jacques van der Helm (what’s in a name?) deelt zijn recente ervaringen met betrekking tot het wel of niet dragen van een helm.

Vrijdag waren wij met schaatsvrienden in Thialf. Daar waren wij getuige van een val van een goede schaatser zonder helm. Hij tikte zich zelf aan en viel voorover op zijn hoofd. Naast een bloedig aangezicht, was er sprake van serieus hersenletsel. (tijdelijke?) Beperking van gezichtsvermogen en afvoer per ambulance. Kortom een naar en confronterend beeld m.b.t. de (voor sommigen) nog altijd niet geslechte discussie over wel of geen helm dragen…..

Moest ook weer denken aan m’n eigen keerpunt mbt een helm. Een jaar of 5 terug bracht ik het wel of niet gaan dragen van een helm ter sprake bij mijn collega’s. Want er kwamen namelijk steeds meer cursisten met een helm in de les. Bij de eerste les besteed ik altijd aandacht over elkaars veiligheid ter bescherming: handschoenen, muts (liefst dikke). Maar ook: opstelling in rij als lesgroep met curve bij uitleg. Altijd aan de voorkant van de rij met hun gezicht naar de rijrichting van de overige schaatsers op de baan. Zien wat er naar je toekomt. Nooit! aan de achterkant met hun rug naar de rijrichting toegekeerd! Etc.

Na aankomst in Thialf afgelopen vrijdag, bleek dat ik dit deel van mijn (hoofd) veiligheid-uitrusting m’n Helm was vergeten mee te nemen! Voelde eigenlijk direct als een serieuze beperking voor mezelf om nog lekker onbevangen op snelheid te kunnen gaan schaatsen, op het altijd magische ijs in Thialf 😔

Baalde behoorlijk. Voordat we het ijs op zouden gaan, tijdens de koffie even stilletjes uit de groep gegaan. Toch maar even langs de Schaatswinkel met de vraag of er ook schaatshelmen te huur waren? Bleek het gewoon al een heel normaal huurartikel te zijn! Voor €4.00 per dag kon ik mezelf gerust- en veilig stellen.

Wat was het weer genieten om er te kunnen schaatsen! De tijd van steeds maar een uurtje tussen het strakke dweilpauze schema te kunnen schaatsen vloog om! Totdat in het laatste uur het schaatsen nagenoeg stil werd gelegd door de noodlottige val van de eerder genoemde schaatser zonder helm.

Met nog een halfuurtje te gaan voordat de baan dicht zou gaan, hervatte we met een groepje van zo’n 6-7 rijders het schaatsen. Reed zelf voorop en wat gingen we heerlijk en ontspannen met ons treintje. Totdat ik na de bocht het rechte eind opging, ook mezelf aantikte en ook vooroverviel!! M’n reflex was om mijzelf niet te verzetten en gewoon door te blijven glijden. Wat was ik blij met de op het laatst nog snel gehuurde helm op mijn kop!! Nadat de persoon achter mij er goed in was geslaagd om mij en mijn schaatsijzers te ontwijken, kwamen we er allemaal goed vanaf. Na een paar rondjes rustig met elkaar bekomen te zijn van het voorval, werd het schaatsen gelukkig zonder letsel, weer met hetzelfde plezier hervat☀️. Totdat de laatste dweilpauze, het onvermijdelijke einde van een in meerdere opzichten bijzondere schaatsdag aankondigde.

Maar wel een groot verschil in gevolgen voor 2 personen die dag! Met nagenoeg gelijkwaardige valpartijen…..

-“Schaats veilig….? Maar schaats vooral met Plezier!”

Jacques van der Helm

NB. Jeugdhelmen zijn bij de vereniging te bestellen. (red.)
NB2. Ook in het nationale nieuws was er aandacht voor het dragen van een hem bij het schaatsen.


2 reacties op “Veiligheid bij het schaatsen: de helm”

  1. Rein van de Velde schreef:

    Jaques, wat een goede beschrijving van het schaatsen met of zonder helm. Je hebt jouwzelf en veel andere schaatsers een dienst bewezen.
    Toch zijn er nog steeds schaatsers die het niet cool vinden om met een helm of handschoenen te rijden. Een beetje dom zou onze Maxima zeggen. Trainers kunnen hier het goede voorbeeld geven.

  2. Michel van Zuijlen schreef:

    Eens! Bij wielrennen is het de normaalste zaak van de wereld, sterker: zonder helm stap je niet eens op. Bij het schaatsen zijn de snelheden op het ijs zeker niet minder. Jammer dat bij langebaan het nog niet ingeburgerd is. Bij Shorttracken, waar je ook met 45-50 km per uur door de bocht suist mag je iet eens zonder op het ijs staan!.

Laat een reactie achter